1asig.ro
1asig.ro
44 de (re)asiguratori europeni vor ...

44 de (re)asiguratori europeni vor fi supusi unui nou Test de Stres

5 min. / 1.540 cuvinte
EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale desfasoara, in 2021, un nou Test de Stres pentru piata europeana a asigurarilor, pentru a evalua rezistenta (re)asiguratorilor in caz de conditii financiare si economice nefavorabile si identifica vulnerabilitatile pietei, ca urmare a pandemiei de coronavirus (COVID-19) si a nivelului scazut al ratelor dobanzilor.

Testul de stres din 2021 se concentreaza pe un scenariu prelungit COVID-19 - intr-un mediu cu o rata redusa a dobanzilor. Scenariul, dezvoltat in cooperare cu Comitetul european pentru risc sistemic (CERS), va evalua impactul consecintelor economice ale pandemiei COVID-19, care afecteaza increderea la nivel mondial si prelungesc contractia economica, a anuntat EIOPA.

Peter BRAUMULLER, Vicepresedinte al EIOPA, a precizat ca testul evalueaza solvabilitatea si lichiditatea asiguratorilor europeni intr-un scenariu sever, care s-ar putea materializa in urma unei crize economice si intr-o perioada de mare incertitudine. "Scenariul reflecta socuri severe, dar plauzibile si va aduce rezultate care vor pune in lumina rezilienta sectorul european al asigurarilor", a spus el.

Exercitiul din 2021 include 44 de (re)asiguratori europeni. Companiile au fost selectate in functie de dimensiune, acoperirea pietei la nivelul UE, liniile de afaceri desfasurate (de viata si non-viata), numarul de jurisdictii reprezentate si, in al doilea rand, acoperirea pietei locale. In total, esantionul tinta, definit in cooperare cu autoritatile nationale competente, acopera 75% din Spatiul Economic European pe baza activelor totale din Solvency II.

EIOPA, care a derulat anteriorul test de stres in 2018, va analiza impactul macroeconomic al problemelor pentru intregul sector, iar rezultatele vor fi date publicitatii in decembrie. EIOPA a mai desfasurat un test de stres in anul 2016, la care au participat trei asiguratori din Romania.

In anul 2020, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 11,5 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 4,6% fata de valoarea inregistrata in anul anterior, reusind sa se adapteze si sa depaseasca provocarile aduse de pandemia de COVID-19. Din total:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in valoare de circa 9,28 miliarde de lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de aproximativ 2,22 miliarde de lei, in scadere cu 1,6% comparativ cu anul anterior.

La 31 decembrie 2020 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata (AV) si 6 au practicat activitate compozita.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Cifre cheie din piata asigurarilor. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator si ce daune au fost achitate!

1.091 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO