1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

57% dintre europeni intentioneaza sa calatoreasca in aceasta vara

Europ Assistance (EA) a anuntat concluziile internationale ale Holiday Barometer, un studiu ajuns la editia cu numarul 20. Astfel, 57% dintre europeni se asteapta sa calatoreasca in aceasta vara. Cu 67%, Franta si Italia conduc topul celor care se asteapta sa isi petreaca vacanta obisnuita de vara.

Studiul, realizat de Ipsos, companie globala specializata in cercetarea de piata, a implicat 14.000 de persoane din 14 tari si 3 continente. Holiday Barometer urmareste tendintele globale la nivel de calatorii, iar editia din 2021 a analizat impactul pandemiei asupra mai multor domenii, inclusiv in ceea ce priveste atitudinea fata de calatorii. Studiul a fost realizat in perioada 5 - 20 mai 2021.

"Sponsorizam Barometrul de Vacanta Ipsos de doua decenii si credem ca acesta este cel mai important studiu pe care l-am comandat. Pe masura ce impactul pandemiei persista intr-un al doilea sezon de vara, exista loc pentru optimism. Mai multe tari europene asteapta cresteri ale calatoriilor de vara comparativ cu 2019. Aproape 70% dintre europeni considera ca, in urmatorii 3 ani, calatoriile vor reveni la un nivel normal. Barometrul de Vacanta de anul acesta arata ca oamenii sunt incantati sa isi vada si, totodata, sa isi imbratiseze familiile din nou (58%), dar si sa revina la activitatile simple, cum ar fi sa mananci intr-un restaurant (40%)", spune Francine ABGRALL - Group Head of Travel, Europ Assistance.

Cateva concluzii cheie ale Holiday Barometer:
 • Per ansamblu, 57% dintre europeni se asteapta sa calatoreasca in perioada obisnuita a vacantei de vara - o scadere de 6% comparativ cu 2019. Chiar si pe fondul acestei scaderi, europenii sunt mai nerabdatori sa calatoreasca spre deosebire de americani (50%), chinezi (53%), thailandezi (44%). Unele tari inregistreaza scaderi de doua cifre la nivel de planuri de calatorii de vara, cum ar fi Germania (-21p), UK (-14p) si Belgia (-12p). Alte tari europene inregistreaza, insa, o crestere a celor ce doresc sa calatoreasca, inclusiv Italia (+6p) si Polonia (+5p).
 • Spre deosebire de americani, europenii sustin ca bugetele lor de vacanta au fost mai afectate de pandemie. In general, bugetul de calatorie al unui european a scazut cu peste 20% comparativ cu 2019, in vreme ce bugetul unui american a scazut cu numai 2%. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Spania (-30%), Franta (-26%), Germania (-25%) si Austria (-21%). Portugalia a fost singura tara din barometrul din 2019 in care bugetele de vacanta au ramas la fel.
 • Britanicii, belgienii si americanii sunt cei mai optimisti cu privire la reluarea calatoriilor, sustinand ca acestea vor reveni la normal in 2022 sau 2023. Cehii, polonezii si francezii conduc topul celor pesimisti, care cred ca nu va exista niciodata o revenire la normal a calatoriilor.
Planuri viitoare de calatorie:
 • Europenii (58%) aleg in continuare litoralul comparativ cu orice alta regiune. Calatoriile in mediul rural (26%) si cele in munti (24%) au inregistrat cresteri de 4 puncte comparativ cu anul 2019 si au redus distanta fata de celelalte tipuri de calatorii.
 • Europenii (47%) continua sa aleaga sa isi petreaca vacantele in tara de origine. Pentru cei care calatoresc in afara granitelor, destinatiile de top sunt Spania, Franta si Italia, care, istoric vorbind, compun Top 3 traditional al sondajului.
 • Unele tari, care, in mod normal, conduc topul calatoriilor in strainatate, au inregistrat cresteri mai mari ale celor care raman in interiorul granitelor pentru vacante, in comparatie cu 2019 - Belgia (+17p), Elvetia (+15p), Marea Britanie (+16p).
 • Desi sunt lideri ai topului in ceea ce priveste dorinta de a calatori, europenii sunt depasiti atunci cand vine vorba de rezervarea efectiva a calatoriilor de vacanta. Doar 35% dintre respondentii europeni au rezervat o vacanta de vara, comparativ cu 47% dintre americani, 37% dintre chinezi si 50% dintre respondentii thailandezi. Italienii sunt cei care au rezervat cele mai putine vacante (23%), in timp ce britanicii conduc topul european, cu 56%.
Influenta pandemiei COVID-19:
 • Restrictiile impuse, in ultimul an, pe fondul pandemiei au afectat obiceiurile cetatenilor europeni. Acest lucru este valabil mai ales pentru italieni, polonezi, francezi si austrieci, carora le este foarte dor de rude (58%), care ar vrea sa se poata misca fara restrictii (52%), ar vrea sa se bucure de activitati zilnice, precum mersul la restaurant (40%) sau, pur si simplu, vor sa calatoreasca liberi in tara de origine (39%).
 • Deloc surprinzator, se acorda o atentie mai mare asigurarilor de calatorie, pe fondul pandemiei. Peste 45% dintre europeni au declarat ca vor majora acoperirea prin asigurare de calatorie, ca urmare a crizei COVID-19.
 • Vaccinul nu reprezinta un obstacol in calea calatoriilor, intrucat 81% dintre europeni s-ar vaccina pentru a calatori din nou.
 • Nu in ultimul rand, respondentii iau serios in considerare impactul de mediu, social si economic al calatoriilor lor, la nivel de obiceiuri, si isi schimba comportamentele pentru a fi mai respectuosi cu mediul inconjurator.
  • 89% dintre europeni se gandesc ca, in loc de plastic de unica folosinta, sa foloseasca un alt recipient pentru calatorii (57% fac deja acest lucru, 32% si-au propus acest lucru).
  • 88% sunt dispusi sa isi schimbe comportamentele pentru a evita risipa de resurse locale.
  • In aceeasi proportie, calatorii sunt dispusi sa ajute economia locala, mancand si facand cumparaturi in unitati detinute de localnici (87%) si, de asemenea, alegand sa se cazeze local (85%).
Editia din 2021 a Barometrului de Vacanta, studiu realizat de Europ Assistance si Ipsos, a fost realizata in 14 tari, inclusiv SUA, UK, Italia, Franta, Spania, Elvetia, Germania, Austria, Portugalia, Belgia, Thailanda, Polonia si China. Din fiecare tara, la sondajul online au participat 1.000 de consumatori cu varsta mai mare de 18 ani. Studiul a fost realizat in perioada 5 - 20 mai 2021 si a analizat planurile de vacanta ale consumatorilor si preferintele de calatorie ale acestora.