1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF celebreaza educatia financiara in cadrul World Investor Week

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) organizeaza, in perioada  30 septembrie - 6 octombrie 2019, sub egida "Saptamanii Mondiale a Investitorului" (World Investor Week - WIW), demers initiat de International Organization of Securities Commissions (IOSCO), o serie de evenimente educationale in Bucuresti. Acestea au drept scop constientizarea importantei dobandirii notiunilor specifice pietelor financiare non-bancare de catre tineri, dar si de catre publicul larg.

Prima actiune din saptamana WIW, aflata la a treia editie, a reunit luni, la Bursa de Valori Bucuresti, aproape 100 de liceeni care au participat la deschiderea sedintei de tranzactionare. Acest eveniment a inclus o prezentare a Bursei, dar si un moment educativ destinat elevilor prezenti si are drept obiectiv informarea tinerilor cu privire la principiile si la mecanismele bursiere.

Evenimentul principal al World Investor Week va fi reprezentat de Conferinta "Contributia pietei financiare non-bancare la dezvoltarea economiei romanesti". Dezbaterea va reuni joi, 3 octombrie 2019,   la Academia de Studii Economice din Bucuresti, reprezentanti ai pietelor financiare non-bancare, ai mediului de afaceri si ai mediului academic.

"ASF continua dezvoltarea si diversificarea programelor de educatie financiara, intrucat isi doreste sa fie cat mai aproape de publicul larg. In contextul dezvoltarii tehnologiilor in domeniul financiar, avem nevoie de un investitor de retail educat, care sa poata lua deciziile in cunostinta de cauza", a declarat Leonardo BADEA, Presedintele ASF.

In cadrul WIW sunt programate o serie de actiuni la nivelul invatamantului gimnazial, liceal si universitar, dar si in parteneriat cu operatori ai pietei de capital.

World Investor Week este sustinuta de Presedintia G20, de Banca Mondiala si de alte institutii internationale precum: Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Centrul de Excelenta pentru Educatie Financiara Globala si Forumul International pentru Educatia Investitorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este membra a IOSCO si in aceasta calitate sustine demersurile organizatiei, care a lansat in 2017 conceptul World Investor Week, constientizand nevoia de educatie financiara a investitorilor in contextul unei piete financiare in schimbare si a unui comportament bazat din ce in ce mai mult pe asumarea unor riscuri mari.    

ASF desfasoara anual un program de educatie financiara care pentru anul scolar 2019 - 2020 include circa 500 de scoli din toate judetele tarii, plus Municipiul Bucuresti. In cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltarii educatiei financiare in invatamantul universitar, vor fi organizate seminarii pe tot parcursul lunii octombrie in centrele universitare partenere ale ASF.

Evenimentele organizate de ASF sub egida WIW:

•    "Clopotelul suna la BVB!" - eveniment care a reunit la Bursa de Valori Bucuresti aproape 100 de elevi la deschiderea sedintei de tranzactionare. Elevii au participat la un seminar interactiv despre produse financiare non-bancare;
  • Programul de educatie financiara pentru liceele cu profil economic. Spre deosebire de programul realizat de ASF la nivel national pentru mediul preuniversitar - "Sa vorbim despre piata financiara nebancara", acest program va cuprinde trei module, aprofundand notiunile de invatare si generand un set mai larg de competente;
  • Programul train-the-trainer pentru profesorii din invatamantul preuniversitar. In parteneriat cu Institutul de Studii Financiare, ASF va organiza si in acest an seminarii prin care ofera cadrelor didactice baza informationala necesara pentru predarea in cadrul disciplinelor Educatie economico -financiara, Economie sau Antreprenoriat a notiunilor aferente functionarii pietelor financiare non-bancare;
  • Activitate de cercetare in educatie derulata in parteneriat cu Universitatea Romano-Americana - lansarea unui chestionar de cercetare a gradului de rezistenta al antreprenorilor la finantarea prin intermediul pietei de capital. Acest studiu urmareste sa aduca o contributie la dezvoltarea pietei de capital din Romania prin evidentierea motivelor care impiedica/retin antreprenorii sa se finanteze prin intermediul pietei de capital;
  • Conferinta "Contributia pietei financiare non-bancare la dezvoltarea economiei romanesti", ASE Bucuresti;
  • Depozitarul Central va oferi, la sediul sau, posibilitatea inregistrarii contului IBAN in mod gratuit pentru detinatorii de instrumente financiare;
  • Lansarea hub-urilor regionale de dezvoltare pentru stimularea finantarii prin intermediul pietei de capital. Pentru fiecare regiune de dezvoltare din Romania va fi stabilit un oras (hub), iar antreprenorii din fiecare regiune vor fi informati, prin diverse actiuni locale, cu privire la posibilitatea finantarii prin intermediul pietei de capital.
Mai multe detalii despre actiunile intreprinse de ASF cu ocazia WIW le puteti gasi pe site-ul ASF https://asfromania.ro/edu/.