1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

APAPR: Noile modificari aduse OUG 114 privind pensiile private sunt un pas in directia buna

In urma dialogului si a consultarilor care au avut loc intre Ministerul de Finante, ASF si reprezentantii administratorilor de fonduri private de pensii din Romania in ultima perioada, prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul II de pensii au fost modificate astfel incat sa includa conditii imbunatatite, in comparatie cu cadrul legal creat initial de actul legislativ mentionat, a transmis Radu CRACIUN, Presedinte APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

In Guvern se discuta despre o noua ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a pensiilor administrate privat, prin care cerintele de capital pentru administratorii din Pilonul II, ce ar fi trebui sa creasca de 11 ori conform OUG 114, sunt reduse in noua formula si amanate pentru finalul anului.

APAPR doreste sa multumeasca reprezentantilor Ministerului de Finante si ASF pentru dialogul constructiv avut.

APAPR considera ca masura diversificarii investitiilor, pe care asociatia a promovat-o de multi ani, reprezinta un beneficiu important, atat pentru economie, cat si pentru veniturile viitoare ale romanilor, pentru ca banii colectati in conturile lor de pensii private vor putea fi investiti profitabil in mai multe sectoare, contribuind la dezvoltarea Romaniei.

Asociatia apreciaza in mod deosebit efortul depus si doreste sa multumeasca tuturor celor implicati in educarea publicului cu privire la rolul important pe care Pilonul 2 il are in gestionarea finantelor personale ale romanilor si in finantarea dezvoltarii Romaniei - experti din institutiile responsabile, asociatii profesionale, lideri de afaceri, membri ai societatii civile, mass media, analisti si comentatori economici.

Totodata, APAPR isi pastreaza convingerea ca, in ultimii 11 ani, sistemul pensiilor administrate privat a ramas permanent un sistem solid si puternic capitalizat, inclusiv prin provizioanele existente, de natura a asigura indeplinirea tuturor garantiilor oferite prin lege.

"APAPR isi exprima speranta ca, odata ce bazele unui dialog constuctiv au fost puse, el va continua in vederea asigurarii stabilitatii si soliditatii sistemului de pensii private pe termen lung", se mai arata in comunicatul asociatiei.

In urma cu 11 ani, Romania s-a aliniat la practica de peste un secol a tarilor dezvoltate prin reformarea sistemului public de pensii. Aceasta a presupus aparitia fondurilor private prin care populatia sa poata economisi suplimentar, in conturi individuale, in vederea pensionarii - Pilonul II si Pilonul III. In aceasta perioada au existat mai multe schimbari si discutii despre viitorul pensiilor suplimentare.

In prezent, administratorii fondurilor de pensii obligatorii Pilon II au active de peste 50 miliarde de lei si 7,3 milioane de participanti.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare
Actionarii administratorilor din Pilonul II cer modificarea OUG 114 si spun ca vor diversifica universul investitional
Comisia Europeana: masurile impotriva Pilonului II afecteaza pensiile viitoare, piata de capital si economia Romaniei
APAPR: Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia
VIDEO: Radu CRACIUN: OUG 114 strica planurile de afaceri ale administratorilor din Pilonul II. Comisioanele scad cu 70%