1asig.ro
1asig.ro

AEGON: Ingrijorari cu privire la agravarea perspectivelor de bunastare financiara

5 min. / 1.540 cuvinte
Studiile AEGON care analizeaza, in fiecare luna in timpul pandemiei, atitudinea oamenilor fata de sanatate si bunastare financiara arata ca adultii se asteapta ca, pe parcursul anului 2021, bunastarea lor financiara sa se inrautateasca. Astfel, bunastarea financiara ramane in urma oricarui nivel de optimism cu privire la optimizarea altor indicatori de bunastare - cum ar fi cea mentala, sociala si fizica -, din momentul in care se va fi incheiat vaccinarea populatiei.

PROMO


Bunastarea financiara este un aspect esential al bunastarii generale si ia in considerare capacitatea de a raspunde imprevizibilitatii financiare, de a indeplini obiectivele financiare si de a face alegeri ce ne permit sa ne bucuram de viata. In mod ingrijorator, cele mai recente cercetari AEGON in acest sens subliniaza ca aproape 3 din 10 adulti (28%) se asteapta ca bunastarea lor financiara sa se inrautateasca pe parcursul anului 2021.

Alti indicatori de bunastare arata ca 19% se asteapta la o inrautatire a bunastarii sociale, 18% asteapta o inrautatire a bunastarii mentale, in vreme ce 17% se asteapta la o inrautatire a bunstarii fizice. Cu toate acestea, arata AEGON, odata cu lansarea programului de vaccinare, exista si optimismul necesar pentru a imbunatati cele trei aspecte mentionate anterior.

Totodata, acelasi studiu realizat de catre AEGON subliniaza schimbarile aproape imperceptibile in ceea ce priveste numarul persoanelor preocupate de starea economiei, nivel care, de la prima etapa de carantina (martie 2020), a ramas constant ridicat. Astfel, cele mai recente statistici in acest sens arata ca peste 4 din 5 adulti (84%) sunt preocupati de viitorul economiei per ansamblu.

"Pandemia a generat o divizare ingrijoratoare intre "a avea" si "a nu avea", atunci cand vine vorba despre capacitatea oamenilor de a-si gestiona finantele, iar asta se va agrava. Unii au reusit sa economiseasca mai mult, pe masura ce cheltuielile s-au redus, dar multi altii s-au confruntat, in ultimul an, cu o reducere a veniturilor, ceea ce a declansat o presiune extrema asupra finantelor lor", a declarat Kate SMITH - Head of Pensions, AEGON.

"Ramane ingrijorarea cu privire la impactul pandemiei asupra bunastarii financiare, in special pe termen lung. Pe masura ce iesim - speram -, din cea mai grava criza de sanatate, la sfarsitul acestui an, exista motive pentru a fi optimisti in ceea ce priveste optimizarea anumitor aspecte ale bunastarii, dar este de asteptat ca optimizarea bunastarii financiare sa ramana in urma, ceea ce va avea consecinte durabile asupra planurilor financiare si a rezilientei oamenilor."

"Chiar si acum, exista cativa pasi simpli pe care oamenii ii pot face pentru a incepe sa isi optimizeze bunastarea financiara, cum ar fi bugetarea si planificarea pe termen lung. Dar poate chiar mai important este rolul pe care il pot juca angajatorii si furnizorii de servicii financiare in sprijinirea personalului si a clientilor. Acest lucru ar putea include oferirea unei educatii financiare mai bune la locul de munca sau furnizarea instrumentelor si sprijinului adecvat pentru a ajuta oamenii sa preia controlul asupra finantelor lor", a mai precizat reprezentantul AEGON.

Cele mai importante cinci sfaturi de la AEGON pentru optimizarea bunastarii financiare:

Bugeteaza, planifica si urmareste cheltuielile - Evalueaza-ti cheltuielile, planifica-ti obiectivele si stabileste un buget pentru indeplinirea acestora. Asigura-te ca ai cele mai bune oferte pentru toate cheltuielile, cum ar fi utilitatile, contractele de telefonie si asigurari auto. Informatiile pe care le aduni in aceasta etapa te vor ajuta sa incepi, dar acestea ar trebui revizuite in mod regulat, pentru a te asigura ca ramai pe drumul cel bun. Exista o gama larga de aplicatii care te pot ajuta cu bugetarea si urmarirea cheltuielilor.

Daca poti, economiseste - Economiile sunt esentiale pentru consolidarea rezilientei financiare. Daca economisesti deja, analizeaza si verifica daca economisesti in cel mai eficient mod pentru circumstantele proprii.

Evita imprumuturile, daca poti - Imprumutul este OK, daca este utilizat din motive corecte si atata vreme cat rambursarea poate fi indeplinita. Evita imprumuturile pe termen scurt, cu dobanda ridicata, daca e posibil, deoarece acest lucru te poate afunda in datorii.

Planifica pe termen lung - Obisnuieste-te sa platesti pentru o pensie - acest lucru e usor de realizat la locul de munca -, si gandeste-te sa directionezi orice exces de economii catre pensie.

Pregateste-te pentru neprevazut - Pregatirea pentru neprevazut poate lua forma unor economii de urgenta sau a unui fond pentru "zile negre". Asigura-te ca economisesti suficient si pastreaza economiile intr-un fond sau cont accesibil de economii.

843 accesari