1asig.ro
1asig.ro

Acord intre Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii pentru sprijinirea implementarii proiectelor 2021-2027

5 min. / 1.540 cuvinte
Memorandumul de intelegere propus de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) pentru colaborarea dintre Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI) in vederea sprijinirii proiectelor cu finantare europeana 2021-2027 a fost aprobat miercuri, in sedinta de Guvern.

"Rezultat in negocierile purtate de catre oficialii MIPE cu reprezentantii Bancii Europene de Investitii, documentul stabileste modalitatea prin care BEI va acorda asistenta tehnica Romaniei in perioada de programare 2021-2027 in vederea realizarii obiectivelor din cadrul Acordului de Parteneriat, a agendei de reforme structurale, a investitiilor in sectorul public, cresterii absorbtiei fondurilor europene, precum si pregatirii urmatoarei perioade de programare", a anuntat MIPE.

Potrivit acordului, Guvernul Romaniei va beneficia de sprijinul si expertiza unor experti din cadrul unor reputate institutii financiare internationale si BEI in doua domenii de interventii. Un domeniu se refera la nevoile orizontale, si anume: cresterea capacitatii administrative a autoritatilor de management, organismelor intermediare si a altor beneficiari publici pentru identificarea, pregatirea si implementarea proiectelor.

De asemenea, domeniul mai prevede gestionarea procesului de inchidere a Programelor Operationale finantate in cadrul perioadei de programare 2014 - 2020; consultanta pentru echipele de proiect si departamentele implicate in pregatirea, gestionarea si implementarea proiectelor; training; identificarea aspectelor legate de guvernanta, simplificarea si eficientizarea cadrului legislativ si de reglementare national aferent absorbtiei fondurilor UE si indeplinirea conditiilor favorizante.

Un alt domeniu de interventie vizeaza nevoile specifice referitoare la implementarea programelor operationale: monitorizare, evaluare, pregatire si implementare; asigurarea unor experti care sa sprijine pregatirea si implementarea proiectelor; sprijin metodologic pentru pregatirea ghidurilor necesare pentru pregatirea si implementarea proiectelor.

"Tinand cont de rezultatele obtinute in perioadele de programare precedente cu sprijinul partenerilor nostri, memorandumul aprobat azi reprezinta o asigurare pentru o mai buna indeplinire a obiectivelor pe care Romania si le propune prin investitiile din fonduri europene in perioada de programare 2021-2027. La fel ca si in cazul acordului cu Banca Mondiala, contributia partenerilor nostri joaca un rol-cheie pentru beneficiari, ministere si autoritatile de management atat in procesul de pregatire a documentelor strategice, precum si in implementarea reformelor si a proiectelor", a explicat secretarul de stat Marius Vasiliu.

1.126 accesari