1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Activele totale din sistemul de ...

Activele totale din sistemul de pensii private au crescut cu 6,31% in primele sase luni din 2020

Valoarea activelor totale aflate in administrare, la nivelul intregului sistem de pensii private (Pilon II si Pilon III), a atins suma de 68,57 miliarde de lei, la data de 30 iunie 2020, depasind in echivalent euro valoarea de 14 miliarde, in crestere cu 6,31% fata de decembrie 2019.

Mai mult, ponderea pensiilor private in Produsul Intern Brut, la sfarsitul lunii iunie 2020, a fost de 6,39%, peste nivelul din decembrie 2019 (cand era de 6,12%).

"Contextul economic din primele sase luni ale anului 2020 a fost influentat de pandemia COVID-19, care a generat dezechilibre economice la nivel national, cat si la nivel international. In aceasta conjunctura dificila, piata pensiilor private a inregistrat performanta de a depasi pragul de 14 miliarde de euro active administrate, confirmand astfel revenirea estimata in V. Un factor determinant in evolutia favorabila a activelor, in semestrul I al acestui an, a fost piata de capital, care s-a redresat dupa scaderea abrupta inregistrata de indicele BET in perioada de lock-down si a consemnat o crestere a indicelui in luna august, pana la o valoare apropiata celei de la sfarsitului anului 2019", a declarat Dan ARMEANU, Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, coordonatorul Sectorului Pensii Private.

Pensiile administrate privat (Pilon II)

Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost, la data de 30.06.2020, de 65,94 miliarde de lei (13,62 miliarde de euro), inregistrandu-se un ritm anual de crestere de 19,59%, evolutie care tine cont inclusiv de recentele efecte economice cauzate de pandemia COVID-19.

La sfarsitul lunii iunie 2020, erau inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat 7,56 milioane de participanti, mai mult cu 1,25% fata de sfarsitul anului 2019.De asemenea, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor administrate privat a fost de 8.859 lei, inregistrand o crestere de 5,05% comparativ cu decembrie 2019.

In intervalul ianuarie - iunie 2020, au fost efectuate plati ale activului personal net catre participanti in suma de 71,25 milioane de lei pentru 5.188 participanti si beneficiari.

Pensiile facultative (Pilonul III)

La 30 iunie 2020, valoarea totala a activelor nete inregistrata de fondurile de pensii facultative a fost de 2,60 miliarde de lei (0,54 miliarde de euro), consemnand un avans anual de 14,53%.

La sfarsitul lunii iunie 2020, erau inregistrati in sistemul pensiilor facultative 517.057 de participanti, cu 3,18% mai multi fata de finele anului trecut.La sfarsitul primului semestru al anului, valoarea medie a unui cont al participantilor la sistemul pensiilor facultative era de 5.513 lei, inregistrand o crestere de 1,70% comparativ cu decembrie 2019.

In intervalul ianuarie - iunie 2020, au fost efectuate plati ale activului personal net catre participanti insumand 35,29 milioane lei pentru 3.775 participanti si beneficiari.

Revenirea pietelor financiare, spre finalul primului semestru al anului 2020, a influentat si evolutia ratelor de rentabilitate, aflate pe un trend pozitiv incepand din luna martie 2020. Astfel, in iunie 2020, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,39%, in timp ce fondurile de pensii facultative cu risc mediu au inregistrat o rata de 3,83%, iar cele cu risc ridicat au atins 3,48%, ceea ce reprezinta o performanta buna, in conditiile volatilitatii pietelor de capital generate de pandemia COVID -19.

"Optimizarea portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, prin diversificarea echilibrata intre diferite instrumente financiare, prin dispersia prudenta a riscului si prin identificarea oportunitatilor investitionale, a condus la o revenire a ratelor de rentabilitate la valori similare cu cele de la inceputul anului 2020. Atingerea acestui nivel al rentabilitatii s-a datorat unui reglaj fin al ponderilor instrumentelor financiare, reglaj realizat intr-un mediu investitional foarte volatil, precum cel din perioada martie - iunie", a explicat Dan ARMEANU.

La 30 iunie 2020, ponderea cea mai mare in structura portofoliilor fondurilor de pensii private era detinuta de titlurile de stat, cu 65,52%, fiind urmata de actiuni, cu 19,36% si de depozite bancare, cu 3,94%. Obligatiunile corporative au reprezentat 5,32%, in timp de titlurile de participare au reprezentat 3,01%.

Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung si toate investitiile acestora sunt efectuate luandu-se in considerare orizontul de investitii pe termen lung corespondent cu perioada de contributivitate de 30-40 de ani din sistemul de pensii administrate private.

"Se remarca faptul ca in contextul ajustarii economice semnificative cauzate de pandemia COVID-19, fondurile de pensii private si-au mentinut expunerea pe economia reala si s-au dovedit a fi un partener solid pe termen lung, fara a neglija nevoile economiei pe termen scurt. Valoarea ridicata a activelor asigura o rezilienta mai buna a fondurilor de pensii private la socuri si permite o alocare echilibrata pe un orizont mai lung de timp. In perioada urmatoare administrarea activelor fondurilor de pensii private va tine cont de evolutiile macroeconomice si de contextul existent in fiecare moment pe piata, astfel incat sa asigure un randament bun in conditiile unui risc moderat pe termen scurt", subliniaza Vicepresedintele ASF.

Raportul privind evolutia pietei pensiilor private, in primul semestru al anului, poate fi consultat AICI.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.