1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
A inceput

A inceput "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Zilnic, 51 de locuinte din Romania sunt jefuite de hoti si alte 20 sunt cuprinse de flacari

2020 continua sa fie marcat de pandemia de COVID-19. Primele luni ale acestui an au adus cu ele primele restrictii de deplasare, primele perioade de carantina si o modificare fundamentala a "normalului social" de pana atunci: romanii au fost obligati, mai mult ca niciodata, sa "stea acasa", pentru siguranta lor si a celor dragi.

"Obligati", asadar, de virus sa se retraga in siguranta casei lor, romanii au redescoperit spatiul intim si sigur al locuintei. Spatiul casei a fost redefinit, astfel, in "mai mult decat acasa" - locuinta personala a devenit birou, scoala, sala de fitness, sala de cinema sau loc pentru "iesiri" online cu prietenii. Situatia va continua, cu siguranta, pana in momentul in care omenirea va descoperi o solutie impotriva noului coronavirus.

In acest context, in care romanii realizeaza cat de importanta este locuinta lor, acestia trebuie sa inteleaga si cum ii poate proteja o asigurare, mai ales in fata unor amenintari care nu au disparut odata cu aparitia pandemiei.

Riscuri care afecteaza locuinta: Primele 6 luni ale lui 2020, dincolo de coronavirus

2020 este, cu siguranta, un an atipic. Din pacate, desi a aparut o amenintare noua, riscurile vechi nu au disparut. De exemplu, in primele 6 luni ale anului 2020, au fost sesizate 9.235 de infractiuni de furt din locuinte, arata datele IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane. Desi numarul acestora este in usoara scadere fata de aceeasi perioada din 2019, cand se inregistrasera 10.901 de astfel de infractiuni, media este de aproape 51 de locuinte calcate zilnic de hoti.

De asemenea, 1.040 de locuinte si 629 de anexe gospodaresti au fost afectate de inundatii in primele 6 luni ale acestui an, conform datelor IGSU - Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta. Cele mai afectate judete au fost Caras-Severin, Bihor si Suceava. Ceea ce inseamna o medie de 6 locuinte pe zi afectate de ape.

Si incendiile au continuat, in pofida schimbarilor sociale care au determinat o orientare mai mare catre locuinta sau poate tocmai din aceasta cauza... Din cele 9.115 incendii care au avut loc in primele 6 luni ale acestui an, 3.662 s-au produs la locuinte, arata datele IGSU. Desi numarul acestora este in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, vorbim in continuare de o medie zilnica de aproape 20 de locuinte cuprinse de flacari. Cosurile sau burlanele de fum defecte sau necuratate, respectiv instalatiile electrice defecte sau improvizate au fost principalele cauze care au determinat incendiile la locuinte, provocand 38%, respectiv 22% din aceste incidente. Iar odata cu venirea sezonului rece, creste riscul unui incendiu.

Cutremurele reprezinta un alt pericol care ameninta locuintele romanilor. In primele 6 luni ale acestui an, au avut loc 159 de cutremure de intensitati mici si medii (cu magnitudini cuprinse intre 2 grade si 5,2 grade pe scara Richter), conform datelor disponibile pe site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului - INFP. Ajungem, astfel, la o medie de aproape 1 cutremur pe zi, pe teritoriul tarii noastre. La intensitati mai mari, dar si in functie de o serie de factori, aceste fenomene pot provoca daune locuintelor.

Gradul de cuprindere in asigurare este scazut

In contextul actual, un risc care sa ne distruga locuinta sau o dauna majora reprezinta probleme care ne pot ingreuna viata mai mult decat pana acum. O asigurare de locuinta este o plasa de siguranta accesibila. Cu toate acestea, 4 din 5 locuinte din Romania sunt, in continuare, neasigurate.

Editia a VIII-a a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", o ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei, urmareste sa atraga atentia romanilor asupra necesitatii asigurarii propriei case, cea care a devenit un adevarat scut de protectie in vremea pandemiei. Casa noastra are grija de noi, dar noi ce facem pentru ea?

Obiectivele proiectului includ:
  • Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta;
  • Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.
Proiectul este desfasurat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania si PAID Romania.

Partenerii campaniei sunt: OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, GRAWE Romania, GOTHAER Asigurari Reasigurari, DESTINE Broker, FUNK Broker, ASIROM VIG, ERGO Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, ABC Asigurari, ASITO Kapital, GENERALI Romania, EUROLIFE, GLOBASIG Broker, GrECo Romania, INTER Broker, AON Romania, DAW Management, ROMINSURANCE, GARANTA Asigurari, CAMPION Broker, HOBBIT Broker si OTTO Broker.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media: RFI Romania, Asiguropedia.ro, Revista BIZ, Ziua Veche si SpatiulConstruit.ro.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.