1asig.ro
1asig.ro
ASF sanctioneaza companiile CITY ...

ASF sanctioneaza companiile CITY Insurance si EUROINS Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (S.A.R.) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance si la societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare, ambele fiind sanctionate. Vezi reactia reprezentantilor EUROINS!

In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA, precizeaza ASF.

In cazul CITY Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.

In ceea ce priveste societatea EUROINS s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.

Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul A.S.F. a decis urmatoarele:
  • Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance S.A., conform prevederilor legale, cu amenda in valoare de 500.000 lei;
  • Sanctionarea societatii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., conform prevederilor legale, cu amenda in valoare de 450.000 lei.
Totodata, in urma analizei cu privire la actiunile de supraveghere a pietei asigurarilor si in concordanta cu procesul de reorganizare si eficientizare din cadrul A.S.F., Consiliul Autoritatii va lua in perioada urmatoare o serie de masuri organizatorice si administrative ce vor fi facute publice la momentul punerii in aplicare a acestora.

Pozitia EUROINS Romania privire la plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA

In contextul comunicatului de presa emis de ASF cu privire la plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA, reprezentantii EUROINS au transmis urmatoarele precizari:

"EUROINS Romania apreciaza si pune accentul pe relatia, satisfactia si increderea acordata de clientii si partenerii sai, care sunt vitale pentru succesul pe termen lung al companiei. In 2020 am intreprins numeroase actiuni pentru a creste satisfactia clientilor nostri, iar rezultatele sunt evidente: in ultimul trimestru al anului 2020 am inregistrat o scadere cu 30% a reclamatiilor inregistrate comparativ cu inceputul anului 2020, respectiv o scadere cu 50% a plangerilor de la persoane fizice. Ne-am angajat sa lucram continuu la imbunatatirea serviciilor si suntem siguri ca in 2021 satisfactia clientilor va creste si mai mult.
Din rapoartele si analizele interne, am ajuns la concluzia ca exista o concentratie extrem de mare de reclamatii care provin de la 10 serviceuri auto si 10 intermediari de reclamatii. Pe parcursul anului trecut, grupurile mentionate mai sus au depus aproximativ 50% din reclamatii si, in multe cazuri, au depus mai mult de o reclamatie pentru fiecare cerere de dauna RCA.
EUROINS Romania isi reitereaza eforturile de a scurta procesul de aprobare si rambursare a daunelor, de eliminare a birocratiei, de reducere a timpului de plata a daunelor. Cel mai bun exemplu prin care dovedim interesul real pentru confortul clientilor si imbunatatirea procedurilor interne este aplicatia online de deschide de dosare de dauna si de solicitare de despagubiri - disponibila la https://dauneonline.EUROINS.ro. In contextul epidemiei Covid-19, aplicatia digitala 100% este o alternativa la deplasarea catre centrele de dauna ale companiei. In plus, in ultimele luni, EUROINS Romania a dublat inclusiv capacitatea centrelor de relatii cu clientii.
In conformitate cu strategia de scadere a expunerii pe piata RCA si de diversificare a portofoliului pentru o crestere sanatoasa si durabila pe piata romaneasca, la sfarsitul anului 2020, EUROINS Romania a implementat doua majorari succesive de capital in valoare de peste 126 de milioane de lei.
Suntem convinsi ca toate aceste masuri vor aduce mai aproape EUROINS de misiunea de a deveni un exemplu de bune practice pentru piata romaneasca de asigurari."


Alte masuri aprobate de Consiliul ASF

De asemenea, Consiliul A.S.F. a aprobat si alte masuri privind functionarea pietelor financiare nebancare supravegheate - asigurari, piata de capital si pensii private, dupa cum urmeaza:

- Autorizarea doamnei Lavinia - Florina MIRANCEA in calitate de inlocuitor al Directorului general al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;

- Aprobarea alegerii de catre BRD Asset Management S.A.I. S.A. a urmatoarelor burse din Marea Britanie, in vederea realizarii de investitii in conformitate cu art. 82 lit. b) si lit. f) din O.U.G. nr. 32/2012: London Stock Exchange, NEX Exchange Main Board, ICE Futures Europe si Cboe Europe Equities Regulated Market;

- Aprobarea modificarii documentelor urmatoarelor fonduri deschise de investitii administrate de BRD Asset Management S.A.I. S.A.: FDI BRD Simfonia, FDI BRD Obligatiuni, FDI BRD Diverso, FDI BRD Actiuni, FDI BRD Euro Fond, FDI BRD Global, FDI BRD Simplu si FDI BRD USD Fond;

- Acordarea avizului societatii Medihelp International Broker de Asigurare S.R.L. pentru desfasurarea activitatii de creare de produse de asigurare in asociere cu asiguratorii;

- Autorizarea modificarii Contractului de depozitare a activelor Fondului de Pensii Administrat Privat BCR administrat de BCR Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

3.002 accesari