1asig.ro
1asig.ro

Alfabetizarea financiara: Comisia si OCDE-INFE publica un cadru comun pentru imbunatatirea competentelor financiare ale cetatenilor

Comisia Europeana si Reteaua internationala pentru educatie financiara a OCDE (OCDE-INFE) au publicat, pe 11 ianuarie a.c., cadrul comun al UE/OCDE-INFE de competente financiare pentru adulti.

Acest cadru vizeaza imbunatatirea competentelor financiare ale cetatenilor, pentru a le permite sa ia decizii judicioase cu privire la finantele lor personale. Acesta va sprijini dezvoltarea de politici publice, programe de alfabetizare financiara si materiale educationale de catre statele membre, institutiile de invatamant si sectorul financiar. De asemenea, cadrul va sprijini schimbul de bune practici intre factorii de decizie politica si partile interesate din UE, a anuntat Comisia.

O mai buna intelegere a finantelor le ofera cetatenilor mijloacele de a-si gestiona finantele personale si le permite sa participe cu mai multa siguranta si incredere pe pietele financiare. Cadrul de competente financiare publicat astazi se inscrie in continuarea masurilor anuntate in Planul de actiune din 2020 privind uniunea pietelor de capital. Acesta marcheaza o etapa esentiala in activitatea Comisiei in materie de alfabetizare financiara si reprezinta o continuare importanta a activitatii OCDE/INFE in acest domeniu.

Cadrul comun de competente financiare pentru adulti publicat astazi: evidentiaza competentele-cheie de care trebuie sa dispuna o persoana pentru a lua decizii financiare judicioase si se bazeaza pe competentele definite in cadrul G20/OCDE-INFE de competente fundamentale privind alfabetizarea financiara a adultilor, adaptandu-le la contextul UE si integrand competentele digitale si competentele in materie de finantare durabila.

Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiara si uniunea pietelor de capital, a declarat: "Dotarea cetatenilor cu know-how-ul necesar pentru a lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la finantele lor personale promoveaza bunastarea financiara si o participare cu un nivel mai mare de incredere pe pietele financiare. Acest lucru este cu atat mai important cu cat sectorul financiar este din ce in ce mai digitalizat. Nivelurile actuale de alfabetizare financiara din UE sunt, din pacate, scazute si au un impact disproportionat asupra persoanelor celor mai vulnerabile din societate. Anuntul facut astazi, precum si activitatea comuna a Comisiei si a OCDE-INFE, reprezinta un important pas inainte in consolidarea alfabetizarii financiare in UE, prin punerea la dispozitia statelor membre si a altor parti interesate a instrumentelor necesare pentru elaborarea politicilor si a programelor de alfabetizare financiara. Acest cadru reprezinta o parte esentiala a Planului nostru de actiune privind uniunea pietelor de capital si ne aduce mai aproape de finalizarea unei piete unice in care consumatorii sa poata participa in conditii de siguranta pe pietele de capital."

Etapele urmatoare

Eforturile Comisiei si ale OCDE se vor concentra acum pe adoptarea cadrului comun al UE/OCDE-INFE de competente financiare pentru adulti de catre autoritatile nationale si practicieni. La inceputul anului 2022, vor fi organizate dialoguri cu statele membre si cu partile interesate, care vor fi moderate de serviciile Comisiei si de OCDE.

In paralel, Comisia si OCDE, in cooperare cu statele membre, vor incepe sa lucreze la un cadru comun al UE/OCDE-INFE de competente financiare pentru copii si tineret, care se preconizeaza ca va fi finalizat in 2023.

In conformitate cu Recomandarea OCDE din 2020 privind alfabetizarea financiara, alfabetizarea financiara se refera la o combinatie de cunostinte, competente, atitudini si comportamente in domeniul financiar necesare pentru a lua decizii financiare judicioase si, in ultima instanta, pentru a obtine bunastarea financiara individuala. Cu toate acestea, nivelul de alfabetizare financiara in randul cetatenilor ramane scazut, ceea ce face ca aceasta sa fie o prioritate pentru factorii de decizie si alte parti interesate din UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a inclus in Planul de actiune din 2020 privind uniunea pietelor de capital doua masuri care vizeaza asigurarea unui nivel mai ridicat de alfabetizare financiara a cetatenilor din UE:

  • efectuarea, pana in al doilea trimestru al anului 2021, unei evaluari a fezabilitatii elaborarii unui cadru de competente financiare al UE:

Evaluarea fezabilitatii elaborarii unui cadru de competente financiare in UE a fost publicata in aprilie 2021 si a sprijinit crearea unor cadre de competente financiare la nivelul UE, in colaborare cu OCDE-INFE.

  • in cazul unei evaluari pozitive a impactului, prezentarea unei propuneri legislative prin care sa se solicite statelor membre sa promoveze masuri care sa sprijine educatia financiara a consumatorilor:

Aceasta actiune va fi definita mai in detaliu in contextul initiativei privind investitiile cu amanuntul care urmeaza sa fie adoptata in al patrulea trimestru al anului 2022.

Cadrul comun al UE/OCDE-INFE de competente financiare pentru adulti publicat astazi a fost elaborat de Comisie si de OCDE-INFE, care si-au coordonat activitatile. Statele membre si expertii si-au impartasit opiniile si observatiile cu privire la elaborarea cadrului in cadrul unui subgrup specific al Grupului de experti guvernamentali al UE privind serviciile financiare cu amanuntul (GEGRFS). In plus, expertii tehnici si-au exprimat punctul de vedere cu privire la usurinta utilizarii cadrului prin intermediul unei discutii tehnice organizate de serviciile Comisiei si de OCDE.

Acest cadru de competente financiare va avea ca obiectiv furnizarea unei terminologii comune si a unui cadru comun la nivelul UE care sa contribuie la elaborarea politicilor si a programelor de alfabetizare financiara, identificand lacunele in ceea ce priveste cursurile de formare, si crearea de instrumente de evaluare, potrivit Comisiei Europene.