1asig.ro
1asig.ro

Aegon: Bunastarea financiara a femeilor are de suferit pentru ca acestea nu se pot concentra pe economiile pe termen lung

5 min. / 1.540 cuvinte
Femeile sunt de 3 ori mai susceptibile decat barbatii (51% vs. 17%) sa isi asume bugetul cu privire la alimentele pentru intreaga familie, arata un studiu realizat de Aegon si citat de catre The Actuarial Post. Constatarea, care face parte din studiul cu privire la indexul de bunastare financiara, este tipica pentru "impartirea in functie de gen" a responsabilitatilor gospodariei, ceea ce poate avea un impact negativ asupra bunastarii financiare a multor femei, arata sursa citata.

PROMO


Potrivit aceluiasi studiu, femeile sunt, totodata, mai susceptibile sa isi asume responsabilitatea si pentru alte cheltuieli de gospodarie: imbracamintea copiilor (73% vs. 8%), costurile pentru ajutor la domiciliu (27% vs. 9%) sau economiile pe termen scurt (53% vs. 33%). Cand vine vorba de economiile pe termen lung, barbatii isi asuma mai mult responsabilitatea (61% vs. 36%). Aceasta impartire a responsabilitatilor in functie de gen, arata studiul, este valabila chiar si in gospodariile in care femeile au veniturile mai mari sau egale cu ale barbatilor.

Per ansamblu, subliniaza Aegon, 42% dintre femei se lupta cu bunastarea financiara, comparativ cu 31% dintre barbati. In mod similar, 12% dintre femei combina o situatie financiara sanatoasa cu o mentalitate pozitiva asupra finantelor, comparativ cu 21% dintre barbati.

Aceste concluzii sunt bazate pe raspunsurile la o serie de intrebari care analizeaza atat bunastarea unei gospodarii, cat si mentalitatea oamenilor cu privire la starea financiara. In ceea ce priveste ultimul aspect, mentalitatea, studiul a inclus intrebari cu privire la: cat de sanatoase sunt comparatiile sociale pe care oamenii le fac cu privire la finantele lor; gradul de educatie financiara; planuri financiare pe termen lung; o imagine clara asupra sinelui viitor; ce ii face fericiti - atat bucuria, cat si sensul -, acum si in viitor.

In timp ce femeile stiu la fel de bine precum barbatii ce inseamna bucuria si sensul in viata, au obtinut un scoar mai mic in ceea ce priveste planurile financiare pe termen lung si imaginea clara a viitorului sine - 53% dintre femei au spus ca nu au un plan financiar vs. 45% dintre barbati. Cand au fost intrebati cat de mult s-au gandit la obiectivele lor financiare in viata, barbatii (33%) au fost mai preocupati decat femeile (28%). In ceea ce priveste o imagine clara asupra sinelui viitor, femeile au obtinut scoruri mici la fiecare categorie de varsta, pana la categoria 55+, acolo unde au redus decalajul fata de barbati.


"Daca nu stii care sunt obiectivele tale financiare pe termen lung si nu ai un plan pentru a le atinge, este dificil sa ai o relatie sanatoasa cu banii tai. Studiul nostru constata ca, in majoritatea gospodariilor mixte, femeile sunt mai susceptibile sa isi asume responsabilitatea principala pentru bugetul pe termen scurt si pentru a gestiona finantele gospodariei. Aceste sarcini importante alcatuiesc o mare parte din cheltuielile medii pentru o gospodarie, dar focusul pe termen scurt poate priva multe femei de sansa de a se gandi pe termen lung la finantele lor. In schimb, barbatii sunt aproape de doua ori mai predispusi sa isi asume responsabilitatea pentru economiile pe termen lung", precizeaza Steven CAMERON - Pensions Director, Aegon.

"Credem ca acesta este un factor important care contribuie la nivelul mai scazut de bunastare al femeilor, asa ca ii incurajam pe cei care se afla intr-o relatie de mai mult timp sa incerce sa construiasca planuri financiare comune, cu o intelegere comuna a obiectivelor pe termen lung. In acest fel, ambii parteneri vor avea o idee clara cu privire la obiectivele comune si individuale. Obtinerea unui echilibru intre o bugetare zilnica adecvata si un plan pe termen lung este un ingredient crucial al bunastarii financiare si, in mod important, ar putea face ca multe femei sa nu mai fie afectate de o bunastare financiara mai slaba", mai spune Steven CAMERON - Pensions Director, Aegon.

3.540 accesari