1asig.ro
1asig.ro
ASF: Factorii de mediu detin un ...

ASF: Factorii de mediu detin un rol tot mai important in pietele financiare

Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) si Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si-au exprimat angajamentul, cu ocazia conferintei ONU privind schimbarile climatice, de a contribui la un sistem financiar durabil, ca parte a Acordului Ecologic European si a eforturilor internationale depuse in acest sens.

Pietele financiare europene se afla intr-un punct de schimbare, in care preferintele investitorilor se indreapta catre produse financiare care incorporeaza factori de mediu.

"Factorii de mediu afecteaza din ce in ce mai mult randamentul si valoarea investitiilor? dupa cum reiese si din cel mai recent Raport de tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Este evidenta preocuparea tot mai puternica, la nivelul statelor si guvernelor, dar si la nivelul conducatorilor pietelor financiare ale lumii, cu privire la transformarea necesara a economiei pentru a lupta impotriva incalzirii globale. Din perspectiva pietelor supravegheate de Autoritate, entitatile care functioneaza in aceste sectoare financiare vor trebui sa-si asume un proces de adaptare a strategiei lor de dezvoltare, a managementului riscului si a transparentizarii proceselor lor la contextul viitor, astfel incat sa inglobeze masuri si directii specifice combaterii incalzirii globale si reducerii semnificative a riscului climatic", a declarat Nicu MARCU, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Avand in vedere aceste provocari, ESMA are un rol cheie in a ajuta investitorii sa inteleaga mai bine impactul factorilor de mediu, sociali si de guvernanta (ESG) asupra investitiilor lor si modul in care o investitie contribuie la un viitor durabil.

Pentru a sprijini acest demers, ESMA a publicat Strategia privind finantarea durabila in februarie 2020, care stabileste actiuni concrete pentru integrarea factorilor ESG in toate domeniile sale de activitate.

Alaturi de alte activitati din zona finantarii durabile, EIOPA va finaliza in 2022 primul tablou de bord la nivel european privind deficitul de protectie a asigurarilor pentru catastrofele naturale, care va creste gradul de constientizare cu privire la rolul asigurarilor impotriva pericolelor legate de clima.

EIOPA se asteapta ca industria asigurarilor si pensiilor sa evalueze riscurile legate de clima, de exemplu ca parte a evaluarii propriilor riscuri si propriei solvabilitati (ORSA) de catre asiguratori sau prin informarile privind modul in care activitatile lor contribuie la tranzitia catre o economie durabila din punct de vedere ecologic.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 45/10.11.2021 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.