1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ALLIANZ: Companiile trebuie sa se pregateasca pentru mai multe tulburari politice

Companiile trebuie sa se pregateasca pentru mai multe tulburari politice si violenta in lunile urmatoare, se arata intr-un raport realizat de ALLIANZ Global Corporate&Specialty (AGCS) si citat de Insurance Business Mag.

Daunele, tulburarile si pierderile provocate de revolte, vandalism sau alte forme de tulburari civile se regasesc, acum, printre expunerile de top in ceea ce priveste riscul politic pentru companii, iar impactul continuu al pandemiei COVID-19 va alimenta, probabil, alte tulburari, noteaza AGCS.

In acest context, ALLIANZ subliniaza ca planificarea continuitatii de business trebuie sa abordeze proactiv riscurile de violenta politica - in special, in sectoarele extrem de expuse la acest risc, cum ar fi segmentul de retail.

"Din fericire, evenimentele teroriste la scara larga au scazut drastic in ultimii cinci ani. Cu toate acestea, numarul, amploarea si durata revoltelor si protestelor din ultimii doi ani sunt uluitoare, cu intreprinderi care au suferit pierderi semnificative. Tulburarile civile au crescut, provocate de proteste pe aspecte ce variaza de la dificultati economice, la brutalitatea politiei, probleme care au afectat cetatenii din intreaga lume. Impactul pandemiei COVID-19 inrautateste lucrurile - cu putine semne de incetare a recesiunii economice la orizont, numarul protestelor va continua sa creasca", spune Bjoern REUSSWIG - Head of Global Political Violence and Hostile Environment Solutions, ALLIANZ Global Corporate&Specialty.

Conform "ALLIANZ Risk Barometer 2021", incidentele de tipul tulburarilor civile devin un risc mult mai semnificativ pentru companii. In raportul de anul acesta, "riscurile politice si violenta" au atins, pentru prima data din 2018, topul primelor 10 riscuri.

Aceasta tendinta este sustinuta, potrivit sursei citate, si de studii recente care preconizeaza ca numarul protestatarilor va creste in urmatorii doi ani. Verisk Maplecroft se asteapta ca, pana la sfarsitul lui 2022, 75 de tari sa inregistreze o crestere a protestelor. Dintre acestea, peste 30 de tari - in mare parte, din Europa si America -, ar putea inregistra o activitate semnificativa in acest sens.

Anul trecut, violentele politice au provocat si pierderi semnificative pentru industria de asigurari, potrivit AGCS. Astfel, desi protestele care au urmat uciderii lui George Floyd de catre politia din Minneapolis au fost, in mare parte, pasnice, evenimentele care au avut loc dupa (incendii, vandalism, jafuri) au provocat pierderi de pana la 2 miliarde de dolari pentru asiguratori, conform Axios.

AGCS subliniaza ca, pentru a suferi pierderi financiare, intreprinderile nu trebuie sa fie victime directe ale tulburarilor civile. Veniturile pot scadea daca accesul in zona inconjuratoare este limitat pentru o perioada prelungita sau in timp ce infrastructura este refacuta, pentru a permite revenirea clientilor, vanzatorilor si a furnizorilor. In timpul demonstratiilor "yellow vest" din Franta, magazinele de pe Champs-Elysees, Paris, au fost jefuite si deteriorate, ceea ce a alungat clientii. Dupa doar cateva saptamani de demonstratii, s-a raportat ca retailerii francezi au inregistrat pierderi de 1,1 miliarde USD.

COVID-19 va genera, probabil, tot mai multa violenta

Pandemia COVID-19 a fost un factor esential al tulburarilor civile, deoarece a amplificat nemultumirile de lunga durata, noteaza AGCS. COVID-19 a afectat stabilitatea politica, a sporit polarizarea si a evidentiat intr-un mod semnificativ problemele de inegalitate, erodand conditiile de munca si drepturile civile, arata sursa citata.

"Din pacate, riscul revoltelor si al violentelor va deveni, probabil, mai acut din cauza pandemiei COVID-19. Masurile pe care guvernele le-au implementat pentru a combate noul coronavirus au avut un impact socio-economic semnificativ, iar frustrarea creste in segmente mari de populatie. Impactul este deosebit de evident in SUA, unde reteaua de securitate sociala nu este la fel de comprehensiva ca in alte parti. Oamenii sunt ingrijorati. Locul de munca, sanatatea si securitatea venitului au disparut. Cel mai probabil, vor continua sa protesteze, asa ca nu e surprinzator ca protestele anti-carantina pot deveni violente", spune si Michael STONE - Risk Consultant, AGCS North America.

De asemenea, pandemia COVID-19 a condus si la cresterea numarului teoriilor de conspiratie, care, la randul lor, pun bazele violentelor viitoare. De exemplu, o teorie care leaga, fara fundament, COVID-19 de tehnologia 5G a generat o serie de atacuri incendiare asupra turnurilor de telefonie mobile din Marea Britanie si alte tari din Europa.

Nevoia de planificare a continuitatii de business

Pregatirea pentru riscul de violenta politica este vitala, in special pentru sectoarele expuse, cum e retail-ul, noteaza AGCS. In timpul celor doua zile de demonstratii "Black Lives Matter" din Chicago, de la finele lui mai 2020, aproape toate magazinele de la Michigan Avenue au fost deteriorate. Companiile trebuie sa revizuiasca planurile de continuitate a afacerii (BCP - business continuity plan), arata ALLIANZ. De obicei, planurile BCP se concentreaza doar pe catastrofe naturale, dar exista o nevoie tot mai mare pentru ca aceste planuri sa abordeze si alte riscuri, cum ar fi tulburarile politice si incidentele cibernetice.

De asemenea, companiile ar trebui, mai subliniaza ALLIANZ, sa isi revizuiasca si politele de asigurare. In timp ce unele asigurari property pot acoperi, in anumite cazuri, violentele politice, asiguratorii ofera, de asemenea, acoperiri specializate pentru a atenua impactul grevelor, al revoltelor si al tulburarilor civile.

ALLIANZ Risk Barometer 2021 poate fi accesat AICI.