1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

5 morti, peste 30 de raniti si 8 persoane disparute dupa eruptia unui vulcan din Noua Zeelanda

Autoritatile din Noua Zeelanda au demarat o investigatie dupa eruptia vulcanica din White Island, care a afectat regiunea la inceputul acestei saptamani. In urma eruptiei, 5 oameni si-au pierdut viata, peste 30 au fost raniti, iar alti 8 sunt dati disparuti, dar autoritatile locale considera ca acestia din urma sunt, cel mai probabil, morti, informeaza Reuters.

Potrivit sursei citate, cele mai recente zboruri de recunoastere in regiune nu au indicat existenta unor supravietuitori. "Este o tragedie devastatoare, suntem alaturi de cei care au avut de suferit de pe urma acesteia", spune premierul Jacinda ARDERN.

Potrivit autoritatilor locale, luni, in momentul eruptiei vulcanice, 47 de persoane se aflau in vizita pe White Island, dupa cum urmeaza: 24 din Australia, 9 din Statele Unite ale Americii, 5 din Noua Zeelanda, 4 din Germania, 2 din China, 2 din Marea Britanie si 1 din Malaezia. "Toata zona era acoperita de cenusa, a fost un sentiment coplesitor", a spus, pentru Reuters, Paramedicul Russel CLARK. De asemenea, John TIMS - Police Deputy Commissioner -, subliniaza ca, cel mai probabil, cele 8 persoane disparute pot fi trecute in dreptul celor care si-au pierdut viata. "Sunt de parere ca nu a mai supravietuit nimeni."

Dintre cei 31 de turisti raniti in urma eruptiei vulcanice, mai arata Reuters, cel putin 27 au suferit arsuri pe mai bine de 71% din suprafata corpului. GeoNet - Serviciul National de Geologie din Noua Zeelanda (The Geological Hazards Agency) -, avertizase de luna trecuta cu privire la faptul ca, pe White Island, se inregistreaza o activitate vulcanica in crestere. Ultima eruptie fatala pe White Island a avut loc in 1914, 12 mineri pierzandu-si viata. Cu toate acestea, White Island, aflata in proprietate privata, este vizitata in fiecare an de cel putin 10.000 de turisti din intreaga lume.

Specialistii considera ca White Island - una dintre regiunile cu cea mai indelungata activitate vulcanica din Noua Zeelanda -, este periculoasa de mai multa vreme. Cel mai recent, White Island s-a confruntat cu o eruptie vulcanica in urma cu trei ani. "White Island este un dezastru care astepta sa se intample. Am vizitat de doua ori regiunea si de fiecare data am simtit ca este prea periculos ca aceasta zona, cunoscuta pentru activitatea sa vulcanica, sa poata fi vizitata zilnic de turisti, adusi fie cu barca, fie cu elicopterul", spune Ray CAS - Profesor Emerit, Monash University -, citat de The Australian Science Media Centre.

Pe de alta parte, Insurance Asia News arata ca, in perioada urmatoare, Noua Zeelanda se va confrunta cu un numar urias de cereri de despagubire, urmare a impactului celor mai recente fenomene. In urma cu o saptamana, South Island fusese maturata de furtuni, inundatii si alunecari de teren, 1.000 de turisti fiind izolati in orasul Franz Josef. Desi nu au fost raportate victime, vor exista mai multe cereri de despagubire pentru intreruperea afacerii. Inundatiile au afectat si Timaru, acolo unde zeci de case au fost avariate. In noiembrie, regiunile Christchurch si Timaru se confruntasera si cu un episod de grindina severa.

The Insurance Council of New Zeeland spune ca un numar cat mai exact al cererilor de despagubire dupa cele mai recente furtuni va putea fi cunoscut fie la finalul acestei luni, fie la inceputul lunii ianuarie. Pana atunci, industria va inregistra si cereri de despagubire dupa eruptia vulcanului, dar si dupa alte fenomene meteo mai putin severe. Insurance Asia News subliniaza ca Noua Zeelanda este o tara cu un grad ridicat de expunere la catastrofe naturale, mai ales la riscul de cutremur. Cutremurul din 2011, care a zguduit Christchurch, a provocat moartea a peste 180 de persoane si daune de miliarde de dolari.