1asig.ro
1asig.ro

Ajutoare de stat: Comisia traseaza viitorul cadrului temporar pentru a sprijini redresarea economica

5 min. / 1.540 cuvinte

Comisia Europeana a decis, joi, sa prelungeasca pana la 30 iunie 2022 Cadrul temporar privind ajutoarele de stat (care ar fi urmat sa expire la 31 decembrie 2021), pentru a sprijini redresarea economica in contextul pandemiei de coronavirus

Pentru a accelera redresarea, Comisia a decis, de asemenea, sa introduca pentru o noua perioada, limitata, doua noi instrumente menite sa creeze stimulente directe pentru investitii private si masuri de sprijinire a solvabilitatii orientate spre viitor.

Vicepresedinta executiva Margrethe VESTAGER, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: "De la inceputul pandemiei, cadrul temporar privind ajutoarele de stat a permis statelor membre sa ofere sprijin specific si proportional intreprinderilor aflate in dificultate, instituind totodata garantii pentru a mentine conditii de concurenta echitabile pe piata unica. Astazi prelungim aplicarea acestuia cu sase luni, pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor. Aceasta prelungire limitata ofera posibilitatea unei eliminari treptate si coordonate a masurilor de criza, fara a se crea efecte in cascada disproportionate, si reflecta previziunile de redresare puternica privind economia europeana in ansamblu. Pe de alta parte, vom continua sa monitorizam indeaproape cresterea numarului de infectii cu COVID-19 si incidenta altor riscuri la adresa redresarii economice. Totodata, in scopul de a continua sprijinirea redresarii, am introdus doua noi instrumente de relansare a economiei si atragere de investitii private pentru o redresare mai rapida, mai ecologica si mai digitala."

Avand in vedere redresarea economica observata, Comisia a adoptat o prelungire limitata a cadrului temporar, cu inca sase luni, pana la 30 iunie 2022. Acest lucru va permite statelor membre ca, acolo unde este necesar, sa isi prelungeasca schemele de sprijin si sa se asigure ca intreprinderile inca afectate de criza nu vor fi private brusc de sprijinul de care au nevoie. In paralel, Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape evolutiile pandemiei de COVID-19 si incidenta altor riscuri pentru redresarea economica.

In plus, Comisia a introdus o serie de ajustari specifice, printre care se numara doua noi instrumente menite sa contribuie la redresarea economiei europene intr-un mod rezilient si durabil:

  • Masuri de sprijin pentru investitii, care sa ajute statele membre sa remedieze problema deficitului de investitii cauzat de criza. Statele membre pot crea stimulente pentru ca intreprinderile sa realizeze investitii si pot utiliza acest instrument pentru a accelera tranzitia verde si cea digitala. Masura include garantii pentru evitarea denaturarilor nejustificate ale concurentei. De exemplu, stimulentele ar trebui sa vizeze un grup larg de beneficiari si ajutoarele sa fie intrun cuantum limitat. Statele membre pot folosi acest instrument pana la 31 decembrie 2022.
  • Masuri de sprijin pentru solvabilitate pentru a mobiliza fonduri private care sa fie puse la dispozitie pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), inclusiv in intreprinderile nou-infiintate si in intreprinderile mici cu capitalizare medie. Statele membre pot acorda garantii intermediarilor privati, creandu-le stimulente pentru a investi in aceste tipuri de intreprinderi si a le oferi acestora din urma un acces mai usor la finantare prin capitaluri proprii, ceea ce pentru intreprinderi este adesea dificil de realizat in mod individual. Acest instrument este deosebit de relevant avand in vedere cresterea nivelului de indatorare a intreprinderilor in timpul crizei. Statele membre pot folosi acest instrument pana la 31 decembrie 2023.

Pe langa alte masuri adoptate, Comisia: i) a prelungit de la 30 iunie 2022 la 30 iunie 2023 posibilitatea, acordata in temeiul cadrului temporar, ca statele membre sa converteasca instrumente rambursabile (de exemplu, garantii, imprumuturi, avansuri rambursabile) in alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe; ii) a adaptat valorile maxime ale anumitor tipuri de ajutoare proportional cu durata prelungita; iii) a oferit clarificari cu privire la utilizarea dispozitiilor exceptionale privind flexibilitatea din Orientarile Comisiei privind salvarea si restructurarea; si iv) a prelungit cu inca 3 luni lista ajustata a tarilor cu riscuri neasigurabile pe piata privata, in contextul asigurarii creditelor la export pe termen scurt (STEC) (de la 31 decembrie 2021 pana la 31 martie 2022).

Cadrul temporar privind ajutoarele de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 si modificat pentru prima data la 3 aprilie 2020, sporindu-se posibilitatile de a oferi sprijin public pentru cercetarea, testarea si fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei, pentru a proteja locurile de munca si pentru a sprijini in continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oara domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a include masuri de recapitalizare si de datorie subordonata. La 29 iunie 2020, Comisia a adoptat o a treia modificare prin care se extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a sprijini in continuare microintreprinderile, intreprinderile mici si intreprinderile nou-infiintate si pentru a incuraja investitiile private. La 13 octombrie 2020, Comisia a prelungit Cadrul temporar pana la 30 iunie 2021 (cu exceptia masurilor de recapitalizare, care puteau fi acordate pana la 30 septembrie 2021) si a dat posibilitatea statelor membre sa acopere o parte din costurile fixe ale intreprinderilor afectate de criza care nu erau acoperite de venituri. La 28 ianuarie 2021, Comisia a adoptat o a cincea modificare prin care se extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar prin majorarea plafoanelor stabilite in acesta si prin oferirea posibilitatii ca, pana la sfarsitul anului 2022, anumite instrumente rambursabile sa poata fi convertite in granturi directe.

1.367 accesari