1asig.ro
1asig.ro

AOAR: Digitalizarea Romaniei nu poate avea loc fara competente digitale certificate corespunzator

5 min. / 1.540 cuvinte
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) spune ca Digitalizarea Romaniei nu poate avea loc fara competente digitale dobandite pe scara larga si certificate corespunzator, tehnologizarea riscand sa contribuie la cresterea inegalitatilor din societate, potrivit unui comunicat de presa transmis de asociatie.

PROMO


Conform documentului, o mare parte a populatiei risca sa fie exclusa din interactiunile cu statul si administratia, in cazul in care competentele digitale nu vor fi dobandite pe scara larga.

"Fara competente digitale dobandite pe scara larga si certificate corespunzator, procesul digitalizarii ramane unul formal si risca sa contribuie la cresterea/adancirea inegalitatilor din societate si la excluderea unei bune parti a populatiei din interactiunile cu statul si administratia. Scoala si serviciile publice trebuie sa serveasca toti cetatenii, asigurandu-le acces in mod egal si uniform. In lipsa competentelor adecvate riscam sa avem platforme digitale pe care angajatii sectorului public nu le pot face operationale si care sunt destinate a oferi servicii unor cetateni care nu le pot accesa", se arata in comunicat.

Conform celor mai recente date Eurostat, 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani au competente digitale la nivelul Uniunii Europene. Tinerii din Romania se afla pe ultimul loc, doar 56% dintre ei detinand competente digitale avansate. La adulti, situatia este mult mai grava, sustin reprezentantii mediului de afaceri.

"Salutam preocuparea Guvernului pentru digitalizare, concretizata in masurile institutionale (crearea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei) si legislative luate (OUG 38/2020, OUG 65/2020, HG 574/2020, HG 599/2020 etc.), si sustinuta prin fondurile alocate in acest scop, insa atragem atentia ca orice cadru legislativ privind digitalizarea trebuie sa adreseze prioritar problema competentelor, de la nivelul scolii si pana la nivelul sectorului public, precum si a certificarii acestora", mai adauga sursa citata.

Digitalizarea este, in primul rand, un proces de educare si de schimbare a culturii profesionale in sectorul public si privat, iar obtinerea competentelor digitale, care stau la baza acestui proces, trebuie confirmata prin metode de testare consacrate, cel putin la nivelul Uniunii Europene. "O parte din aceste metode (ex: ECDL) sunt folosite deja pe scara larga la testarea competentelor digitale la bacalaureat. Ele pot fi si trebuie aplicate pentru confirmarea competentelor digitale in sectoarele public si privat. Alocarea fondurilor pentru competente digitale trebuie sa fie facuta responsabil, incepand cu diagnosticarea competentelor minim necesare locului de munca si mergand pana la obtinerea unor certificari de nivel european. Nu trebuie repetate experientele din trecut, cand fondurile au fost alocate adesea pentru procese de training care nu au avut a face cu necesitatile locului de munca si nu au implicat atragerea raspunderii pentru rezultat", se mai arata in comunicat.

AOAR isi exprima increderea ca recuperarea accelerata de catre Romania a decalajului fata de celelalte tari europene in sfera competentelor digitale va contribui la cresterea increderii cetatenilor in serviciul public, va facilita accesul angajatilor la procese si tehnologii care pot genera valoare adaugata mai mare si va determina cresterea rezilientei economiei romanesti pe termen mediu.

224 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO