1asig.ro
1asig.ro
Alexandru CIUNCAN, UNSAR: Romanii ...

Alexandru CIUNCAN, UNSAR: Romanii devin mai constienti de nevoia asigurarii locuintelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR - Uniunea Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania, a atras atentia ca romanii devin mai constienti de nevoia asigurarii locuintelor. Astfel ca, 35% dintre romanii participanti la un sondaj UNSAR-IRES, realizat anul acesta, vor sa-si achizitioneze ambele polite de asigurare pentru locuinte (+4pp fata de studiul de anul trecut).

PROMO

"Piata de asigurari property din Romania si-a pastrat pozitia in topul din Europa Centrala si de Est (CEE), cu prime brute subscrise de 148,79 milioane de euro, fiind in continuare a 6-a cea mai mare piata de asigurari property din CEE", a aratat Alexandru CIUNCAN.

Insa, el a precizat ca subscrierile property din tara noastra sunt de aproape sase ori mai mici decat in Polonia si se afla la jumatate fata de Ungaria. "Potentialul reiese clar din cifre, la fel si deficitul de protectie al romanilor", a afirmat oficialul UNSAR in cadrul Conferintei "Asigurarile de Locuinte - Noi perspective", parte a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale.

"Revenind la Romania, vedem un avans al asigurarilor property de 7,7%, avand o crestere semnificativ mai mare fata de cresterea de 1,1% inregistrata la nivel de CEE in S1 2020, ceea ce arata ca romanii si business-urile devin mai constienti. Si sa nu uitam totusi ca toate aceste cifre vin in contextul pandemiei COVID-19", a mai spus Alexandru CIUNCAN.


Potrivit acestuia, asigurarile de locuinte reprezinta 35% (249,5 mil. lei) din total property si a crescut cu 1% fata de S1 2019, din care: asigurarile obligatorii PAD au urcat cu 3,8%, iar asigurarile facultative de locuinte au scazut cu 0,14%. "Este evident ca suntem inca departe de ceea ce ne propunem, mai ales acum cand locuintele ne-au devenit si birouri, sali de clasa si loc de relaxare".

Gradul de cuprindere in asigurare este de 16,7% pe facultative si 19,2% pe PAD.

Alexandru CIUNCAN a amintit ca 96% dintre romani stau in locuinte proprietate personala, iar Romania are un sistem de asigurare obligatoriu, instituit prin lege. "Aici trebuie sa dicutam despre Legea 260. La nivel de UNSAR, e datoria noastra sa ne implicam in toate discutiile referitoare la modificarea acesteia. Ne oferim sprijinul constant in acest sens, atat din perspectiva tehnica, cat si prin faptul ca punem la dispozitia tuturor autoritatilor (inclusiv ASF) rezultatele studiilor pe care le realizam impreuna cu IRES, tocmai pentru a tine cont de dorintele romanilor", a adaugat el.

Directorul General al UNSAR a vorbit si despre rezultatele editiei cu nr. 3 a studiului dedicat asigurarilor de locuinte, care captureaza si starea de dupa aparitia pandemiei COVID-19, principala concluzie fiind ca 74% dintre romani declara ca sunt interesati si foarte interesati in 2020 de asigurarile de locuinte si pentru bunuri, fata de 71% in 2019. Mai mult, a crescut si procentul celor care stiu ca polita PAD este obligatorie, de la 81% in 2019, la 87% in 2020. "Este loc de optimism pe aceasta parte de informare si educatie financiara. Aici se vad eforturile noastre ale tuturor, ale membrilor UNSAR si ale tututor din piata", a precizat Alexandru CIUNCAN.


Optimism exista si in alt rezultat: 35% dintre romani au declarat ca au de gand sa-si achizitioneze ambele polite de asigurare pentru locuinte - a crecut cu 4pp fata de studiul de anul trecut (31% in 2019).

"Tocmai pentru ca interesul proprietarilor si al viitorilor proprietari este in crestere, ne-am intensificat eforturile de comunicare. Prin urmare, am lansat in premiera o campanie dedicata asigurarilor de locuinte: #ANTIGHINIONpentruAcasa. O facem pentru ca este datoria noastra sa sprijinim dezvoltarea acestui segment de business si sa ii informam corect pe oameni. Ca parte a campaniei, am realizat inclusiv o aplicatie pusa la dispozitia distribuitorilor de asigurari. E o aplicatie pe web care ofera posibilitatea accesarii de catre #OAMENIIdinAsigurari a unui tool de personalizare a cartilor de vizita", a mai spus Alexandru CIUNCAN.Descarca de aici prezentarea UNSAR!

Mai multe declaratii din cadrul Conferintei "Asigurarile de Locuinte - Noi perspective", parte a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale, organizate marti, 27 octombrie 2020, gasiti AICI!

Pentru a fi la curent cu noutatile din industra asigurarilor si pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM (click si pe clopotel pentru notificari)!

834 accesari