1asig.ro
1asig.ro

APPE: Manualele de educatie financiara, lansate in format digital

5 min. / 1.540 cuvinte
Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE) lanseaza, in anul scolar 2020-2021, a opta editie a programului national "Educatie financiara", program care va fi implementat la nivelul intregului invatamant preuniversitar (prescolar, primar, gimnazial si liceal).

PROMO


Editia din acest an a programului de Educatie financiara aduce, in mod gratuit, elevilor si cadrelor didactice componenta de invatare digitala, dezvoltata cu ajutorul platformei SchoolMate.ro.

Pe langa clasicele metode de invatare, de acum, profesorii pot utiliza in lectiile lor un model de predare interactiv, iar elevii pot accesa manualele online prin intermediul tehnologiilor digitale care imbunatatesc eficienta si rezultatele invatarii.

"Proiectul SchoolMate.ro a fost gandit si construit atat pentru a-i ajuta pe profesori sa isi perfectioneze cursurile, cat si pentru a-i ajuta pe copii sa invete intr-un mod atractiv si placut. Pe platforma, profesorii pot oferi elevilor materiale de studiu interactive si conventionale, pot tine cursuri de tip webminar intr-un mediu integrat al platformei, nefiind nevoie de aplicatii software suplimentare si pot verifica cunostintele copiilor, cu ajutorul rapoartelor integrate din platforma, in functie de performantele acestora. In acest moment lucram si la aplicatia mobila pentru a minimiza necesarul pentru desfasurarea cursurilor on-line. Nu toate familiile detin un Laptop sau un PC, in schimb 80% elevi au acces la cel putin un telefon mobil de tip Smartphone. Facem tot posibilul ca toti copiii sa beneficieze de cele mai bune experiente de invatare, iar in parteneriat cu doamna Ligia Golosoiu, am reusit sa aducem aceasta disciplina ,Educatie Financiara , la zi cu un design nou si cu informatii actualizate. De asemenea, cartile pentru invatamantul prescolar au sport audio in curs atat pentru copiii care inca nu stiu sa citeasca cat si pentru copiii cu dizabilitati. Suportul de foaie este frumos si placut si il incurajam, dar totusi trebuie sa acceptam ca lumea se schimba iar noi dorim sa facem parte din aceasta schimbare.", afirma Mihai Dumitrescu, fondatorul SchoolMate.ro

In primii sapte ani scolari de derulare a proiectului s-au inscris peste 500.000 de elevi si dascali din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal din cele 41 de judete ale tarii si Municipiul Bucuresti.

"Mi-am dorit foarte mult ca Educatia Financiara sa fie o materie obligatorie sau predata interdisciplinar/utilizand metoda integrata. Aceasta are rolul sa ii invete pe copii cum sa se dezvolte in viata de zi cu zi si sa formeze niste tineri care pot fi independenti financiar, care stiu ce inseamna bugetul personal, cum sa cheltuiasca responsabil putinii bani de care dispun, cum sa economiseasca, sa investeasca sau sa devina generosi. In opinia mea, manualele de educatie financiara reprezinta o baza, o temelie a educatiei financiare din Romania si, in acest fel, elevii vor putea acumula noi cunostinte in domeniu si vor fi in masura sa ia decizii responsabile cu privire la bugetul personal. Vor deveni mai chibzuiti/responsabili si respectuosi fata de munca parintilor, fata de bani, de persoane si chiar de institutii. Trecerea de la manualele fizice la cele digitale este un pas important si imi doresc ca in fiecare an tot mai multi elevi si cadre didactice sa beneficieze de acestea", spune Ligia Golosoiu, Presedintele APPE.

Conditiile actuale ale invatamantului romanesc impun desfasurarea cursurilor, fie fata in fata, fie online, consideratii care au condus la schimbarea strategiei de pana acum a proiectului si crearea unei noi viziuni care sa corespunda cerintelor actuale si viitoare ale invatamantului romanesc.

"Am decis includerea tuturor manualelor aferente invatamantului preuniversitar intr-o platforma de invatare online care sa poata sa-i responsabilizeze atat pe profesori, cat si pe parinti/elevi si sa faciliteze accesul la rezultatele finale ale elevilor si profesorilor. In proiectul pilot pe care il vom dezvolta pe platforma de invatare online, avem deja incluse 3.300 de cadre didactice, cu o medie de 25 de copii, pentru care vom deschide cont pe platforma", sustine reprezentantul APPE.

Platforma de invatare online va include:
  • Suportul de curs pentru cadrele didactice, pe grupe de varsta;
  • Materialele digitalizate si interactive, pe grupe de varsta;
  • Posibilitatea de intalnire pe platforma de invatare printr-un webminar integrat in aceasta;
  • Joculete interactive educationale etc
Ca profesor, pentru a putea beneficia de facilitatile platformei este necesar sa va inscrieti completand formularul adecvat nivelului de studiu, respectiv:
In anul scolar 2020 - 2021 s-au inscris circa 80.000 de elevi pentru a urma cursurile de educatie financiara. Cei mai multi elevi care vor studia disciplina de educatie financiara sunt prescolari (30.000 de elevi) iar din invatamantul primar (40.000 de elevi), in timp ce la invatamantul gimnazial sau liceal sunt circa 10.000 de elevi.

271 accesari