1asig.ro
1asig.ro

ANAT: Voucherele de vacanta emise in ultimii 2 ani au creat peste 45.000 de locuri de munca

5 min. / 1.540 cuvinte
Voucherele de vacanta emise in perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de munca, a transmis, vineri, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

PROMO


"Voucherele de vacanta ar fi trebuit privite de Guvern ca o investitie si nu ca o cheltuiala de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocari de fonduri de la buget. Pentru fiecare leu investit in vouchere de vacanta, 0,51 bani se regasesc in PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creeaza si se mentine un loc de munca (sursa: studiu ASE si APET). Facand un calcul simplu, voucherele de vacanta emise in perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de munca! Voucherele de vacanta asigura, in mare parte, supravietuirea si dezvoltarea turismului intern, precum si pregatirea turismului pentru incoming, cumuland circa 30% din vanzarile agentiilor de turism specializate pe turism intern. In plus, voucherele de vacanta inseamna turism fiscalizat, ele putand fi folosite numai in unitati de cazare clasificate sau in agentii de turism licentiate", precizeaza ANAT intr-un comunicat.

Organizatia sustine ca valoarea voucherelor de vacanta ramase neconsumate din 2019 si 2020 este de patru ori mai mica decat valoarea anuntata de seful Guvernului.

Totodata, ANAT subliniaza ca spre deosebire de Romania, alte tari au luat masuri de stimulare a consumului de turism intern.

"Celelalte state iau, pe rand, masuri de taieri de taxe si impozite si de stimulare a consumului de vacante pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care sa sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetatenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanta similare cu cele care au fost acordate in Romania, pentru a ajuta sectorul HORECA si agentiile de turism", noteaza organizatia.

2.406 accesari