1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Abilitatile native si stabilitatea ...

Abilitatile native si stabilitatea diferentiaza profilul candidatului feminin de cel masculin pe piata locala a muncii. Romania e pe primul loc in UE la femei in roluri de conducere

Profilul candidatului feminin pe piata muncii se caracterizeaza prin prudenta, asa cum arata datele platformei de recrutare online BestJobs, conform carora femeile aplica la joburi unde gradul de potrivire este de peste 70%, in comparatie cu barbatii care isi asuma mai usor riscuri. Dupa salariu, pachetul de beneficii extrasalariale este considerat cel mai important criteriu din anuntul de angajare in ochii candidatelor, acestea urmarind preponderent stabilitatea locului de munca. Alte beneficii pe care le cauta la un job nou sunt flexibilitatea sau un grad ridicat de intelegere din partea angajatorului, dar si proximitatea sediului fata de domiciliu.

In Romania, ponderea femeilor din totalul persoanelor incadrate pe piata muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Mai mult, in luna decembrie 2022, rata somajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimata la 4,4% (4,1% in cazul femeilor si 4,6% al barbatilor), potrivit datelor INS.

Un numar mai mare de femei lucreaza in domenii sau departamente unde abilitatile interpersonale, empatia si grija fata de ceilalti sunt esentiale, precum domeniul medical (pozitii de asistenti medicali, medici, farmacisti), Resurse Umane si Educatie (in special joburi de educatoare si pozitii in invatamantul primar), arata datele BestJobs. Alte domenii pentru care aplica preponderent femeile sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienti sau alte pozitii administrative, iar cele mai multe candidate de pe platforma au experienta si in domenii precum Vanzari, Productie/ Logistica, Management, Administrativ, Transport, Turism si Financiar/ Contabilitate.

"La nivel european, exista o dezbatere complexa despre impartirea domeniilor profesionale in functie de gen. Asa cum vedem si pe BestJobs, femeile au tendinta naturala de a alege joburi stabile, flexibile si aproape de domiciliu sau remote, pentru ca acest pachet le permite sa se ocupe de responsabilitatile casnice sau parentale de care se simt raspunzatoare intr-o mai mare masura. In contrast, barbatii isi permit mai usor sa petreaca ore peste program la birou si sa lupte pentru promovare, chiar si cu pretul implicarii mai reduse in activitatile gospodaresti sau cu copiii. Aceste tipare de comportament duc la segregarea profesionala si chiar daca in prezent nu exista limite referitor la ce poate realiza o femeie din punct de vedere profesional, lupta pentru avansarea in cariera este in continuare inegala. La toate aceste scenarii, se adauga si abilitatile innascute care le pregatesc mai mult pe femei pentru joburi in educatie, asistenta medicala sau comunicare, si pe barbati pentru domenii tehnice si mai competitive", spune Ana VISIAN, Marketing Manager BestJobs.

Nu in ultimul rand, cresterea este constanta in ceea ce priveste egalitatea de gen in pozitiile de conducere. Mai exact, in 2012, proportia femeilor care detineau roluri de management in companiile listate la bursa era de 30,5%, arata datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar in 2021, Romania ocupa un loc fruntas in Uniunea Europeana in privinta prezentei feminine in pozitiile executive (34%). Cu toate acestea, femeile se confrunta in continuare cu inegalitati la nivelul societatii, generate de concediul de maternitate si de responsabilitatile casnice care ajung cel mai adesea in grija lor. Pentru toate #JoburileDeFemeie pe care le au pe langa jobul de zi cu zi, BestJobs a lansat un manifest prin care aplauda toate femeile pentru rolurile lor din fiecare zi, atat cele oficiale cat si cele neoficiale.

La nivelul invatamantului preuniversitar, ponderea este una echilibrata intre femei si barbati, arata datele INS. Pe masura ce nivelul educational creste, balanta se schimba. Astfel, in anul universitar 2021-2022, 54,8% din studentii inscrisi la programele de licenta, respectiv 57,7% din invatamantul universitar de masterat, cursuri si studii postuniversitare si din invatamantul universitar de doctorat si programe postdoctorale de cercetare avansata, sunt persoane de sex feminin.