1asig.ro
1asig.ro
44 ani de la cutremurul din 1977 - ...

44 ani de la cutremurul din 1977 - sub 20% dintre locuinte asigurate

Joi s-au implinit 44 de ani de la cutremurul din 1977, un eveniment cu un bilant tragic atat din punct de vedere uman, cat si socio-economic: circa 1.600 de decese, 35.000 de locuinte distruse si pierderi economice semnificative, atrage atentia UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde.

Anual, in tara noastra se inregistreaza peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP). Si, desi numarul total de seisme a fost mai mic in 2020 decat in anii precedenti, numarul celor cu magnitudine de peste 3 grade a fost in crestere - 118 in 2020, fata de 103 in 2019, respectiv 86 in 2018. Cel mai puternic cutremur inregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter si s-a produs pe 31 ianuarie.

Cu toate acestea, in Romania, procentul locuintelor acoperite printr-o polita de asigurare este in continuare redus - mai putin de 20% din totalul acestora fiind protejate, in ciuda cresterii interesului declarat al romanilor fata de asigurarile de locuinte si pentru bunuri (+ 3 p.p. in 2020 fata de 2019, conform unui sondaj* realizat anul trecut de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

Aceeasi cercetare sociologica releva si faptul ca 54% dintre romani spun ca sunt ingrijorati de pericolul unui cutremur - care ramane al doilea cel mai important risc de care se tem, dupa incendiu. In acelasi timp, 67% dintre romani declara ca stiu ce ar trebui sa faca pentru a se proteja in cazul unei catastrofe. 55% dintre acestia stiu si de existenta unor kituri de prim-ajutor (care contin alimente, apa, medicamente, fluier, lanterna etc.), dar doar 32% dintre respondenti le si detin.

"Din pacate, Romania este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Iar exemple recente, precum cutremurul de ieri din Grecia sau al Croatiei, o tara greu incercata anul trecut, ar trebui sa ne arate inca o data ca asigurarea locuintei si a bunurilor trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Pericolul unor catastrofe naturale a facut ca, in Romania, protejarea locuintelor prin asigurare sa fie obligatorie prin lege. Este bine de stiut ca polita obligatorie (PAD) acopera 3 riscuri catastrofale - cutremur, inundatii si alunecari de teren, pana la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei. O asigurare facultativa acopera, in plus, si riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul - la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei.

Totodata, pentru a beneficia de o protectie complexa, politelor facultative li se pot atasa clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteti sa le provocati vecinilor).

*Sondajul "Evolutia Perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte si noile riscuri generate de schimbarile climatice 2020" a fost realizat de IRES la solicitarea UNSAR pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.181 de respondenti, proprietari, coproprietari sau persoane care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii doi ani, cu varste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat in august 2020, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) si are o eroare maxima tolerata de +/-3%.

La finalul anului 2020, 1.753.520 de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), gradul de cuprindere in asigurare ajungand la 19,28%, comparativ cu 19,18% in 2019, potrivit PAID Romania. 75% dintre politele PAD active au fost incheiate in mediul urban si 25% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,7% dintre politele PAD au fost incheiate pentru cele de tip A si 5,3% pentru cele de tip B.