1asig.ro
1asig.ro

ASF: Contagiunea intre pietele de capital, in crestere in luna octombrie

5 min. / 1.540 cuvinte
Finalul lunii octombrie aduce scaderi pe marile piete bursiere la nivel global, pe fondul ingrijorarilor privind al doilea val al pandemiei COVID-19, cea mai semnificativa scadere fiind inregistrata de bursele din America si Europa. In prezent, volatilitatile indicilor Bursei de Valori Bucuresti s-au redus, iar regimul ramane deocamdata unul mediu spre scazut, a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


Fenomenul, in stransa corelatie cu noile masuri de restrictie la nivel global dar si cu numarul crescut de cazuri Covid-19, conform ASF.

Relatia dintre evolutia indicelui BET si numarul de noi cazuri de infectari cu SARS-CoV-2, din SUA si Italia, este una indirecta, astfel, cresterea numarului de imbolnaviri din cele doua tari a determinat o scadere a indicelui local, iar revenirea acestuia s-a produs, pe masura ce s-a inregistrat o scadere a numarului de noi cazuri.

Indicii locali au avut evolutii negative pe termen foarte scurt (o saptamana - 16 octombrie vs. 23 octombrie), cu exceptia indicelui BET-BK (0,24%). Cea mai semnificativa scadere a fost inregistratade indicele BET-TR (-0,92%).

Analiza contagiunii indica faptul ca piata de capital din Romania este sensibila la factorii de risc care influenteaza pietele de capital invecinate (Polonia, Austria si Ungaria). Contagiunea (IMF) este definitaca impactul modificarilor in pretul activelor dintr-o regiune (bursa) asupra preturilor din alta regiune (bursa).

Ca urmare a asteptarilor economice legate de efectele pandemiei cauzate de raspandirea COVID-19, contagiunea a crescut rapid in luna februarie si inceputul lunii martie si a atins cea mai mare valoare din 2011. In luna mai contagiunea dintre pietele europene de capital s-a mentinut la un nivel critic, apropiat de cel din criza globala din 2008. In perioada iunie-august, contagiunea a continuat sa scada, concomitent cu relaxarea conditiilor de izolare sociale luate de toate economiile europene. 

In lipsa altor socuri economice, contagiunea s-a redus si in luna septembrie, dar a inceput usor sacreasca in luna octombrie.

Mai multe detalii despre riscurile si tendintele saptamanii pe pietele financiare gasiti in editia nr. 43/ 29.10.2020 - Raportul Tendinte si riscuri pe pietele financiare locale si internationale, ce poate fi accesat AICI.

463 accesari