1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
7 din 10 romani se simt afectati ...

7 din 10 romani se simt afectati de valurile de caldura si de seceta din ultimul an

Schimbarile climatice sunt o realitate, iar romanii constientizeaza tot mai mult efectele negative generate de acestea. Astfel, conform celui mai nou studiu sociologic realizat de UNSAR, intr-un clasament al amenintarilor legate de schimbarile climatice, majoritatea romanilor considera ca cel mai mult au fost afectati de valurile de caldura (39% dintre respondenti), seceta (34%), furtuni violente (8%), inundatii (4%) si de incendiile de vegetatie (3%).

De altfel, valurile de caldura si seceta au inregistrat cea mai importanta dinamica din punctul de vedere al efectelor negative percepute de populatie, fata de rezultatele studiului de anul trecut - fiind inregistrata o crestere cu 19% in cazul amenintarii valurilor de caldura, spre exemplu. Prin urmare, identificarea si apelarea la solutii de preventie si protectie impotriva acestor riscuri devine o necesitate.

"Romanii continua sa fie constienti cu privire la efectele schimbarilor climatice. Ne dorim ca societatea si economia sa fie cat mai bine pregatite in fata riscurilor precum catastrofele naturale - care de multe ori sunt amplificate de schimbarile climatice. In acest context, asigurarile joaca un rol esential in protectia financiara a oamenilor si a companiilor", a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte si Director General al UNSAR.

Conform aceleiasi cercetari sociologice, principalele masuri luate de cetateni pentru a diminua impactul schimbarilor climatice, atat din punct de vedere financiar, cat si pentru a proteja mediul inconjurator sunt: utilizarea de becuri eficiente energetic (89%), colectarea selectiva a deseurilor (82%), reciclarea materialelor reutilizabile (80%) sau utilizarea ambalajelor si a pungilor biodegradabile (79%).

Si achizitia de electrocasnice cu consum redus de energie se afla printre masurile mentionate, dar proportia celor care declara ca au luat o astfel de masura pentru a diminua impactul negativ al schimbarilor climatice este in scadere fata de 2021 (73% in 2022, fata de 82% in 2021).

"Desi frecventa daunelor cauzate de schimbarile climatice creste, iar riscurile sunt din ce in ce mai evidente, numarul locuintelor care beneficiaza de o polita de asigurare facultativa ramane relativ scazut. Vom continua, prin noi campanii de educatie financiara, si nu numai, sa fim alaturi de oameni, pentru a-si proteja poate cele mai importante bunuri pe care le au: locuintele", a subliniat Alexandru CIUNCAN.

In Romania, asigurarile facultative de locuinte se pot incheia doar pentru acelea care sunt deja protejate de o polita obligatorie PAD. Polita PAD acopera 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare.

In schimb, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala si pentru mai multe riscuri (incendiu, explozie, furtuna, vijelie, caderi de corpuri, furt, vandalism etc.), pe langa cele catastrofale, printr-o asigurare facultativa. Acestor polite li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, servicii de asistenta tehnica la locuinta, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le puteti produce vecinilor).

Sondajul IRES-UNSAR privind Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte a fost realizat pe un esantion format din 811 respondenti, cu varsta de peste 18 ani, in august 2022, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Despre UNSAR

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni - Insurance Europe.

Despre IRES

Infiintat in 2009, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie- IRES activeaza pe piata de cercetare din Romania si functioneaza ca un think tank independent, o parte dintre studiile si proiectele pe care le dezvoltam fiind dedicate optimizarii politicilor publice in diferite domenii ale societatii romanesti. "Suntem una dintre cele mai mari companii romanesti de cercetare de piata si oferim solutii integrate pentru clientii nostri - organizatii multinationale, nationale si locale, institutii si organizatii din Romania, dar si din strainatate- care inteleg valoarea cercetarii in evolutia lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) si ne realizam activitatea la cele mai inalte standarde profesionale, respectand practicile internationale in acest domeniu.