1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF, modificare legislativa: ...

ASF, modificare legislativa: Soferii vor putea prezenta asigurarea RCA in format digital - UPDATE

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a publicat spre consultare publica un proiect de modificare a Normei nr. 20/2017 pentru ca soferii sa nu mai fie nevoiti sa detina asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto - RCA printat pe hartie, ci sa poata prezenta polita RCA in format digital sau sa fie verificata in baza de date AIDA. Afla care este opinia brokerilor din piata referitoare la acest proiect!

Contactati de 1asig.ro, reprezentantii asociatiilor brokerilor de asigurare saluta aceasta initiativa legislativa, venita intr-o perioada in care se pune accent tot mai mult pe digitalizare. Modificarile nu sunt finale, abia au intrat in consultari, iar jucatorii din piata pot trimite catre ASF propunerile si observatiile.

"Este o modificare pe care UNSICAR o sustine, cum de altfel sustine si implementarea constatului amiabil in format electronic. Simplificarea si digitalizarea proceselor nu poate sa aduca decat beneficii pentru consumatori", a declarat Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

Potrivit acestuia, UNSICAR este implicat in procesul amplu de modificare si adaptare a legislatiei RCA si participa activ cu propuneri si solutii pentru a consolida echilibrul dintre toate partile implicate in piata locala de asigurari.

In acelasi timp, reprezentantii PRBAR spun ca prin aceasta modificare se vad primele semne ale unei normalitati privind mediul digital. "Salutam reactia rapida a Autoritatii de Supraveghere Financiara cu privire la propunerea eliminarii obligativitatii de a prezenta in mod fizic polita RCA in momentul unui potential control al Politiei Rutiere. Practic, se vad primele semne ale unei normalitati privind mediul digital, la care toti actorii pietei de asigurari aspira. In acelasi timp ne exprimam dorinta de a continua reformarea necesara a unor articole ale Normei 20/2017, la care Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare a adus argumentele necesare modificarii", au spus ei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca supune consultarii publice, incepand de miercuri, 12 august, un proiect de modificare si completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate.

"Digitalizarea reprezinta un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite sa vina in sprijinul asiguratului RCA, in sensul simplificarii procedurii de verificare a existentei unui contract de asigurare civila obligatorie auto valabil", precizeaza oficialii ASF,

Conform proiectului de modificare si completare a normei, aflat in consultare publica pe site-ul Autoritatii AICI, conducatorii auto vor putea prezenta agentilor de politie, la un eventual control, si varianta electronica a politei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca soferii sa aiba asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar in format original, pe suport de hartie.

De asemenea, valabilitatea politei RCA va putea fi verificata si prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltata si administrata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR, ce contine informatii cu privire la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei si prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data verificarii.

Proiectul de modificare a Normei nr. 20/2017 este suspus consultarii publice pentru o perioada de 10 zile.

"Intrucat contractele RCA se emit in sistem electronic iar verificarea valabilitatii acestora poate fi realizata prin interogarea electronica a bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, digitalizarea reprezentand un obiectiv de prima importanta, propunerile de modificare ale Normei nr. 20/2017 sunt menite sa vina in sprijinul asiguratului RCA in sensul simplificarii procedurii de verificare a existentei unui contract RCA valabil. Astfel, apreciem ca dovada incheierii politei RCA in fata organelor de politie rutiera este necesar sa se realizeze prin prezentarea politei RCA atat in forma tiparita cat si in format electronic sau, in lipsa acesteia, prin interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei", se precizeaza in Nota de fundamentare.

Tabelul care contine propunerile de modificare a Normei nr. 20/ 2017 este disponibil AICI. Cititi AICI nota de prezentare a proiectului.

Toate propunerile, observatiile si comentariile se vor transmite la adresa de e-mail: reglementare.consultare@asfromania.ro, pana pe 21 august 2020 inclusiv.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.