1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF aplica mecanismul de redresare si rezolutie in cazul CITY Insurance

Ca urmare a neindeplinirii masurilor de redresare financiara, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa aplice masurile mecanismului de redresare si rezolutie in cazul CITY Insurance, dar si retragerea lui Dan ODOBESCU de la conducerea companiei.

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a constatat neindeplinirea masurilor de redresare financiara, potrivit Legii nr. 503/2004, pentru restabilirea situatiei financiare in cursul anului 2016, asumate de Adunarea Generala si Consiliul de Administratie al Societatii de Asigurare Reasigurare CITY Insurance S.A., si a decis aplicarea dispozitiilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, incepand cu data emiterii Deciziei nr. 463 din 04.04.2017", se arata in comunicatul ASF.

In continuare, conducerea societatii are obligatia realizarii unor masuri preluate din planul de redresare, la care se mai adauga actiuni de restabilire a fondurilor proprii eligibile care sa acopere cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de catre un potential investitor, potrivit Memorandumului de intelegere cu Dr. Max ROESSLER.

Pentru neindeplinirea planului de redresare, Consiliul ASF a hotarat retragerea autorizatiei de Presedinte al Consiliului de Administratie si de Director General lui Dan ODOBESCU si sanctionarea cu amenda a acestuia, potrivit Deciziilor nr. 492/10.04.2017 si nr. 493/10.04.2017. Totodata, Consiliul ASF a decis sanctionarea cu amenda a lui Cristian PASCALE, in calitate de membru al CA al SAR CITY, conform Deciziei nr. 494/10.04.2017.

Impotriva deciziilor ASF pot fi formulate contestatii, fara ca executarea sanctiunilor sa fie suspendata pe durata solutionarii acestora.

Prin mecanismul de rezolutie se doreste o interventie a autoritatii in cazul in care o companie de asigurare nu poate indeplini cerintele legale, inainte de a intra in faliment. Legea nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 2 noiembrie 2015. Aceasta confera ASF competentele de a prelua conducerea unei companii de asigurari cu probleme, dar si sa separe activele si chiar sa o vanda.

Consiliul ASF a decis, pe 18 aprilie 2016, deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la CITY Insurance.

Iar in decembrie 2016, ASF a anuntat ca, in urma analizarii rezultatelor controlului inopinat efectuat la CITY Insurance, a decis sanctionarea cu amenda a societatii si a Directorului General, concomitent cu stabilirea unor masuri in sarcina societatii de asigurare. Printre neregulile identificate in cadrul actiunii de control se numara nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de dauna RCA, efectuarea platii despagubirilor in afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire si mentinere a rezervelor de daune avizate si neinregistrarea, la nivelul societatii, a tuturor petitiilor adresate de persoanele fizice.

In luna martie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca a discutat cu Dr. Max ROESSLER, cunoscut investitor privat elvetian, cu ocazia vizitei pe care acesta a facut-o in Romania in vederea finalizarii negocierilor de preluare a CITY Insurance. La aceasta intalnire au participat si reprezentantii Berlin London Holding AG, "companie cu resurse si expertiza, la nivel european, in domeniul managementului si reorganizarii societatilor de asigurare".

Berlin London Beteiligungs AG (BLH), investitorul interesat de societatea romaneasca CITY Insurance, nu este o companie propriu-zisa de asigurari, ci este un fond de investitii, specializat pe servicii financiare, care detine si cateva companii de asigurari de nisa, fara rating, in Germania. Astfel, daca tranzactia se va finaliza, CITY Insurance va fi cea mai mare achizitie a lor pe segmentul asigurarilor.

CITY Insurance a avut subscrieri totale de 789 milioane lei in 2016, echivalentul unei cote de piata de 8,41%, ocupand locul sase la nivelul pietei de asigurari din Romania, conform datelor ASF.

PROMO