1asig.ro
1asig.ro
#30deanideschimbare

Daca astazi, 28 noiembrie, desi avem o gama varianta de posturi tv nu stiti ce sa urmariti, va reamintim ca in 28 noiembrie 1989 programul tv avea doar trei ore si suna cam asa: emisia incepea la ora 19.00 cu Telejurnal. La 19.30 Congresul al XIV-lea - Congresul marilor victorii socialiste. La 19.45 Documentar. La 20.05, Hotararile Congresului al XIV-lea al partidului. La 20,25, Ce-ți doresc eu ție, dulce Romanie. La 21.15 Din lumea capitalului. Documentar. La 21.30 Tezaur folcloric. La 21.50 Telejurnal. Programul se inchide la ora 22.00.

Conform datelor oficiale, in decembrie 1989, in Romania se tipareau 495 de publicatii, fie ca era vorba de ziare nationale, reviste de profil sau culturale. Acum, odata cu avantul tehnologic, o mare parte din presa scrisa tiparita a migrat inspre online, in 2018 mai existand la nivel national doar 159 de ziare si reviste tiparite.

In 1954 este infiintata Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane Tarom, iar la cativa ani dupa lansare, firma romaneasca aeriana de trasnporturi opera deja catre aproape toate tarile Uniunii Europene. 65 de ani mai tarziu, flota companiei Tarom este formata din 25 de aeronave si opereaza peste 50 de destinatii. In 2018, Tarom a transportat 2,7 milioane de pasageri.

Va mai amintiti de "Moara", "Nu te supara frate", "Table", "Piticot" sau "Sotron"? Acestea erau doar cateva dintre jocurile care umpleau serile familiilor cu copii din perioada comunista. Acum, preferatele tinerilor sunt jocurile video si consolele, existand si un Campionat Mondial al Jocurilor pe Calculator.

Stiati ca...

Cresterea populatiei insemna sarcina de partid in Epoca de Aur. In 1988 s-au nascut, in medie, 369.000 de copii, iar populatia tarii atingea peste 23 de milioane de locuitori. In ianuarie 2019, s-au nascut 16.969 copii, cu 2.150 mai putini decat in decembrie 2018, an in care s-a inregistrat si ce mai scazuta natalitate din ultima jumatate de secol.

Espresso, flavored latte, macchiato, cappuccino sau all'americana? Daca acum nu-ti poti imagina dimineata fara ele, trebuie sa stii ca in anii 1980, pana si cafeaua simpla, neagra, era de cele mai multe ori un lux. Se gasea cu greutate, iar cine nu reusea sa si-o procure, o inlocuia cu cicoare sau nechezol - un amestec de 20% cafea si 80% indulcitori.

Stiati ca...

De la cozi interminabile si paine pe cartela, la plata cumparaturilor cu amprenta. Fara indoiala, experienta cumparaturilor s-a schimbat din perioada comunista, astfel ca, in prezent, romanii nu doar ca au parte de o gama variata de produse alimentare si nealimentare, ci pot sa scurteze timpul petrecut in magazine, folosind platile inteligente.  

Stiati ca...

Manuale unice, uniforma obligatorie si munca patriotica pe camp - asa arata scoala din vremea regimului comunist. Astazi, desi invatamantul romanesc mai are de recuperat, se fac pasi pentru introducerea noilor tehnologii in scoli - in judetul Alba a fost inaugurata o scoala inteligenta, in care tabletele si internetul tin locul Abecedarului.

Stiati ca...

Epoca de Aur a reprezentat pentru presa romaneasca o ingradire a libertatii de exprimare. Mesajele erau cenzurate, iar la televizor se transmiteau zilnic doar doua ore de program, cu mesaje propagandiste. Acum, in tara noastra exista peste 750 de canale TV, cu program de emisie non-stop.

Stiati ca...

"Recuperare, reconditionare, refolosire" a fost motto-ul care obliga populatia la reciclare in timpul regimului comunist. Romanii returnau sticle sau borcane goale, iar elevilor li se cereau trimestrial maculatura si materiale din sticla sau metal. Astazi, Romania recicleaza doar 14% din deseurile municipale, clasandu-se pe ultimele pozitii in clasamentul european.  

Stiati ca...

Va mai amintiti de pestele din sticla, care, de cele mai multe ori, se regasea pe obiectele de mobilier sau televizioare alaturi de un mileu? In 2019 am ajuns sa importam obiecte de sticla de Murano, insa, acestea nu-si mai au loc pe televizoare, deoarece, acestea ajungand sa fie din ce in ce mai subtiri.

Stiati ca...

In urma cu 30 de ani, pentru a socializa, romanii fie mergeau la cinematografe, ieseau la discoteci, petreceau pe la prieteni pana dimineata, fie alegeau sa se relaxeze intr-o gradina de vara sau la iarba verde. Acum, romanii socializeaza online, iar conform statisticilor, pe Facebook sunt 10 milioane de utilizatori romani si peste 3 milioane pe Youtube.

Stiati ca...

Inainte de 1989, in Capitala, erau 100.000 de masini si se circula alternativ, duminica, in functie de numarul de inmatriculare al masinii, care era par sau impar. Acum, in Bucuresti, sunt aproximativ doua milioane de masini si este considerat unul dintre cele mai aglomerate orase din Europa.

Stiati ca...

Inainte de 1989, alegerile din Romania erau doar o iluzie, desi existau campanii electorale, iar procesul de vot era prezentat ca fiind democratic. In fond, seful statului era numit prin alte metode. Dupa 30 de ani de schimbare, votul tau  este nu doar un exercitiu democratic si un drept, ci si o responsabilitate. Acum chiar conteaza!

Stiati ca...

In 1990 populatia Romaniei era de 23,2 milioane. La 1 ianuarie 2019, populatia rezidenta a tarii noastre era in scadere cu 125.500, pana la 22,1 milioane. De asemenea, rata migratiei este una ridicata, noua romani parasind zilnic Romania.