Piata asigurarilor din Romania este dominata in continuare de politele auto obligatorii. Mai mult decat atat, contextul economic actual si inflatia in crestere afecteaza interesul pentru alte tipuri de asigurari, asa cum sunt cele de locuinte.
"In perioadele marcate de o inflatie in crestere, de crestere a preturilor, anumite categorii sociale se orienteaza doar spre acoperirea nevoilor de baza incercand sa reduca cheltuielile, inclusiv cele care presupun asigurarea locuintei. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca asigurarea este o masura esentiala pentru protejarea bunurilor si a investitiei in locuinta, acoperind daunele cauzate de diferite evenimente, cum ar fi incendii, inundatii, furturi si alte riscuri, si poate fi salvatoare in caz de calamitati sau accidente", explica Adina IONUTIU, Director Subscriere si Reasigurare SIGNAL IDUNA ASIGURARI.
"Renuntarea la acest tip de asigurare poate parea o economie pe termen scurt, insa in cazul unui incident nefericit, costurile reparatiilor sau pentru inlocuirea bunurilor personale pot fi substantiale si pot duce la mai multe dificultati financiare pe termen lung. Nu in ultimul rand, consideram ca pretul unui pachet de asigurari obligatorii si facultative pentru locuinte este la un nivel accesibil pentru toti proprietarii de locuinte din Romania. Spre exemplu, pretul pachetului de asigurari, care o include pe cea obligatorie si pe cea facultativa reprezinta aproximativ 1,5% din salariul minim anual net al unei persoane din Romania, fiind luata in calcul cota de prima aferenta zonei Bucuresti si Ilfov al SIROA pentru asigurarea facultativa, pentru o suma asigurata de 250.000 RON", adauga aceasta.
Tocmai de aceea, oficialul SIGNAL IDUNA ASIGURARI recomanda romanilor, indiferent de evolutia economica, sa nu renunte la asigurarea locuintei, ci sa ia in considerare revizuirea si actualizarea politei de asigurare pentru a se potrivi nevoilor si bugetului curent.
Insa pentru a acest lucru sa se intample, proprietarii de locuinte trebuie sa inteleaga rolul important jucat de aceasta polita. "Pentru a convinge romanii in privinta importantei asigurarilor, este crucial sa se utilizeze o abordare echilibrata in informare. Prezentarea detaliata a potentialelor riscuri la care sunt expusi poate sa fie eficienta, daca este realizata cu atentie si cu empatie. Este important sa inteleaga clar modul in care asigurarile pentru locuinte ii pot ajuta si sa le cunoasca beneficiile pe termen lung. Oamenii sunt mai deschisi la informatii atunci cand observa cum asigurarea face o schimbare semnificativa in viata reala a cuiva, evidentiindu-se astfel avantajele acesteia", noteaza Adina IONUTIU.
"Linistea, siguranta financiara si protectia locuintei sunt aspecte importante pentru fiecare dintre noi. Prin campanii de informare, fiecare roman poate sa constientizeze cat de important este sprijinul financiar pe care l-ar putea primi din partea companiilor de asigurari, necesar pentru acoperirea pagubelor si pentru reconstructia casei, atunci cand are nevoie", completeaza aceasta.
Prin urmare, campaniile de informare, asa cum este "Luna Asigurarilor de Locuinte", raman mai importante ca niciodata. SIGNAL IDUNA ASIGURARI sustine proiectul in calitate de Partener.
Despre proiect
Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
Partenerii campaniei sunt GENERALI Romania, BRD Asigurari Generale, ALLIANZ - TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, tbi Bank, DESTINE Broker, GRAWE Romania, PAID Romania, GROUPAMA Asigurari, SIGNAL IDUNA Asigurari, PROFIDUCIARIA, MaxyGo Broker, CAMPION Broker, GARANTA Asigurari, ASIGEST Broker, STELLAR Re, ASITO Kapital, Fabrica de Asigurari, DAW Management, Consultant AA, HOBBIT Broker si OTTO Broker.
Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.