1asig.ro
1asig.ro

ASF: Evaluarea despagubirilor RCA pe baza unor preturi de referinta orientative ar putea fi benefica

5 min. / 1.540 cuvinte
Intr-un document transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiara in urma unei interpelari a deputatului Sorin Ioan BUMB, pe tema unei propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii RCA, care prevede introducerea unui pret de referinta pentru service-urile auto, ca urmare a unor practici incorecte in piata, ASF apreciaza ca evaluarea despagubirilor RCA pe baza unor preturi de referinta (orientative si nu obligatorii pentru diferiti agenti economici) stabilite la nivelul pietei din Romania ar putea constitui o solutie.

PROMO


ASF noteaza in document ca "a luat la cunostinta de existenta unor asemenea practici incorecte asa cum de altfel si alte asociatii si autoritati au reclamat acest fapt, insa, ceea ce trebuie retinut este faptul ca activitatea acestor agenti economici nu intra in aria de reglementare si supraveghere a ASF".

Totodata, ASF apreciaza ca aceste practici pot avea un efect de contagiune si pot afecta echilibrul pietei de asigurari din Romania afectand costul viitor al contractelor de asigurare RCA, conditii in care, evaluarea despagubirilor RCA pe baza unor preturi de referinta (orientative si nu obligatorii pentru diferiti agenti economici) stabilite la nivelul pietei din Romania ar putea constitui o solutie.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - RCA, care prevede introducerea unui pret de referinta pentru manopera, piese si materiale, a primit, saptamana aceasta, avize favorabile de la inca doua Comisii din Senat.

ASF apreciaza faptul ca, in mod obiectiv, initiativa legislativa, dupa cum este precizat si in expunerea de motive, isi propune sa elimine o serie de practici incorecte ale unor agenti economici, unitati reparatoare auto care, "prelevandu-se de principiile pietei libere, convin practici arbitrarii in relatia contractuala directa cu persoana prejudiciata, in special atunci cand valoarea reparatiei urmeaza a fi despagubita de un asigurator RCA".

In ceea ce priveste introducerea unor sisteme de evaluare specializate, "aplicatie informatica, avizata de ASF, care se bazeaza pe un ansamblu de date, metode si algoritmi de calcul care este utilizat ca suport in stabilirea costurilor de reparatie a vehiculelor si bunurilor avariate", Autoritatea precizeaza ca nu poate reglementa si supraveghea entitati din alte domenii de activitate asa cum sunt dezvoltatorii acestor aplicatii informatice, producatorii/importatorii de vehicule, unitati reparatoare auto s.a. ASF nu sustine instituirea obligatiei acesteia de a certifica/aviza aceste aplicatii informatice (care ar calcula tariful de referinta pentru reparatii - n.red.).

Contactat de 1asig.ro, Deputatul Marius BOTA, initiatorul acestui proiect de modificare legislativa, a precizat ca propunerea legislativa a venit dupa ce au fost observate derapaje si abuzuri in piata in ceea ce priveste tarifele practicate de service-urile auto.

De asemenea, industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto.

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a transmis ca sustine introducerea unui tarif de referinta pentru reparatiile auto si saluta deschiderea spre dialog a Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si a Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, care au adoptat un raport comun de admitere cu amendamente pentru un proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto care vizeaza aceasta problematica.

In cadrul discutiilor, UNSAR a transmis pozitia membrilor sai, exprimata in mod public inca de la inceputul anului, si anume ca industria de asigurari sustine introducerea unui TARIF DE REFERINTA pentru reparatiile auto, CU TITLU INFORMATIV, si NU impunerea unei plafonari a tarifelor aferente reparatiilor auto. Aceasta modificare este sustinuta inclusiv de concluziile unui studiu IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, derulat in decembrie 2019, conform caruia peste 90% dintre soferii romani sunt interesati de publicarea anuala a unui astfel de tarif de referinta pentru reparatiile auto.

"Consideram ca principalii beneficiari ai unui astfel de demers ar fi toti posesorii de autovehicule, care ar putea sa fie mai bine informati cu privire la costurile pe care le presupune reparatia autovehiculului", au spus oficialii UNSAR.

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde de lei in primele 9 luni ale anului 2019. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5% (de la 2,69 miliarde de lei), conform ASF. Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pe clasa A10, RCA + CMR, au insumat 2,33 miliarde de lei, mai mari cu aproximativ 17% fata de perioada similara a anului 2018.

1.386 accesari