1asig.ro
1asig.ro

ARAFAT: In doua-trei saptamani vom avea o forma a legii malpraxisului care sa despagubeasca victimele

5 min. / 1.540 cuvinte
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed ARAFAT, a declarat sambata la Oradea ca legea malpraxisului este in lucru, ca unele aspecte se discuta si se negociaza cu asiguratorii, astfel incat, in doua-trei saptamani, Ministerul sa propuna o forma a legii pentru dezbatere publica.

"Este o comisie numita de ministru, pe care o coordonez personal si include mai multi oameni din mai multe domenii, inclusiv din Colegiul medicilor, avem medici, avocati, un colectiv care acum este deja spre forma finala a legii", a declarat Raed ARAFAT in cadrul conferintei internationale 'Medicul si societatea', organizata pe 5-6 aprilie, impreuna Asociatia SARTISS si Colegiul Medicilor Bihor.

PROMO


Secretarul de stat a adaugat ca se discuta in prezent si cu autoritatea de supraveghere in asigurari, CSA, si cu reprezentanti ai asigurarilor, pentru ca legea malpraxisului trebuie sa ajunga sa rezolve o problema, si anume despagubirea victimei.

"In momentul in care se intampla un malpraxis, procesul trebuie sa mearga mai departe, ca si victima sa primeasca despagubire. Daca se rezolva acest lucru si punem, sa zicem, solutionarea sa fie direct cu cei de la asigurari, s-ar putea sa rezolvam foarte multe din nemultumirile populatiei in aceste situatii", a spus ARAFAT, citat de Agerpres.

Probleme legislatiei actuale in domeniul malpraxisului

In prezent, legea impune asigurarea de raspundere civila profesionala a personalului medical, dar nu obliga asiguratorii sa despagubeasca daunele morale la care medicii risca sa fie obligati in cazuri de malpraxis. 
Problema este ca acestea constituie, de fapt, cea mai mare parte a despagubirilor solicitate de pacientii prejudiciati si, prin urmare, reprezinta principalul risc cu care se confrunta medicii. 

Nefiind acoperiti impotriva acestui risc, medicii aleg sa se asigure strict pentru a se achita de obligatia prevazuta in Legea nr. 95/2006, la sumele minime stabilite de norme, platind prime cat mai mici. Raportate la nivelul despagubirilor solicitate pana acum, care pot ajunge si la 500.000 EUR in daune morale (celebrul caz CIOMU), limitele de despagubire sunt insuficiente - 62.000 EUR pentru chirurgi, 37.000 EUR pentru medici specialisti si stomatologi sau 12.000 EUR pentru medici de familie si generalisti. 

Mai mult, in conditiile in care culpa medicala este destul de dificil de probat, iar politele de malpraxis contin si alte excluderi, numarul si valoarea despagubirilor platite pana acum de asiguratori pentru astfel de cazuri sunt extrem de reduse.

In afara legii aflate in pregatire, si proiectul noii legi a sanatatii stipuleaza explicit ca asiguratorii vor trebui sa acopere si daunele morale rezultate din cazuri de malpraxis medical, ceea ce inseamna ca, pentru a beneficia de protectie reala, medicii vor fi stimulati sa plateasca mai mult. De asemenea, plafonarea solicitarilor de daune morale, solicitata de mai multa vreme de asiguratori in domeniul asigurarilor RCA, pentru cazurile de vatamari corporale si deces, ar incuraja asiguratorii sa lanseze oferte avantajoase pentru personalul medical atat ca acoperire, cat si ca pret.

2.751 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO