1asig.ro
1asig.ro

5 aplicatii destinate dezastrelor si situatiilor de criza

5 min. / 1.540 cuvinte
Dezastrele, chiar daca se particularizeaza prin caracterul lor exceptional, extrem, fac parte din viata normala. Nu trebuie sa asteptam sa se intample ceva grav aducand pagube pentru a lua masuri de prevenire, dar si de reducere a efectelor unor posibile dezastre. Focul, inundatiile, cutremurele, furtunile, catastrofele provocate de neglijente umane, mai mari sau mai mici, se pot produce in orice moment si in orice societate, provocand pagube patrimoniului individual, economic, cultural.

PROMO
Cu toate ca, in prezent, nu este posibila o anticipare precisa a unui astfel de eveniment, ne putem folosi totusi de tehnologie pentru a monitoriza frecventa acestor fenomene fizice in lume, pentru a tine evidenta acestora si, de ce nu, pentru a fi in contact cu institutii specializate.

Filmele care au ca tema principala apocalipsa nu sunt o noutate pentru noi si, cu toate ca nu s-a pus inca problema de a ne trezi "devorati de zombie" intr-o lume post-apocaliptica, scenariile situatiilor de criza sunt multiple, astfel ca un dezastru natural de proportii poate aparea in orice moment.

Pentru o asemenea situatie nu esti niciodata destul de pregatit. Totusi, intocmirea din vreme a unui plan de actiune si stabilirea responsabilitatilor este vitala pentru limitarea si inlaturarea pagubelor. Mai mult, in ceea ce priveste abilitatea de a reactiona cat mai bine la o astfel de situatie limita, educatia are o importanta foarte mare. De aceea, pentru a fi pregatit pentru orice situatie, iti recomandam cateva aplicatii inteligente, destinate sigurantei in caz de urgenta, nu numai la nivel de prevenire a acestora, cat si in ceea ce priveste monitorizarea globala si sfaturi practice pentru a mentine o situatie de criza sub control.

Aplicatia DSU


Aplicatia dezvoltata de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, lansata in luna aprilie a acestui an, aduce la un loc informatii utile, alerte si educatie, pregatind populatia sa faca fata unor situatii de criza.

Asadar, aplicatia are mai multe roluri:
  • informeaza, prin prezentarea celor mai noi stiri din domeniul situatiilor de urgenta, direct de la sursa. Utilizatorii vor fi informati de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, SMURD, Salvamont, Serviciile de Ambulanta, Inspectoratul General de Aviatie si vor primi stiri de ultima ora in legatura cu acestea;
  • alerteaza, astfel ca aplicatia transmite alerte meteo, informatii in legatura cu drumuri blocate, inundatii etc. din toata tara. De asemenea, cei care sunt martori ai unor situatii de urgenta pot transmite catre DSU poze si clipuri de la fata locului pentru a ajuta echipele de interventie. Totusi, aceasta operatiune nu inlocuieste apelul la 112, doar il completeaza;
  • educa; vine in sprijinul utilizatorilor cu peste 40 de lectii prin care acestia sunt invatati cum sa faca fata unor situatii de criza, cum sa acorde primul ajutor pana la sosirea echipelor de interventie, cum sa faca fata unor dezastre naturale (incendii, cutremure, inundatii etc.) Aceasta aplicatie se poate instala gratuit si usor din Google Play sau Apple Store.
Aplicatia Prim Ajutor - Crucea Rosie

Aplicatia Prim Ajutor ofera gratuit sfaturi simple, usor de pus in aplicare de catre orice persoana, indiferent de varsta sau de competente. Aceasta prezinta interventiile de prim ajutor in diferite situatii, prezentate cu text si imagini.

Exista mai multe sectiuni in cadrul aplicatiei de la Crucea Rosie. Conceputa precum aplicatia DSU, si aceasta vizeaza educarea, informarea si preventia. Sectiunea "Invata" prezinta informatii despre semne si simptome specifice in situatii frecvent intalnite, precum si norme de prim ajutor pe baza de imagini exemplificative pentru fiecare caz in parte. Sectiunea "Urgente" arata pasii ce trebuie urmati in cazul unei situatii de urgenta - numarul de urgenta 112 poate fi apelat chiar din aplicatie, iar sectiunea "Info" ofera acces la formularul de inscriere online la cursurile de prim ajutor organizate de Crucea Rosie Romana in toata tara.

Despre EarShot, Disaster Alert App si Natural Disaster Monitor afli mai multe pe primm.ro: articolul "5 aplicatii destinate dezastrelor si situatiilor de criza" poate fi citit integral online aici.

5.735 accesari