1asig.ro
1asig.ro

ASF: Pandemia tine in sah revenirea economica

5 min. / 1.540 cuvinte
Relansarea economica globala ar putea fi si mai fragila daca se materializeaza o serie de riscuri, care ar putea exacerba pierderile de venituri si cresterea saraciei, se arata in cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Printre vulnerabilitati, mentionate intr-un raport al Bancii Mondiale, se regasesc: esecul de a tine pandemia sub control sau intarzieri in procesul de vaccinare; aparitia unui val de falimente; imposibilitatea guvernelor de a mai oferi sprijin financiar si permanentizarea somajului tehnic.

Factorii decidenti ar putea influenta obtinerea unor rezultate mai bune printr-un control eficient al pandemiei si reforme structurale, care sa stimuleze productivitatea si sustenabilitatea mediului inconjurator. Masurile sugerate le includ pe cele care protejeaza sanatatea si educatia, prioritizeaza investitiile in tehnologii, imbunatatesc guvernanta si cresc transparenta datoriilor.

Investitiile in proiecte de infrastructura verde si adoptarea pe scara larga a tehnologiilor sustenabile pot sustine niveluri mai ridicate de crestere economica, contribuind in acelasi timp la reducerea schimbarilor climatice. Guvernanta imbunatatita si reducerea coruptiei pot sta la baza unei crestereri economice pe termen lung. Transparenta ridicata a datoriei este primordiala pentru a diminua riscurile datoriei suverane si ale crizelor financiare, care pun presiune asupra perspectivelor de crestere economica.

Cresteri economice sub estimari

Conform Raportului privind perspectivele economice globale realizat de Banca Mondiala, activitatea economica mondiala va creste cu 4% in 2021, sub estimarile anterioare, ca urmare a revenirii in forta a noilor cazuri de infectari cu COVID-19. In acelasi timp, pentru Romania este estimata o crestere economica de 3,5%, o prognoza mai mica cu 1,9% fata de previziunile din iunie 2020.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 2/14.01.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale ce poate fi accesat AICI.

1.655 accesari