1asig.ro
1asig.ro

5 ani de inchisoare pentru soferul cu Touareg care a lovit intentionat, in 2015, o masina in zona fantanii Miorita

5 min. / 1.540 cuvinte
Soferul unui VW Touareg care a sicanat si lovit, in 2015, un autoturism Dacia Logan in zona Fantanii Miorita, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de tentativa de omor calificat.

PROMO


Ca pedeapsa complementara, acesta nu are voie sa mai conduca un autovehicul pe o perioada de cinci ani dupa ce iese din inchisoare, fiindu-i confiscat si autoturismul. De asemenea, trebuie sa plateasca 14.000 de euro catre patru parti vatamate. Pana la plata acestei sume, judecatorii au pus sechestru pe o casa si un teren care ii apartin soferului.

Initial, la Tribunalul Bucuresti, soferul a fost achitat de judecatori, insa Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul procurorilor si a decis ca soferul sa primeasca cinci ani inchisoare, decizia fiind definitiva.

Procurorii sustin ca, pe 4 iulie 2015, in jurul orelor 10:15, in timp ce conducea un autoturism marca VW Touareg pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, in zona Fantanii Miorita, pe sensul de iesire din Bucuresti, in conditiile unui trafic intens, Iulian Serban Sanducu a avut un comportament sicanator si agresiv fata de un alt participant la trafic - Constantin Florin, aflat intr-un autoturism marca Dacia Logan, impreuna cu parintii sai. In momentul in care a ajuns paralel cu Dacia Logan, circuland cu o viteza de aproximativ 90 km/h, Sanducu a franat brusc si a virat violent in directia autoturismului Dacia, intrand in coliziune cu acesta in mod intentionat. Ca urmare a impactului, autoturismul Dacia Logan a fost proiectat spre dreapta, acrosand in traiectoria sa un alt autoturism care circula pe prima banda, apoi a traversat trotuarul, trecand la foarte mica distanta de un pieton, a escaladat rampa de pamant ce acopera baza piciorului podului feroviar din zona, ramanand suspendat in imediata apropiere a acestuia.

Agresivitatea in trafic

Agresivitatea in trafic este o problema intalnita indiferent de tara, iar Romania nu face exceptie. De exemplu, aproximativ 48% dintre soferii care au participat la un studiu realizat de Politia Romana in 2018 au declarat ca se simt in siguranta in trafic, 52% declarand, insa, contrariul. In motivarea opiniei lor privind starea de nesiguranta resimtita, conducatorii auto plaseaza intre principalii factori nerespectarea regulilor de circulatie (61%), starea precara a drumurilor (47%) si faptul ca multi soferi fac manevre riscante/conduc imprudent (43%), conform rezultatelor relevate de studiul "Atitudini sociale privind riscul in trafic 2018" realizat de Politia Romana, precum si de analiza comparativa a patru sondaje de opinie realizate in anii 2008, 2010, 2014 si 2018.

Este relevant faptul ca nivelul cel mai ridicat de amenintare la adresa sigurantei generale este dat de comportamentul in trafic al soferilor, de relatiile in trafic dintre soferi, respectiv, dintre sofer si regula rutiera.

Una dintre principalele observatii privind agresiunile in trafic este aceea ca soferii romani declara ca, in ultimele 6 luni, s-au regasit mai degraba in ipostaza victimei decat a agresorului. Astfel, aproximativ trei sferturi dintre soferii chestionati (71%) au declarat ca au fost victime ale agresiunilor in trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor. Acesta reprezinta, totodata, si comportamentul agresiv recunoscut cel mai des de catre soferi, urmat de gesturi amenintatoare sau obscene - 47% si de agresiuni verbale - 40%.

Barbatii, tinerii cu varste pana in 25 de ani si conducatorii unui autoturism cu o capacitate cilindrica de 2.000 cm3 sau mai mare sunt cei care declara ca adopta, in cea mai mare masura, comportamente agresive indreptate impotriva celorlalti participanti la trafic.

Analiza comparativa realizata pe perioada ultimilor 10 ani demonstreaza, totusi, o scadere usoara a comportamentelor agresive in trafic, atat din perspectiva victimelor, cat si a agresorilor.

Campaniile de siguranta rutiera - in continuare extrem de importante

Printre factorii care contribuie la comportamentele agresive in trafic se numara factori precum traficul aglomerat, dar si intarzierile sau lipsa de cunoastere sau nerespectarea regulilor de circulatie. In acest context, campaniile de siguranta si preventie rutiera raman mai importante ca niciodata.

Tocmai de aceea, in aceasta vara, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor a desfasurat a IV-a editie a campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, demers menit sa creasca gradul de siguranta in trafic din Romania. Campania va continua cu "Iarna, la volan", un spin-off dedicat condusului in sezonul rece, precum si cu editia a V-a, programata pentru vara anului 2020.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

1.081 accesari