1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF efectueaza controale la patru asiguratori RCA

Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, conform carora nu toate societatile de asigurare ofera cotatii pentru politele RCA pe durata de o luna, Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat declansarea unor controale in regim de urgenta pe aceasta tema la patru societati.

Acestea sunt ASIROM VIG, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari si UNIQA Asigurari.

"Rezultatele vor fi facute publice dupa finalizarea actiunilor de control", a precizat ASF intr-un comunicat.

Principalele obiective ale ASF sunt protectia consumatorilor si asigurarea stabilitatii, transparentei si bunei functionari a pietelor financiare non-bancare.

Reactia GROUPAMA Asigurari

"Ca urmare a aparitiei in spatiul public a unor informatii, neverificate cu GROUPAMA Asigurari, cu privire la imposibilitatea emiterii politelor RCA cu durata de o luna de zile, GROUPAMA Asigurari tine sa precizeze ca oferta companiei include polite de asigurare RCA pe durata subanuala (de la 1 luna la 12 luni), care pot fi emise in agentiile GROUPAMA Asigurari sau printr-o procedura dedicata si comunicata partenerilor nostri brokeri", a declarat Calin MATEI, Directorul General Adjunct al asiguratorului, dupa anuntul ASF.

"Incepand cu sfarsitul anului trecut au fost emise 1.193 de polite pe perioade altele decat 6 sau 12 luni, dintre care 452 pe 1 luna. Consideram ca informatiile de acest tip, neverificate, nu fac decat sa aduca in mod nejustificat un nivel suplimentar de neliniste in piata noastra", a adaugat Calin MATEI.

Reactia ASIROM VIG

Oferta de raspundere civila auto a ASIROM Vienna Insurance Group include polite cu durata subanuala - de la o luna, la maxim 12 luni, conform legislatiei in vigoare, au transmis, marti, reprezentantii companiei, dupa anuntul ASF, precizand ca, de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, ASIROM VIG a incheiat 82.638 polite RCA cu durata de o luna de zile.

"Informatia aparuta in spatiul public cu privire la faptul ca ASIROM VIG nu ar furniza polite RCA cu durata de o luna este nefondata si risca sa afecteze increderea clientilor si stabilitatea pietei de asigurari. In calitate de asigurator al romanilor de peste 25 de ani, compania ASIROM VIG si-a asumat un angajament pe termen lung de a fi alaturi de clientii sai. Compania ofera o gama larga de servicii si polite de asigurare prin intermediul a 138 de agentii, 1.900 de agenti activi si peste 300 de parteneri externi", se arata in comunicatul societatii.

"ASIROM VIG are o rata de solvabilitate de 145%, conform Solvency II, ce reflecta soliditatea si stabilitatea companiei in cadrul sistemului de asigurari din Romania, precum si politica prudentiala a VIG", se mai spune in document.

Reactia UNIQA Asigurari (15 iunie a.c.)

UNIQA Asigurari precizeaza, intr-un comunicat de presa, faptul ca societatea emite polite de asigurare RCA pentru perioade contractuale de 12 si 6 luni, cat si pe o luna de zile, conform legislatiei romanesti in vigoare.

"Dorim sa asiguram intreaga piata din Romania, actualii si potentialii clienti ca UNIQA ofera posibilitatea de a incheia polite RCA pentru 12 luni, 6 luni, o luna de zile, precum si alte perioade subanuale, in functie de cererea clientilor. In cazul societatii noastre de asigurari, politele RCA pot fi contractate prin sucursalele UNIQA Asigurari, agentii si prin platforma noastra online de pe www.uniqa.ro, cat si prin platformele brokerilor parteneri", precizeaza Franz WEILER, CEO, UNIQA Asigurari. 

In primul trimestru al anului 2017, politele RCA incheiate de UNIQA Asigurari cu valabilitate de o luna au reprezentat 17% din numarul total de polite RCA vandute. Clientii prefera totusi politele RCA anuale (57% din portofoliu). 


Potrivit Legii RCA, contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului, si nu doar pentru sase luni sau un an. Prevederea se aplica inca de la aparitia OUG 54/2016.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 mai 2017, Legea RCA, care aduce o serie de schimbari importante pentru industria de asigurari, printre cele mai dezbatute fiind introducerea tarifelor de referinta - calculate deja de ASF, decontarea directa, limitarea cheltuielilor, introducerea notiunii de "asigurati cu risc ridicat" si altele. Ulterior, legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei, Klaus IOHANNIS, pe data de 31 mai.

Piata politelor auto obligatorii - RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei), arata datele preliminare ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Topul asiguratorilor RCA in T1 2017. Rata daunei coboara la 97%
Un constatator finalizeaza, in medie, un dosar de dauna RCA pe zi. Vezi costurile aferente procesului de constatare
Prima zi cu tarife de referinta pentru RCA. Vezi ce cotatii au asiguratorii