1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF si EIOPA lanseaza un nou ...

ASF si EIOPA lanseaza un nou program de evaluare a sectorului de asigurari din Romania

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) anunta intentia de a lansa programul de evaluare independenta a sectorului de asigurari din Romania prin exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor (BSR - Balance Sheet Review), conform unui anunt al ASF Romania.

"Avand in vedere evolutiile pe piata asigurarilor si timpul trecut de la primul exercitiu, a rezultat ca este necesara o noua evaluare a pietei asigurarilor. Acest exercitiu vine in sprijinul actului de supraveghere a asiguratorilor, prin modul de concepere si de desfasurare (date de referinta, guvernanta, independenta auditorilor si a consultantului s.a.)", a declarat Valentin IONESCU (foto), Directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF.

ASF preconizeaza ca exercitiul va fi lansat in al doilea semestru al anului 2020, iar momentul de referinta pentru datele din bilant utilizate in acest exercitiu va fi 31 martie 2020.

Conform Autoritatii, un exercitiu similar a fost derulat pe piata asigurarilor din Romania in perioada 2014 -2015 cu rezultate deosebit de relevante atat pentru asiguratori, cat si pentru beneficiarii produselor de asigurare.

"Desi in perioada care a trecut de la acest exercitiu piata asigurarilor din Romania a avut o evolutie stabila, aceasta este caracterizata de un nivel ridicat de concentrare si isi mentine dependenta de asigurarile RCA. Mai mult, poate fi observata o crestere rapida in activitatea societatilor care furnizeaza asigurari de credite si garantii", anunta reprezentantii ASF.

Potrivit sursei citate, alaturi de evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare, in cadrul acestui exercitiu sunt incluse si evaluarea nivelului rezervelor tehnice, a aspectelor privind guvernanta si a parametrilor prudentiali. Societatile de asigurare vor fi selectate pe baza cotei de piata si a modelului de afaceri, pentru a asigura o acoperire de aproximativ 90% din piata din Romania.

Un Steering Committee format din reprezentanti ai ASF si EIOPA va fi responsabil pentru supravegherea exercitiului. "Exercitiul va fi realizat de catre consultanti/auditori independenti cu o foarte buna reputatie profesionala si experienta internationala, care vor fi coordonati si supravegheati de catre ASF si EIOPA in cadrul Steering Committee. De asemenea, ASF va selecta un consultant independent care nu va face parte dintre consultantii/auditorii societatilor de asigurare participante si care nu se va afla in conflict de interese cu aceste societati de asigurare. Consultantul va asigura o aplicare uniforma a metodologiei exercitiului de catre auditori", noteaza reprezentantii Autoritatii.

ASF va comunica societatile de asigurare care vor fi incluse in acest program, precum si procesul de implementare a exercitiului BSR. La finalul evaluarii, ASF va publica un raport cu privire la rezultatul exercitiului.