In contextul evolutiilor recente inregistrate pe pietele internationale de tranzactionare a criptoactivelor, precum si al riscurilor pe care acestea le pot induce la nivelul pietelor financiare globale, in scopul protectiei consumatorilor de produse financiare nebancare, Autoritatea de Supraveghere Financiara reitereaza avertismentul publicat in luna martie 2022, preluat de la European Securities and Markets Authority (ESMA), cu privire la riscurile aferente criptoactivelor.
Avertizare emisa de autoritatile de reglementare din domeniul financiar din UE cu privire la riscurile criptoactivelor
Autoritatile europene de supraveghere (ABE, ESMA si EIOPA - AES) avertizeaza consumatorii ca multe criptoactive sunt extrem de riscante si speculative. Pentru majoritatea consumatorilor retail nu sunt adecvate ca investitie sau ca mijloc de plata sau de schimb.
Consumatorii se confrunta cu posibilitatea reala de a-si pierde toti banii investiti daca vor cumpara aceste active. Consumatorii ar trebui sa fie vigilenti cu privire la riscurile de publicitate inselatoare, inclusiv prin platforme de comunicare sociala si influentatori. Consumatorii ar trebui sa fie deosebit de vigilenti in ceea ce priveste castigurile rapide sau mari promise, in special cele care par prea bune ca sa fie adevarate.
Consumatorii ar trebui sa fie constienti ca nu dispun de nicio cale de atac sau protectie, intrucat criptoactivele si produsele si serviciile conexe nu intra, de regula, sub incidenta protectiei existente in temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare.
Ce ar trebui sa stiti si sa verificati
Ar trebui sa fiti constient de riscurile specifice ale criptoactivelor si ale produselor si serviciilor conexe si sa evaluati cu atentie daca riscurile sunt acceptabile, avand in vedere preferintele si situatia dumneavoastra financiara. Printre acestea se numara:
- riscul de a pierde toti banii investiti;
- riscul de scadere si crestere rapida a preturilor pe perioade scurte;
- riscul de a deveni o victima a inselaciunii, fraudei, erorilor operationale sau atacurilor cibernetice;
- riscul reprezentat de faptul ca este putin probabil sa aveti drepturi la protectie sau despagubiri daca apar.
Daca va ganditi sa cumparati criptoactive sau produse si servicii conexe, ar trebui sa va intrebati urmatoarele:
- Va puteti permite sa pierdeti toti banii investiti?
- Sunteti pregatit sa va asumati riscuri mari pentru a obtine castigurile promovate?
- Intelegeti caracteristicile criptoactivului sau ale produselor si serviciilor conexe?
- Firmele/partile cu care lucrati au o reputatie buna?
- Firmele/partile cu care lucrati sunt pe lista neagra a autoritatilor nationale relevante?1
- Puteti proteja in mod eficace dispozitivele pe care le utilizati pentru cumpararea, stocarea sau transferul criptoactivelor, inclusiv cheile dumneavoastra private?
Care sunt principalele riscuri?
- Variatii extreme ale preturilor: multe criptoactive sunt supuse unor variatii bruste si extreme ale preturilor si sunt speculative, deoarece pretul lor se bazeaza adesea numai pe cererea consumatorilor (si anume este posibil sa nu existe active garantate sau alte valori tangibile). Puteti pierde o suma mare sau chiar toti banii investiti. Variatiile extreme ale preturilor inseamna, de asemenea, ca multe criptoactive nu sunt adecvate ca rezerve de valoare si ca mijloc de schimb sau de plata;
- Informatii inselatoare: unele criptoactive si produse conexe sunt promovate in mod agresiv publicului, utilizand materiale de marketing si alte informatii care pot fi neclare, incomplete, inexacte sau chiar inselatoare in mod intentionat. De exemplu, publicitatea prin platforme de comunicare sociala poate fi foarte scurta, cu accent pe castigurile potentiale, dar nu si pe riscurile mari. De asemenea, ar trebui sa aveti grija la "influentatorii" de pe platformele de comunicare sociala care au, de regula, un stimulent financiar pentru a comercializa anumite criptoactive si produse si servicii conexe si, prin urmare, ar putea fi partinitori in comunicarile pe care le emit;
- Lipsa protectiei: majoritatea criptoactivelor si vanzarea de produse sau servicii legate de criptoactive sunt nereglementate in UE.2 In aceste cazuri, nu veti beneficia de drepturile si masurile de protectie de care dispun consumatorii pentru serviciile financiare reglementate, cum ar fi reclamatiile sau mecanismele de recurs;
- Complexitatea produselor: unele produse care ofera expunere la criptoactive sunt foarte complexe, uneori cu caracteristici care pot mari amploarea pierderilor in cazul unor variatii negative ale preturilor. Avand in vedere complexitatea lor, aceste produse nu sunt adecvate pentru multi consumatori;
- Frauda si activitati rauvoitoare: exista numeroase criptoactive false si inselatorii si ar trebui sa fiti constient ca unicul lor scop este de a va priva de banii dumneavoastra prin diferite tehnici, de exemplu tehnica de phishing;
- Manipularea pietei, lipsa de transparenta a preturilor si nivelul scazut de lichiditate: modul in care sunt stabilite preturile criptoactivelor si modul in care sunt executate tranzactiile sunt adesea lipsite de transparenta. Detinerea anumitor criptoactive este, de asemenea, foarte concentrata, ceea ce poate avea impact asupra preturilor sau asupra lichiditatii. Prin urmare, este posibil sa nu primiti un pret sau un tratament echitabil cand cumparati sau vindeti criptoactive sau sa nu va puteti vinde criptoactivele atat de repede pe cat v-ati dori in lipsa unui potential cumparator. Cazuri de manipulare a pietei s-au raportat in mai multe randuri;
- Atacuri, riscuri operationale si probleme de securitate: tehnologia registrelor distribuite care sta la baza criptoactivelor poate suporta riscuri specifice. Mai multi emitenti si furnizori de servicii pentru criptoactive, inclusiv platformele de criptoactive si furnizorii de portofele digitale, s-au confruntat cu atacuri cibernetice si cu probleme operationale grave. Multi consumatori si-au pierdut criptoactivele sau au suferit pierderi din cauza unor astfel de atacuri si perturbari sau pentru ca au pierdut cheile private care le ofera acces la active.
Informatii generale
Aceasta avertizare se bazeaza pe articolul 9 alineatul (3) din regulamentele de infiintare a AES3. Ea vine in completarea avertizarilor anterioare cu privire la riscurile achizitionarii/detinerii de criptoactive.4,5,6
In septembrie 2020, Comisia Europeana a prezentat o propunere legislativa de regulament privind pietele criptoactivelor7. Propunerea ofera un cadru cuprinzator pentru reglementarea si supravegherea emitentilor si furnizorilor de servicii pentru criptoactive, in vederea protejarii consumatorilor si a integritatii si stabilitatii sistemului financiar. Consumatorilor li se reaminteste insa ca propunerea depinde in continuare de rezultatul procesului colegislativ8. Consumatorii nu vor beneficia, in prezent, de niciuna dintre garantiile prevazute in propunerea respectiva pana cand aceasta nu este adoptata si nu se aplica.
La data acestei avertizari, exista peste 17 000 de criptoactive diferite, unele fiind uneori denumite "monede virtuale" sau "monede" digitale sau "tokenuri"9. Cele mai importante criptoactive de pana acum sunt bitcoin si ether, care impreuna reprezinta aproximativ 60% din capitalizarea totala a criptoactivelor. Consumul de energie al anumitor criptoactive este mare, de exemplu, din procesele de minerit si de validare, iar consumatorii ar trebui sa fie constienti de impactul lor asupra mediului10.
Note
1. Va rugam sa retineti ca neincluderea pe lista neagra a unei firme sau parti nu garanteaza ca aceasta este sigura pentru o eventuala colaborare.
2. Unele state membre din UE au pus in aplicare norme nationale pentru a reglementa anumite criptoactive si produse sau servicii conexe. In plus, furnizorii de anumite tipuri de servicii de criptoactive, inclusiv servicii de schimb si servicii de custodie, trebuie sa fie autorizati sau inregistrati in scopul combaterii spalarii banilor si a finantarii terorismului. Pentru detalii suplimentare, va rugam sa consultati autoritatea competenta relevanta.
3. Regulamentul (UE) 2019/2175 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 decembrie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 de instituire a Autoritatii europene de supraveghere (Autoritatea bancara europeana) JO L31, 15.12.2010, p. 12; Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 de instituire a Autoritatii europene de supraveghere (Autoritatea europeana de asigurari si pensii ocupationale) JO L 331, 15.12.2010, p. 48; Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 de instituire a Autoritatii europene de supraveghere (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete) OJ L 331, 15.12.2010, p. 84.
4. ABE (2013), Avertizare adresata consumatorilor cu privire la monedele virtuale, 12 decembrie.
5. AES (2018), AES avertizeaza consumatorii cu privire la riscurile pe care le prezinta achizitionarea de monede virtuale, 12 februarie.
6. ESMA (2021), ESMA considera ca exista riscuri mari pentru investitorii in criptoactive nereglementate, 17 martie.
7. Propunere de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind pietele criptoactivelor si de modificare a Directivei (UE) 2019/1937, COM/2020/593, 24.9.2020.
8. Procedura legislativa ordinara - Consilium (europa.eu)
9. Sursa: Coinmarketcap.com, date din 3 martie 2022.
10. Pentru mai multe detalii, vezi, de exemplu, Cambridge Centre for Alternative Finance (2022), "Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index" (Indicele consumului de energie electrica Cambridge Bitcoin).
Despre Autoritatea de Supraveghere Financiara
Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.