1asig.ro
1asig.ro
ASF: Sistemul financiar european, ...

ASF: Sistemul financiar european, tot mai "stresat". Efectele asupra asiguratorilor

5 min. / 1.540 cuvinte
"Al doilea "lockdown", impus in multe tari, contribuie la o incertitudine considerabila in randul investitorilor. Nivelul de stres in cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrala Europeana, creste si se situeaza in jurul valorii de 0,158, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

PROMO


Si indicii calculati de Bloomberg arata o deteriorare a conditiilor pe pietele financiare din SUA si zona Euro, iar indicele de turbulenta pe pietele bursiere internationale calculat de Bank of America Merrill Lynch, are o evolutie semnificativa, in ultima saptamana, pe fondul ingrijorarilor privind efectele unui nou val de imbolnaviri cauzate de infectarea cu noul coronavirus.

Pe de alta parte, potrivit Moody`s, sistemul de sanatate va trece printr-un proces de transformari structurale in urma pandemiei de COVID-19. Telemedicina sau practica de a folosi tehnologia pentru tratarea pacientilor de la distanta va juca un rol mult mai important in sistemul de sanatate, chiar si dupa ce pandemia se va diminua in intensitate. Pacientii au adoptat rapid telemedicina in timpul pandemiei si probabil vor continua sa o practice, avand in vedere comoditatea pe care o ofera. In ceea ce priveste furnizorii, telemedicina are potentialul sa reduca costurile si sa creasca eficienta.

"In acelasi timp, societatile de asigurari de sanatate ar putea fi afectate in planul performantelor financiare, pandemia accelerand multe dintre tendintele care schimbau deja modul in care acestea functionau, cum ar fi: costurile ridicate ale pacientilor cu afectiuni cronice; implementarea telemedicinei si monitorizarea pacientilor de la distanta; tranzitia de la modelul clasic, bazat pe plata pentru serviciile furnizate, la modelul bazat pe valoarea ingrijirii", precizeaza oficialii ASF.

"Abilitatea societatilor de asigurari de a se adapta la aceste tendinte, pe care pandemia le-a accelerat, va influenta profilul lor de credit in urmatorii 3-5 ani", adauga acestia.

Raportul saptamanal de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, reprezinta o radiografie a evolutiei principalilor indicatori macroeconomici si a indicilor bursieri, la nivel local si global. Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 44/ 4.11.2020 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI".1.294 accesari