1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Activitatea de fuziuni si achizitii in Romania in primele noua luni ale anului

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 169 de tranzactii (1) in primele noua luni ale anului 2022, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului 2021. In pofida volumului mai mare de tranzactii, valoarea estimata a activitatii locale de fuziuni si achizitii a fost mai mica de la an la an, ajungand la 4 miliarde USD (2), fata de 5,4 miliarde USD in septembrie 2021.

Iulia BRATU, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie si Tranzactii, EY Romania: "Din punct de vedere al volumului de tranzactii, Romania continua sa fie o piata dominanta a Europei Centrale si de Est si una din putinele in crestere comparativ cu 2021. Cu toate ca ne asteptam ca urmatorul ciclu M&A sa fie diferit, volumul si mixul de capital disponibil in piata au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzactii intr-un mediu volatil, creand astfel premisele pentru ca M&A-ul sa ramana activ, in special pentru jucatorii care au o perspectiva pe termen lung".

La nivel trimestrial, activitatea de tranzactionare s-a intensificat, cu o crestere a volumului cu 3,6% si a valorii cu 5,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021.

In trimestrul al treilea, nu au fost anuntate tranzactii de peste 100 milioane USD. Cea mai mare tranzactie anuntata a fost achizitia Termocentralei Mintia de catre Mass Group, pentru o suma raportata de 90,7 milioane USD, urmata de achizitia de active de energie regenerabila in Romania de catre Enery Power Holding GMbH de la Jade Power Trust (71 milioane USD), in timp ce o alta tranzactie notabila a fost vanzarea unei participatii de 20% din Aqua Carpatica catre Pepsi Co., pentru o suma nedezvaluita.

Investitorii strategici continua sa fie actorii dominanti in piata de fuziuni si achizitii din Romania, reprezentand 88% din tranzactii. Tranzactiile interne au inregistrat un avans de 27% in primele noua luni din 2022 comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, numarand 84 de tranzactii, in timp ce jucatorii straini si-au crescut activitatea cu doar 6% (74 de tranzactii) in comparatie cu aceeasi perioada.

In ceea ce priveste tara de origine, cei mai activi investitori au fost SUA (8 tranzactii), urmate de Belgia (6 tranzactii), Polonia si Germania (5 tranzactii).

Cele mai active sectoare in primele noua luni ale anului 2022 au fost: Tehnologie (36 de tranzactii), Imobiliare (29 de tranzactii), Sanatate (21 de tranzactii), Produse industriale diversificate (15 tranzactii) si Energie si utilitati (13 tranzactii).

Nota: (1) Baza de date EY privind fuziunile si achizitiile din Romania exclude tranzactiile cu participatii achizitionate mai mici de 15% (2) include o estimare a valorii tranzactiilor in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale tertilor si/sau raportate de surse media.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.