1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF demareaza procedurile de rezolutie in cazul Carpatica. FGA desemnat administrator temporar

Autoritatea de Supraveghere Financiara a demarat procedurile de rezolutie in cazul companiei Carpatica Asig si a desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor ca administrator temporar.

"Analizand situatia financiara a societatii de asigurari Carpatica Asig S.A. si alti factori care fundamenteaza necesitatea protejarii creditorilor de asigurari, minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie si pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat ca sunt intrunite conditiile pentru aplicarea dispozitiilor Legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, atat in ceea ce priveste susceptibilitatea intrarii intr-o stare de dificultate majora a societatii, cit si justificarea aplicarii masurilor de rezolutie din perspectiva interesului public (art. 42 si art. 43, alin.2)", a anuntat ASF intr-un comunicat.

FGA va avea ca atributii principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societatii la data de 31 decembrie 2015, intocmirea situatiilor financiare anuale si auditarea acestora, precum si supervizarea modului de ducere la indeplinire a masurilor, in special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea Carpatica va avea obligatia sa se consulte cu FGA si sa obtina acordul acestuia inainte de a lua decizii sau de a intreprinde actiuni ce privesc activele societatii.

De asemenea, intr-un interval de cel mult 6 luni, ASF va intocmi un plan de rezolutie, iar datoriile si capitalurile companiei vor fi evaluate de catre un evaluator independent ca etapa premergatoare aplicarii masurilor de rezolutie.

In sarcina Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig a fost stabilita obligatia de implementare a masurii privind atragerea unui investitor strategic si incheierea tranzactiei, precum si a altor masuri, astfel incat:
-    sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 3 luni de la data comunicarii deciziei, MCR sa fie respectata;
-    sa fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel incat, in termen de 6 luni de la data comunicarii deciziei, SCR sa fie din nou respectata.

Carpatica a intrat in proces de redresare financiara, in luna mai 2014. Potrivit planului de redresare agreat si aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, CARPATICA Asig trebuia sa atraga noi resurse financiare si sa isi reduca cheltuielile de achizitie si administrare.

Dupa exercitiul BRS, societatea CARPATICA Asig a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei si scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta.

Investitiile strategice nu s-au concretizat insa pana in prezent, insa asiguratorul a anuntat, pe 11 ianuarie 2016, ca a inceput un proces de due diligence dupa semnarea "unui memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor european".

CARPATICA Asig a anuntat recent ca si-a majorat capitalul social cu 10 milioane de lei, suma ce a fost virata in conturile companiei in data de 5 ianuarie 2016. Astfel, capitalul social al companiei a ajuns la nivelul de 34,3 milioane de lei.