1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR


In 2019, poate mai mult decat pana acum, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta pe piata. Noua generatie de clienti isi doreste simplitate in produse, in ofertare si in timpii de raspuns. Industria asigurarilor isi schimba modelul de business si se adapteaza.

XPRIMM: Care sunt principalele provocari cu care se confrunta industria de asigurari la nivel global?
Adrian MARIN: Industria europeana de asigurari se confrunta cu o serie de provocari importante: de ordin demografic, geopolitic, ce vizeaza avansul tehnologic, volatilitatea pietelor financiare, transformarile in cadrul de reglementare, modificarile climatice - si toate au impact asupra afacerilor asiguratorilor. In fapt, industria de profil se afla acum in pragul celor mai mari transformari din ultimii 30 de ani.

Si in tara noastra, industria asigurarilor trece printr-o etapa de maturizare, in care clientul si interesul acestuia se situeaza intr-un rol central. Spre exemplu, ultimii ani au fost marcati de dezvoltarea continua a cadrului legislativ in care operam. Acesta vine sa intareasca nivelul de protectie a consumatorilor si a tuturor clientilor nostri. Ma refer aici la Directiva Solvency II, la IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari, care se va aplica incepand cu 1 octombrie 2018, la GDPR - Regulamentul privind Protectia Datelor Personale s.a.m.d. De altfel, am convingerea ca aceasta industrie are de jucat un rol foarte important in dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

XPRIMM: Cum apreciati, din perspectiva UNSAR, evolutia segmentelor de asigurari de viata si sanatate?
A.M.: Analizand rezultatele pietei de asigurari in plan local, ies in evidenta noi tendinte care ne fac sa fim optimisti: chiar daca baza de plecare este mica, asigurarile de viata au generat cresteri importante la final de 2017. In ciuda acestei dezvoltari, continuam sa fim pe ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste asigurarile de viata, cu o pondere in PIB de 0,3%, de 10 ori mai putin fata de media europeana. Spre exemplu, suma alocata de un roman pentru aceste produse este doar 18 euro fata de 1.326 euro. In acest sens, la nivelul UNSAR, sustinem si incurajam cresterea gradului de educatie financiara (responsabilizarea individuala) si militam pentru introducerea unui regim fiscal stimulativ de deductibilitati fiscale.

De asemenea, daca privim spre asigurarile voluntare de sanatate, ele s-au inscris in ultimii ani pe un trend ascendent, depasind asteptarile. Dar, si aici, este necesara o ajustare a legislatiei in domeniu, in sensul clarificarii unor prevederi. Avem insa semnale bune din aceasta directie, orice pas inainte din acest punct de vedere reprezentand un beneficiu pentru consumatori si pentru intreaga societate.

XPRIMM: Cum se implica UNSAR in dezvoltarea segmentului de asigurari property?
A.M.: Asigurarile property au inregistrat in 2017 o crestere de 6% a valorii subscrierilor. UNSAR se implica activ in proiecte de dezvoltare ale acestei linii de business, in scopul cresterii gradului de cuprindere in asigurarile de locuinte (doar 19% grad de cuprindere in ceea ce priveste asigurarea PAD si doar 16,4% pentru asigurarile facultative). Un alt deziderat este legat de subventionarea primelor pentru asigurarile agricole, pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa isi poata asigura culturile. Lucram in continuare si pe acest plan si suntem in contact permanent cu institutiile publice implicate.

XPRIMM: Piata asigurarilor este dominata in continuare de segmentul asigurarilor auto. Cum priveste UNSAR viitorul acestui domeniu sensibil?
A.M.: In ceea ce priveste asigurarile auto, acestea reprezinta la finalul anului precedent 74% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life, sau 59% din totalul pietei - pe care continua sa o domine. Asa cum bine stiti, legislatia in domeniu a suferit schimbari importante anul trecut, iar industria se afla intr-un proces continuu de adaptare si maturizare. In plus fata de toate acestea, ne asteptam pe final de an la noi schimbari legislative in domeniu. In acest context, UNSAR se implica constant in proiectele cu rol de stabilizare si maturizare a pietei, si este parte activa in grupul de lucru privind modificarea legislatiei in domeniul RCA organizat la nivelul ASF-Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Printre obiectivele Uniunii pe aceasta linie de business se numara introducerea sistemului tabelar pe vatamari corporale, cresterea gradului de cuprindere in asigurare, digitalizarea si introducerea sistemului telematics, alaturi de cresterea nivelului de siguranta rutiera.

XPRIMM: Cum apreciati starea pietei de asigurari auto in prima parte din 2018?
A.M.: Raspunsul la aceasta intrebare pleaca de la nivelul ratei combinate tehnice. La nivelul primului trimestru al anului 2018, pe linia de asigurari RCA, acest indicator a avut un avans semnificativ - crescand de la 97,27% in urma cu un an la peste 109%. In plus, dauna medie pe linia RCA a crescut cu aproximativ 3%. Depunem insa eforturi continue pentru imbunatatirea cadrului normativ in domeniu, in spiritul legislatiei europene si cu obiectivul declarat de a ajunge la un punct de echilibru pentru toate partile implicate: clienti, companii de asigurari, intermediari, unitati reparatoare, regularizatori de daune etc.

XPRIMM: Care considerati ca vor fi principalele provocari pentru finalul lui 2018 si in 2019?
A.M.: Anul in curs reprezinta o baza pentru 2019, atunci cand ne asteptam la o reasezare din punct de vedere legislativ pe segmentul RCA, ca urmare a cererii exprese formulate de catre Comisia Europeana. In plus, industria de asigurari va continua procesul de implementare operationala a masurilor desprinse ca urmare a intrarii in vigoare a noilor pachete legislative la nivel european (IDD, Solvency II, GDPR etc.).

In 2019, poate mai mult decat pana acum, atentia acordata inovarii si consumatorilor va face diferenta pe piata. Noua generatie de clienti isi doreste simplitate in produse, in ofertare si in timpii de raspuns. Industria asigurarilor isi schimba modelul de business si se adapteaza - iar toate aceste subiecte vor fi dezbatute la Bucuresti cu ocazia Conferintei Anuale Insurance Europe (federatia europeana a asociatiilor asiguratorilor si reasiguratorilor). Evenimentul, un reper la nivel international prin prisma tematicii abordate, a vorbitorilor si a invitatilor speciali, va avea loc pe 23 mai 2019, iar Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care il gazduieste. Organizarea Conferintei Insurance Europe la Bucuresti marcheaza, totodata, cea de a 25-a aniversare a UNSAR si vine in contextul in care Romania detine, in primul semestru din 2019, Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

XPRIMM: Care ar fi mesajul UNSAR pentru piata romaneasca de asigurari?
A.M.: UNSAR se preocupa, in limitele legii si ale Statutului sau, de aspecte generale referitoare la functionarea pietei. Si, asa cum vedeti, UNSAR, ca voce a industriei de asigurari din Romania si centru de expertiza tehnica in domeniu, este acum o organizatie cu proiecte pe masura, in beneficiul pietei si al clientilor nostri. Avem o conducere noua si suntem pregatiti sa intram intr-o noua etapa!

Editor: Mihaela CIRCU | Publicat pe 26.09.2018 | 3109 vizualizari
Share |