1asig.ro
1asig.ro

ASF a sanctionat doi asiguratori

5 min. / 1.540 cuvinte
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, dupa sedinta saptamanala de miercuri - 7 august a.c., ca a sanctionat, din perspectiva conduitei, doua companii din piata, respectiv CITY Insurance si EUROINS Romania.

Astfel, ASF a sanctionat Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance cu avertisment scris si stabilirea obligatiei de a transmite un plan de masuri pentru remedierea situatiilor inregistrate.

In acelasi timp, EUROINS Romania Asigurare Reasigurare a fost sanctionata cu avertisment scris.

"Sanctiunile au fost acordate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca urmare a concluziilor activitatii de supraveghere permanenta pe conduita, off site, a societatilor CITY Insurance si EUROINS. Ca urmare a unei analize desfasurate in perioada 19 aprilie - 11 iulie 2019, s-a constatat in cazul ambelor societati incalcarea prevederilor art.5 alin.(9) din Norma 18/2017 privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea societatilor de asigurare si reasigurare si brokerilor de asigurare. Acest lucru constituie o contraventie in conformitate cu prevederile art. 163 alin.(1) lit. a) din Legea 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, cu modificarile si completarile ulterioare", au explicat reprezentantii ASF pentru 1asig.ro.

Art.5 alin(9) precizeaza:
"Societatile transmit in format electronic, pentru fiecare solicitare primita de la A.S.F., in termen de maximum 10 zile sau in termenul precizat in mod expres in aceasta, urmatoarele documente:  
   a) nota de fundamentare (...);  
   b) dosarul de dauna integral, in copie, insotit de: (...)
   c) fisa dosarelor de dauna deschise in baza contractelor RCA, intocmita conform precizarilor pe care le va transmite structura organizatorica care solicita documentatia;(...)".  

"Drept urmare, Consiliul ASF a decis sanctionarea cu avertisment a ambelor societati de asigurare. In sarcina Societatii Asigurare-Reasigurare CITY INSURANCE S.A. s-a stabilit si obligatia ca in termen de 15 de zile de la primirea deciziei sa transmita la A.S.F. un plan de masuri cu actiuni concrete si persoane responsabile, prin care sa se asigure transmiterea in permanenta a raspunsurilor la solicitarile Autoritatii privind petitiile, in termenul prevazut in Norma ASF nr. 18/2017", au adaugat oficialii ASF.

In ceea ce priveste petitiile din partea consumatorilor, ambele companii au inregistrat cresteri importante ale acestora in prima jumatate a acestui an, conform datelor publicate pe site-urile celor doi asiguratori sanctionati.

In cazul EUROINS, numarul total de petitii inregistrate unic per petent si per caz, in primele sase luni din 2019, a fost de 2.933 de petitii, mult mai mare fata de numarul petitiilor din intreg anul 2018 (1.716). Din total, numarul total de petitii solutionate favorabil (pentru consumatori), inregistrate unic per petent si per caz, a fost de 2.595 de petitii.

La CITY Insurance, numarul total de petitii inregistrate unic per petent si per caz a fost de 1.809 de petitii, in primul semestru din acest an, in conditiile in care numarul din intreg anul 2018 a fost de 1.550. Dintre acestea, 1.306 de petitii au fost solutionatte favorabil pentru consumatori.

CITY Insurance si EUROINS Romania sunt cei mai mari asiguratori de pe piata RCA, cumuland aproximativ 70% din portofoliul de asigurari RCA din Romania la finalul primului trimestru din 2019. Conform raportului ASF, CITY Insurance avea in T1 2019 o cota de piata de 37,62% si subscrieri de 364,8 milioane de lei, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de autoritate. Acesta este urmat de EUROINS Romania, cu o cota de 31,67% si afaceri de 307,1 milioane de lei pe segmentul RCA.

De asemenea, CITY Insurance este liderul pietei de asigurari (generale + viata), cu o cota de piata de 16,51% si subscrieri in valoare de peste 448 milioane de lei (94 mil. EUR), potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications. Iar EUROINS Romania este pe a treia pozitie, cu o cota de piata de 11,87% si afaceri de peste 322 milioane lei.

Cei doi asiguratori, sunt lideri si in ceea ce priveste indemnizatiile brute platite pe segmentul asigurarilor generale. CITY Insurance a achitat cel mai mare volum de daune, respectiv peste 260 milioane de lei, in timp ce EUROINS a platit indemnizatii de peste 199 milioane de lei.


3.963 accesari