1asig.ro
1asig.ro

ASF: Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale

5 min. / 1.540 cuvinte
Economiile europene sunt amenintate de cresterea insolventelor companiilor, in cazul in care statele membre nu reusesc sa efectueze o tranzitie usoara de la sprijinul de lichiditate catre un sprijin de solvabilitate tintit si o restructurare eficienta a datoriilor pentru firmele viabile, se arata in Raportul saptamanal al A.S.F. "Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale".

Potrivit celor mai recente date ale ESRB (European Systemic Risk Board) care analizeaza riscurile fata de stabilitatea economica si financiara ale unui potential val de insolvente, in cele mai multe state membre, nivelurile datoriilor corporative au crescut cu mai multe procente comparativ cu nivelurile pre-COVID-19. Majorarea datoriilor induce riscul unui val de insolvente si al unei redresari economice lente.

In acest context, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Nicu MARCU arata ca "Autoritatea este extrem de atenta la riscurile semnalate, iar actiunile noastre de supraveghere si control au tocmai scopul asigurarii stabilitatii pietelor pe care le supraveghem si al corectarii practicilor care pot ascunde deficit de solvabilitate la unii operatori din piata. Acolo unde semnalam deficiente, impunem masuri de redresare financiara, iar daca acestea nu sunt respectate, venim cu sanctiuni oricat de dure va fi necesar", subliniaza Nicu Marcu, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In materialul ESRB, citat de Raportul saptamanal al A.S.F., se arata ca guvernele trebuie sa consolideze politicile de sprijin pentru a evita impactul destabilizator al insolventelor. Prioritatea statelor membre este sa creeze conditiile potrivite pentru restructurarea eficienta a datoriilor. Schimbarile recente ale Cadrului temporar de ajutor de stat al Comisiei Europene permit guvernelor sa converteasca imprumuturile publice si garantiile in granturi pentru a ajuta companiile sa reziste efectelor negative ale pandemiei. Guvernele pot folosi astfel de masuri pentru a contribui la restructurarea datoriilor, oferind in acelasi timp stimulente de restructurare creditorilor privati si mai ales bancilor, pentru a pune companiile pe o baza financiara solida, prin valorificarea expertizei sectorului financiar in evaluarea viabilitatii afacerilor. Pentru a evita hazardul moral, este important sa se asigure armonizarea intre interesele autoritatilor publice si cele ale bancilor, atunci cand sunt restructurate datoriile companiilor.

In plus, trebuie folosite sau dezvoltate, in cazul in care nu exista, proceduri de insolventa eficiente pentru companiile care nu mai sunt viabile in etapa post-COVID. Politicile trebuie orientate catre reconstructia economiei si dinamizarea adaptarii la schimbarile structurale fata de incercarea de a prezerva economia ante-pandemie.

Raportul saptamanal al ASF "Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale" il puteti accesa aici.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

2.715 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO