1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

AEPD: Legea Inteligentei Artificiale, o initiativa binevenita, dar este necesara interzicerea identificarii biometrice in spatiul public

Propunerea Comisiei Europene pentru o lege a Inteligentei Artificiale este prima initiativa, la nivel global, care ofera un cadru legal pentru Inteligenta Artificiala (AI). AEPD (Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor) saluta si sustine initiativa Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura ca solutiile de Inteligenta Artificiala sunt modelate in conformitate cu valorile si principiile legale ale UE.

"Sunt mandru de aceasta initiativa si salut in mod deosebit abordarea orizontala dintr-un regulament si sfera larga de aplicare a acestuia, care, in mod important, include institutiile, organismele, oficiile si agentiile europene. AEPD e pregatita sa isi indeplineasca noul rol de administrare a Inteligentei Artificiale pentru administratia publica a UE", a declarat Wojciech WIEWIOROWSKI, European Data Protection Supervisor.

"Totodata, recunosc meritele abordarii bazate pe risc, care stau la baza propunerii. Intr-adevar, exista numeroase aplicatii AI care prezinta o amenintare limitata pentru drepturile fundamentale la protectia datelor si confidentialitate, oferind umanitatii, in acelasi timp, un instrument cu un potential puternic in lupta impotriva problemelor actuale", a mai punctat cesta.

In acelasi timp, AEPD regreta sa constate ca solicitarile sale anterioare pentru un moratoriu cu privire la utilizarea sistemelor de identificare biometrica la distanta - inclusiv, recunoasterea faciala -, in spatii accesibile publicului nu au fost abordate de catre Comisie.

AEPD va continua sa pledeze pentru o abordare mai stricta a recunoasterii automate in spatiile publice a caracteristicilor umane - cum ar fi chipul, mersul, amprentele digitale, ADN-ul, vocea, modul de apasare a tastelor si alte semnale biometrice si comportamentale -, indiferent daca acestea sunt utilizate intr-un context comercial sau administrativ sau in scopul aplicarii legii. E necesara o abordare mai stricta, avand in vedere ca identificarea biometrica la distanta, in care Inteligenta Artificiala poate contribui la dezvoltari fara precedent, prezinta riscuri extrem de ridicate de intruziune profunda si nedemocratica in viata privata a persoanelor, subliniaza Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor.

AEPD va intreprinde o analiza meticuloasa si cuprinzatoare a propunerii Comisiei de a sprijini colegislatorii UE in consolidarea protectiei persoanelor si societatii, in general. In acest context, AEPD se va concentra, in special, pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente si sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protectia datelor si confidentialitate.

Comunicatul AEPD este disponibil AICI.