1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF a organizat o intalnire cu ...

ASF a organizat o intalnire cu reprezentantii celor 12 actionari ai CCP.RO Bucharest

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, joi, o intalnire cu reprezentantii celor 12 actionari ai CCP.RO Bucharest S.A., societate aflata in curs de autorizare in calitate de contraparte centrala.

”Avand in vedere rolul primordial al actionarilor in procesul de autorizare a unei contraparti centrale locale (CCP), obiectiv inclus in Strategia nationala privind dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru perioada 2023 – 2026,  a carui realizare se afla in sarcina actionarilor CCP, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, astazi (joi, 9 mai – n.red.), o intalnire cu reprezentantii celor 12 actionari ai CCP.RO Bucharest S.A., societate aflata in curs de autorizare in calitate de contraparte centrala, pentru a presta servicii de compensare si decontare a operatiunilor cu instrumente financiare derivate pentru piata de capital si pentru piata de energie din Romania”, a transmis ASF.

In discutiile din timpul intalnirii, Autoritatea de Supraveghere Financiara a reiterat actionarilor importanta existentei unei contraparti centrale pentru piata de capital autohtona, realizarea acestui proiect fiind evaluata in procesul de aderare la OECD. 

ASF, alaturi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a sprijinit si sprijina in continuare realizarea acestui demers, insa finalizarea lui nu se poate face fara indeplinirea conditiilor de autorizare, aspect aflat exclusiv in responsabilitatea CCP.

In cadrul discutiei, actionarii CCP.RO au precizat ca inteleg insemnatatea proiectului si importanta existentei unei contraparti centrale pentru consolidarea pietei de capital locale si si-au reafirmat sustinerea pentru finalizarea acestui proiect. 

Reprezentantii ASF si ai BNR, participanti la intalnire, au salutat pozitia actionarilor, precizand totodata ca cele doua autoritati vor sprijini realizarea proiectului in limita competentelor acestora, fara insa a deroga de la exigentele cerintelor de autorizare impuse de reglementarile nationale si europene. Implicarea fiecarui actionar al CCP.RO si eforturile comune ale conducerii executive a CCP.RO sunt esentiale pentru finalizarea proiectului, in declararea dosarului complet si finalizarea procesului de autorizare. 

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.