1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Adultii risca un potential deficit financiar, la o varsta mai inaintata - cel putin 7 din 10 au planificat deloc sau foarte putin finantele pentru pensie

Peste jumatate (52%) dintre adulti evita sa se gandeasca la faptul ca vor fi mai in varsta la pensie, 73% au planificat deloc sau foarte putin finantele pentru pensie, in timp ce 34% prefera sa traiasca in prezent, decat sa planifice pentru ziua de maine. Cu toate acestea, planificarea poate avea un impact semnificativ: cei care planifica se asteapta ca finantele pentru pensie sa ajunga 19 ani, fata de numai 11 ani pentru cei care nu planifica.

Acestea sunt, conform The Actuarial Post, unele dintre rezultatele unui studiu realizat de Standard Life, parte a Phoenix Group - cea mai mare companie de economisire pe termen lung din Marea Britanie -, care mai precizeaza ca aproape doua treimi (62%) dintre adultii din UK recunosc ca se concentreaza pe etapele timpurii, active, atunci cand se gandesc la pensie.

Mai mult de jumatate (52%) marturisesc ca evita, pur si simplu, sa se gandeasca la faptul ca la pensie vor fi mai in varsta, cand ar putea fi mai putin mobili sau ar putea avea o stare mai precara de sanatate. Cu toate acestea, daca se concentreaza asupra primei parti a pensionarii, cand oamenii tind sa aiba o mai buna stare de sanatate, adultii s-ar putea confrunta cu un deficit financiar la o varsta mai inaintata, cu fonduri care nu le vor putea satisface toate nevoile.

Cei care inca nu sunt la pensie cred ca isi vor puta intretine stilul de viata pana la varsta de 84 de ani, in vreme ce persoanele care au iesit deja la pensie se asteapta sa se intretina pana la varsta de 81 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente cifre arata ca peste 600.000 de persoane au peste 90 de ani, ceea ce evidentiaza provocarea cu care se pot confrunta oamenii in cursa de a economisi.

"Cred ca este firesc ca majoritatea oamenilor sa se concentreze asupra primilor ani de pensionare, cand tind sa fie mai activi si mai sanatosi, si sa amane sa se gandeasca la etapele ulterioare, atunci cand pot fi inactivi sau pot avea nevoie de ingrijire. Nu este usor sa ne gandim la momentele din viata noastra cand nu vom fi activi sau independenti, insa acest lucru ar putea produce un deficit financiar la o varsta mai inaintata, mai ales ca traim mai mult, iar timpul pe care il petrecem la pensie creste", subliniaza Jenny HOLT - Managing Director, Customer Savings & Investment, Standard Life.

"Pe masura ce trecem de la pensiile cu prestatii definite, la cele cu contributii definite, subestimarea sau faptul ca nu ne gandim la finante pentru intreaga durata a pensionarii ar putea avea un impact negativ. Prin urmare, este esential ca oamenii sa se simta informati si sa se implice in ceea ce priveste finantele pentru pensionare, astfel incat sa poata avea parte de un viitor financiar care sa dureze pe tot parcursul pensionarii."

Realitatea pentru pensionarii mai in varsta este subliniata si in "Pensioners' Income Series: financial year 2020 to 2021", al DWP, care a constatat ca gospodariile de pensionari in care capul familiei are mai putin de 75 de ani au venituri medii mai mari decat gospodariile in care capul familiei are 75 de ani sau mai mult.

Studiul Standard Life mai arata ca trei sferturi dintre britanici (73%) spun ca au planificat foarte putin sau deloc suma de bani necesara pentru a trai la pensie, in timp ce aproape 3 din 10 (28%) sustin ca nu isi revizuiesc niciodata situatia financiara pe termen lung, pentru a verifica modul in care evolueaza lucrurile. O treime (34%) au declarat, de asemenea, ca prefera sa traiasca ziua de azi, decat sa planifice ziua de maine.

Cu toate acestea, studiul "Bringing Retirement into focus", realizat de Standard Life, arata ca planificarea ar putea avea un impact semnificativ, cei care si-au planificat viitorul asteptandu-se ca fondurile lor sa-i sustina timp de 19 ani, comparativ cu numai 11 ani in cazul celor care nu isi planifica viitorul.

"Nu stim cand ar putea incepe faza inactiva a pensionarii si poate fi dificil sa ne gandim la acest lucru, dar este esential sa o facem. Existenta unui plan aduce liniste sufleteasca si poate imbunatati calitatea vietii si este important sa fim realisti in ceea ce priveste durata pensionarii, de la fazele active, la cele mai putin active", explica Jenny HOLT - Managing Director, Customer Savings & Investment, Standard Life.

Constatarile sunt cuprinse in studiul Standard Life - "Bringing Retirement into focus" -, care urmareste sa inteleaga atitudinile, sperantele si comportamentele oamenilor care isi gestioneaza finantele atat pana la pensie, cat si pe parcursul acesteia. Cercetarea a fost realizata in randul a 5.000 de consumatori din UK, cu varste cuprinse intre 18 si 91 de ani, la nivel national.