1asig.ro
1asig.ro
Alexandru CIUNCAN: Asigurarile ...

Alexandru CIUNCAN: Asigurarile voluntare de sanatate vin sa degreveze sistemul public de anumite cheltuieli

5 min. / 1.540 cuvinte
Asigurarile voluntare de sanatate vin sa degreveze sistemul public de anumite cheltuieli, care sunt decontate de companiile de asigurari, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

El a aratat ca, in 2019 s-au platit despagubiri pe zona de asigurari voluntare de sanatate de aproape de 50 de milioane de euro. "Vom spune ca este putin fata de dimensiunile sistemului public de sanatate, insa ponderea asigurarilor voluntare de sanatate in finantarea sistemului public este in Romania de circa 1%, in timp ce media in UE este de 4%. Din aceste cifre putem vedea care este de fapt dimensiunea si potentialul pe care il are", a afirmat Alexandru CIUNCAN.

Oficialul UNSAR a explicat ca industria asigurarilor poate diminua presiunea pusa pe cheltuielile publice, poate duce la cresterea calitatii servicilor medicale oferite de spitale si poate face foarte multe lucruri care se vad in majoritatea statelor cu economii mai dezvoltate.

"Pentru toate acestea, in sprijinul pacientilor si al societatii, cred ca este nevoie de actualizarea cadrului legislativ, care sa permita si sa impulsioneze spitalele publice sa diversifice sursele de finantare. Este necesar sa clarificam toate acele prevederi administrative pentru ca managerii de spitale nu doar sa poata, dar sa fie si incurajati sa incheie contracte cu asiguratorii privati", a spus Alexandru CIUNCAN in cadrul dezbaterii XPRIMM Time for Business "Cum reducem presiunea financiara pe sistemul public de sanatate".

"Studiile pe care le realizam impreuna cu IRES ne spun ca, poate si ca urmare a pandemiei de COVID-19, 1 din 3 romani (28%) este mai interesat de asigurarile voluntare de sanatate si de protectia de care poate beneficia. Aproape 60% dintre romani se declara a fi ingrijorati de riscul de imbolnavire. Acest procent a avut o crestere importanta fata de anul precedent. Totodata, 36% dintre romani declara ca ar prefera sa incheie o asigurare voluntara de sanatate pentru a avea acces la servicii medicale mai bune - cifra asta era valabila inainte de pandemie, astfel ca este de presupus ca ea va creste", a adaugat el.

Directorul General al UNSAR a explicat ca asigurarile voluntare de sanatate acopera inclusiv zona de preventie, de spitalizare, cheltuielile medicale de chirurgie. "Sunt produse complexe si faptul ca ele functioneaza in tarile cu economii mai dezvoltate este o premiza foarte puternica pentru a ne face si pe noi sa ne ducem in aceeasi zona".

Piata asigurarilor de sanatate a ajuns, anul trecut, la valoarea de 451,45 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 18% fata de anul precedent.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: XPRIMM Time for Business "Cum reducem presiunea financiara pe sistemul public de sanatate" - Principalele declaratii!

1.775 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO