1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

41 de predictii de la specialisti pentru Romania anului 2015

Romania anului 2015 va avea mai mult spor in antreprenoriat, investitii in transport, mai multe tranzactii vizand companii din Romania, un potential de inovatie crescut, comunitati urbane cu o viziune pe termen lung - impusa de rigorile finantarii europene si proiecte de dezvoltare realizate de si pentru comunitati. Sectoarele cu cea mai mare crestere vor fi industria alimentara, auto si IT&C.

Acestea sunt doar cateva dintre cele 41 de predictii din 10 industrii diferite de la constructii la IT&C, de la social media la transporturi, formulate in cadrul proiectului ProGnosis - Ziua Predictiilor, aflat la a doua editie.

"Experienta si viziunea clientilor si colaboratorilor nostri, puse in comun, contureaza o schita a principalelor directii de dezvoltare din anul care vine. Proiectul ofera un bun barometru, intrucat sunt reprezentate zone diverse din economie si este un punct de pornire pentru dialog, dezbatere si schimb de idei", spune Crenguta ROSU, Managing Partner, DC Communication.

Proiectul Pro-Gnosis, initiat de DC Communication este o interpretare intr-o cheie moderna a obiceiurilor din Noaptea de Sf. Andrei cand, conform traditiei, cerurile se deschid si permit oamenilor sa arunce o privire catre tainele viitorului.

Principalele tendinte formulate de specialistii din 10 industrii:

Dragos PISLARU, Manager General, GEA Strategy & Consulting
 • Primele trei sectoare in termeni de crestere a valorii adaugate vor ramane industria alimentara, industria TIC si industria auto.
 • Romania va ajunge la o rata finala de absorbtie a fondurilor europene 2007-2013 de 70%.
 • Anul 2015 va fi anul planificarii dezvoltarii urbane - majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori vor elabora strategii de dezvoltare urbana si planuri de mobilitate (obligatorii pentru accesarea de fonduri UE 2014-2020).
 • Antreprenoriatul va prinde teren - peste 50.000 de start-up-uri reale (nu vehicule salariale) vor fi infiintate, atat prin programe finantate UE, cat si independent de acestea.
 • Un an important pentru mari proiecte ale Romaniei - Tarnita, CN Cernavoda, Banca de Dezvoltare a Romaniei, ELI - laser Magurele - vor fi initiate/implementate.
Roxana VITAN, Presedinte Romanian-American Foundation (RAF)
 • Cateva din modelele de dezvoltare economica locala in jurul conceptului de ecoturism vor incepe sa capete vizibilitate. Modelele de dezvoltare economica locala sunt conduse de si in sprijinul comunitatilor locale, cu scopul de a folosi in mod eficient si a "monetiza" in folosul comunitatii patrimoniul natural si cultural al zonei, cu rezultate in crearea de locuri de munca si cresterea activitatii economice locale.
 • Sub impulsul ultimelor contractari de fonduri europene in actualul cadru financiar (POS DRU), discutiile din jurul economiei sociale si al intreprinderilor sociale vor prinde din nou tractiune.
 • A reaparut o disponibilitate mai mare decat de obicei de "a face lucruri impreuna"; vom vedea mai multe initiative mai mici, din partea unor grupuri informale.
Eugen VOICU, Actionar Fondator CERTINVEST
 • Schimbarea de leadership de la sfarsitul anului va responsabiliza clasa politica din Romania pe termen mediu si lung.
 • Impactul poate sa fie vizibil chiar incepand cu 2015 si va avea o influenta pozitiva in mediul economic. Daca in plan global nu vor fi turbulente, vom fi beneficiarii unei atmosfere colective pozitive in toate activitatile: afaceri, cultura, educatie si poate chiar si in sanatate. 
 • Peste 10 ani, Romania va arata cu totul diferit si sper sa putem spune ca suntem o tara europeana respectata.
Madalina MIHALACHE, Sef Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania
 • Pentru prima data in istoria UE, rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din 2014 a modificat modalitatea de alegere a conducerii Comisiei Europene, determinand viitoarea directie politica a Uniunii Europene, stabilind o legatura clara intre alegerile pentru Parlamentul European si viitorul Uniunii Europene. Aceasta noutate, impreuna cu o participare mai mare a electoratului din Romania la aceste alegeri europene fata de cele din 2009, ne fac sa credem ca in 2015 vom vedea o mai mare implicare din partea cetatenilor romani la viata democratica europeana si nationala.
 • In 2015, Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania va continua sa fie o platforma de dialog a Parlamentului European cu reprezentanti ai sectorului public, privat si ai societatii civile, cu tinerii si toti cetatenii interesati sa stie ce se intampla la Parlamentul European.
Gabriel SINCU, Executive Director, Tax Advisory Services, EY Romania
 • In ciuda tuturor discutiilor, "taxa pe stalp" nu va fi redusa, ci va ramane la nivelul din anul 2014.
 • Autoritatile fiscale vor pierde tot mai multe procese in urma carora vor fi obligate sa plateasca dobanzi pentru restituirea cu intarziere a TVA-ului, ceea ce va determina Guvernul sa ia o masura fantezista de genul celor legate de taxa de inmatriculare auto.
 • Fiscul va fi infrant din nou in batalia cu evaziunea fiscala si se va discuta tot mai aprins de o eventuala amnistie fiscala.
Mircea VLAH, CEO, DUMAGAS Transport & Logistics
 • Anul viitor este un an al investitiilor - unul favorabil industriei de transport si logistica - asta inseamna preluari de companii sau intrare in actionariat. De asemenea, ma astept si la investitii in flote mai mari si in achizitii semnificative de flote EURO 6.
 • Companiile de transport si logistica vor strange randurile - se vor accentua tendintele de eficientizare a activitatii: posibil prin cresterea profitabilitatii in dauna cifrei de afaceri, prin termene de plata mai stranse si preturi mai mari la transport.
 • Consumul va creste anul viitor si cred ca si investitiile "green field" in Romania - posibil cu un procent cu doua cifre fata de acest an.
Gabriel BADEA, Presedinte, Federatia Serviciilor de Securitate
 • Tarifele serviciilor de securitate, in special serviciilor destinate sectorului domestic (monitorizarea sistemelor de alarma antiefractie) vor creste estimativ cu 15-35% in 2015 ca urmare a intrarii in vigoare a noii legislatii privind reautorizarea Centrelor de Monitorizare si Raspuns la Alarma (CMRA) care impun firmelor care detin astfel de infrastructuri sa investeasca masiv in amenajari si dotari de ultima generatie in conformitate cu standardul european in materie si, de asemenea, ca urmare a cresterii costului salarial in contextul majorarii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.
 • Datorita cresterii constante a costurilor cu forta de munca, se va recurge din ce in ce mai mult la solutii tehnice de inlocuire a personalului cu tehnologia. In consecinta, vor disparea din ce in ce mai multe locuri din servicii si chiar productie; de asemenea, se va reduce numarul investitiilor cu capital privat in aceste sectoare economice care nu mai pot oferi randamente atractive pentru investitori.
 • Posibil ca in urmatorul an sa vedem mai multe investitii in sectorul public (de exemplu, accelerarea constructiei de autostrazi) care ar putea sa compenseze contractia investitiilor private.
 • Petrolul se va mentine in continuare la un nivel scazut de pret, iar scaderea pretului petrolului corelata cu reducerea subventiilor, va diminua interesul pentru proiectele in sectorul energiei regenerabile. Multe proiecte aflate in diverse stadii de realizare vor fi abandonate, nu se vor mai demara proiecte noi.
Mihai POP, MBA, Manager, Transaction Advisory Services, EY Romania
 • O tranzactie in Romania de peste EUR 0.5bn in urmatoarele 12 luni.
 • Scaderea costului capitalului pana la minime istorice, scaderea dobanzii de referinta, dobanzilor de piata, scaderea costului imprumutului, scaderea randamentelor plasamentelor.
 • Cresterea numarului de tranzactii in care se cumpara jucatori romani cu expunere internationala (exportatori, multinationale din Romania, jucatori regionali).
Ivan PATZAICHIN, Antreprenor social
 • Lotca pescareasca va redeveni simbolul Deltei Dunarii. Am speranta ca odata cu prima oferta integrata de ecoturism din Delta Dunarii, pe care Asociatia "Ivan Patzaichin - Mila 23" o va lansa in primavara, vom readuce in actualitate lotca pescareasca, tot mai rar intalnita in peisajul cotidian al Deltei. Asa cum gondola este simbolul Venetiei, cred cu tarie ca lotca poate deveni vedeta Deltei si simbolul turismului lent pe apa.
 • Sper ca in 2015 se vor pune bazele unei strategii coerente pentru sportul de masa. Imi doresc, in mod special, programe de sport accesibile si atragatoare pentru copii, care sa ii apropie pe acestia de valorile competitiei, ale performantei, sau sa constituie pur si simplu un mod placut de a se dezvolta si de a isi petrece timpul liber.
Florin MADAR, Director General Temad Grup
 • Piata constructiilor rezidentiale va ramane la acelasi nivel cu cel din acest an sau va inregistra scaderi, de 5-10%. Constructiile demarate la finalul anului 2013, odata cu revenirea economica din acea perioada, sunt inca in faza de vanzare, fie ca au fost deja finalizate sau vor fi livrate in urmatoarea perioada. Dezvoltatorii vor initia noi proiecte dupa incheierea vanzarilor din ansamblurile deja construite, prin urmare, ne asteptam la o scadere moderata in prima jumatate a anului, urmata de o revenire spre finalul anului. Piata de amenajari si reamenajari din segmentul rezidential va inregistra o crestere moderata ca si pana acum si credem ca investitiile in reamenajari vor fi mai mari fata de ultima perioada.
 • Pe piata materialelor de constructii vor ramane producatorii care ofera produse echilibrate din punct de vedere al raportului calitate-pret. Calitatea este foarte importanta in constructii si desi presiunea pe pret se va manifesta in continuare, constructorii importanti nu vor face rabat de la calitate. O particularitate a pietei este orientarea micilor constructori catre pretul cel mai mic si nu catre calitate, si intrucat o parte din santiere lucreaza cu personal necalificat, nu se vor inregistra modificari in viitor privind orientarea spre calitatea materialelor in acest segment de piata. 
 • Pe piata termoizolarilor, plasa bazaltica va castiga teren in fata polistirenului. Din punct de vedere al volumului pietei nu preconizam cresteri importante. Piata termoizolarilor este dependenta de bugetele alocate de primarii, iar acestea sunt putin probabil sa creasca in urmatoarea perioada, ramanand la acelasi nivel ca si pana acum.
Elena BADEA, Associate Director, Head of Branding, Marketing and Communication, EY Romania
 • Utilizarea social media va vedea doua zone de crestere puternica: Va creste la 41% utilizarea social media in gestionarea relatiei cu clientii (de la 37% in 2014); Va creste la 45% utilizarea social media in actiunile de marketing indreptate spre imbunatatirea imaginii de angajator a firmelor (de la 40% in 2014)
 • Site-urile de web si de social media optimizate si cu geo-locatie vor deveni norma, ca si contextualizarea continutului in timp real, ca urmare a accesului crescut de pe device-uri mobile.
 • Brandul personal si gestionarea lui corecta in social media va deveni "a must" pentru oamenii de business, fie ei antreprenori sau executivi in companii multinationale.
Dragos MATEESCU, Business Development and Integration Director, Central Eastern Europe DELL
 • Stocarea va fi si mai aproape de procesul de calcul.
 • Software-ul de securitate va fi o prioritate.
 • Antreprenorii vor avea un impact si mai mare asupra economiei globale.
Constantin MAGDALINA, Strategic Development, Market Enablement, EY Romania
 • Strategia IMM-uri Orizont 2020 si "legea business angels" va reinscrie Romania pe un trend crescator in ce priveste evolutia coeficientului de inovatie de la 38,1 in 2014 potrivit Global Innovation Report la peste 40 si va readuce Romania in primele cele mai inovative 50 de tari potrivit aceluiasi document realizat de Cornel University si INSEAD.
 • European Research Council - ERC, primul instrument de finantare pan-europeana a cercetarii de excelenta, este parte a programului Orizont 2020, noul program al Uniunii Europene pentru Cercetare si Inovare. Romania se numara printre putinele tari europene ai caror cercetatori nu au reusit niciodata sa acceseze bani europeni prin granturile oferite de Consiliul European al Cercetarii (ERC). Pentru 2015 preconizez ca Romania va avea proiecte castigatoare pentru granturile ERC.
 • In prezent procentul din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii este de 0,5%, potrivit Global Innovation Report. Pentru 2020 tinta asumata de Romania privind alocarea ca procent din PIB cercetarii si dezvoltarii este de 2%. Ceea ce ar insemna o crestere medie anuala de 0,25% din PIB alocata R&D pentru ca aceasta tinta sa fie atinsa. Pe fondul unei cresteri estimate de BNR a PIB-ului in acest an cu 2,2% preconizez pentru 2015 ca aceasta crestere de 0,25% din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii sa se realizeze.