1asig.ro
1asig.ro
Activele totale ale societatilor ...

Activele totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 8% in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
La finalul anului 2020, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat cresteri comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

PROMO


Activele totale au crescut cu 8%, la aproape 24 de miliarde de lei, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 7% in anul 2020 comparativ cu valoarea inregistrata in anul anterior, la circa 18 miliarde de lei, potrivit ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.


Excedentul activelor fata de datorii a fost de circa 6 miliarde de lei la 31 decembrie 2020, in crestere cu 12% fata de anul 2019.

O analiza comparativa intre situatia consemnata la sfarsitul anului 2020 si cea existenta la finalul aceleasi perioade a anului 2019 indica o crestere a cerintei de capital de solvabilitate (SCR) cu aproximativ 7%, respectiv o crestere de circa 1% in cazul cerintei de capital minim (MCR).

Valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se afla la finalul anului anului 2020 la nivelul de 6,25 miliarde lei, in crestere cu 14% comparativ cu valoarea inregistrata la 31 decembrie 2019.Valoarea agregata a fondurilor proprii eligibile sa acopere SCR este formata prin insumarea fondurilor proprii ale societatii clasificate pe cele 3 ranguri definite de regimul Solvabilitate II in functie de criterii de calitate.La sfarsitul lunii decembrie 2020, fondurile proprii eligibile sa acopere SCR au atins un nivel superior celui inregistrat in anii anteriori, iar in ceea ce priveste elementele componente, elementele de rang 1 fara restrictii s-au mentinut cu ponderea cea mai mare (92%).

Ponderea semnificativa a elementelor de rang 1 in total fonduri proprii eligibile indica faptul ca, la nivel de piata, capitalul detinut de societatile de asigurare din Romania este de foarte buna calitate (preponderent capital propriu).

Ratele SCR si MCR

La nivelul intregii piete, ratele SCR si MCR au fost supraunitare la finalul anului 2020. Comparativ cu anul anterior, rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu circa 3%, iar rata MCR la nivelul pietei a consemnat o crestere cu aproximativ 12%, asa cum rezulta din urmatorul tabel:Piata de asigurari din Romania a cumulat in anul 2020 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 11,5 miliarde lei, volum in crestere cu aproximativ 4,6% fata de cel inregistrat in anul anterior, conform raportului publicat joi de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cifre cheie din piata asigurarilor. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator si ce daune au fost achitate!

1.299 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO