1asig.ro
1asig.ro
ASF: Risc de decuplare intre ...

ASF: Risc de decuplare intre evaluarea de piata a activelor si evolutia economiei reale

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estimeaza, conform ultimei analize efectuate, ca in acest an economia Romaniei se va contracta (-4,2%), fata de anul 2019, pe fondul scaderii activitatii in industrie (-9,1%), agricultura (-21,2%) si servicii (-2%), a transmis, vineri, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara in raportul saptamanal privind tendintele si riscurile de pe pietele financiare locale si internationale.

Si prognozele Fondului Monetar International si ale Comisiei Europene privind evolutia economiei romanesti indica scaderi cu 4,8%, respectiv cu 5,2%, pentru sfarsitul acestui an, in comparatie cu anul 2019.

Totodata, deficitul bugetar creste la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetara. Noua estimare de deficit bugetar se bazeaza pe o scadere a economiei cu 4,2% in acest an.

Cele 5 miliarde in plus fata de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezinta in principal venituri care nu vor mai fi incasate in acest an, ca urmare a extinderii pana la 25 decembrie a facilitatii fiscale de amanare la plata a obligatiilor fiscale.

Bazat pe executia bugetara de pana acum, Ministerul Finantelor propune o rectificare de 9% din PIB, 96 miliarde lei, din estimarea ca nu vor mai fi incasate 4,2 miliarde lei pe finalul anului.

Suma de 4,2 miliarde de lei reprezinta venituri care nu vor fi incasate, ca urmare a extinderii pana la 25 decembrie, a facilitatii care ofera firmelor posibilitatea sa amane, fara dobanzi, penalitati sau executari, plata obligatiilor fiscale.

Pandemia COVID - 19 a afectat destul de serios si economiile statelor Uniunii Europene. Spre exemplu, Spania va inregistra la sfarsitul acestui an o scadere economica de 12,4%, conform estimarilor Comisiei Europene, in timp ce economia Italiei se va contracta cu aproape 10%, fata de anul 2019, potrivit acelorasi prognoze.

Si pietele bursiere europene au reactionat negativ in sedinta din data de 18 noiembrie, pe fondul ingrijorarilor privind cresterea cazurilor de imbolnaviri cu SARS-CoV-2 din intreaga regiune, care vor opri redresarea economica, chiar daca au existat anumite evolutii pozitive punctuale ca urmare a stirilor privind descoperirile vaccinului impotriva COVID-19.

Conform tabloului riscurilor pentru valorile mobiliare din UE, emis de ESMA, exista in continuare riscul decuplarii intre evaluarea de piata a activelor si evolutia economiei reale. In al treilea trimestru al anului 2020, pietele financiare din UE au continuat redresarea, iar preturile de pe pietele de actiuni au crescut si mai mult.

Exista semnalele unei diferentieri sectoriale si geografice puternice in cadrul pietelor financiare, sectorul instrumentelor cu venit fix inregistrand cresteri ale preturilor de-a lungul diverselor segmente cum ar fi pietele emergente, gradul de investire si randamentele ridicate. Retrogradarile de rating de credit au incetinit, iar fondurile de investitii au inregistrat intrari de capital de-a lungul claselor de active, mai ales pentru fondurile de obligatiuni. Aceste evolutii, analizate impreuna, subliniaza riscul continuu al decuplarii intre preturile activelor si fundamentele economice.

In acelasi timp, nivelul de stres in cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrala Europeana, a crescut comparativ cu cel inregistrat saptamana trecuta, ceea ce indica faptul ca pandemia COVID-19 taie din ce in ce mai acut oxigenul economiilor europene.

Raportul saptamanal de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, reprezinta o radiografie a evolutiei principalilor indicatori macroeconomici si a indicilor bursieri la nivel local si global.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 46/18.11.2020 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI".

1.688 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO