1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
#30deanideschimbare

Dupa caderea regimului Ceausescu, pe fondul inflatiei crescute, romanii incep sa economiseasca in valuta - marci si dolari. De altfel, aproape toate tranzactiile cu valoare mare de tipul casa sau masina se faceau in valuta. In 1995 se emite si primul card bancar, dedicat doar firmelor pentru plati in strainatate, cu o garantie de 5.000 de dolari. Astazi, in Romania sunt peste 17 milioane de carduri de credit si debit, majoritatea pentru persoane fizice.

Regimul Ceausescu introdusese in fiecare cartier cate un complex alimentar si fiecare oras avea cate un magazin universal de unde, daca erai norocos, reuseai sa-ti achizitionezi lapte, oua, carne sau conserve, iar legumele si fructele din recoltele obtinute la fermele agricole ajungeau in aprozare. 30 de ani mai tarziu, la nivelul intregii tari sunt peste 2.935 de supermarketuri si hypermarketuri dintre care 725 doar in Bucuresti si 123 de centre comerciale (mall-uri) la nivel national.

In ziua de 16 decembrie 1989, la Timisoara, s-a aprins scanteia Revolutiei, acolo unde sute de oameni au iesit in strada, strigand ca vor sa fie liberi. Ceea ce pornise initial ca o manifestatie de sustinere a pastorului reformat Laszlo Tokes, se transforma intr-o revolta anticomunista care avea sa provoace caderea regimului totalitar din 25 decembrie si inceputul libertatii pentru romani. Multimea scandeaza "Libertate", "Jos Ceausescu", se canta "Hora Unirii" si "Desteapta-te romane!", au loc primele ciocniri violente intre maniestanti si forte de ordine, evenimente care aveau sa prefigureze masacrul din urmatoarele zile, cand la Timisoara s-a murit pentru libertate.

Cum s-au schimbat marile orase in ultimii 30 de ani?

Oradea: Recunoscut in perioada Epocii de Aur ca fiind un oras unde activau numeroase intreprinderi de industrie usoara precum Solidaritatea, Crisul sau Arta, dar si pentru statiunie balneare de la marginea orasului, Baile Felix si 1 Mai, la fel ca si alte mari orase din tara noastra, Oradea a suferit numeroase schimbari in ultimii 30 de ani. Investitiile europene au condus la reabilitarea a numeroase cladiri si palate din centrul orasului, dar si a Cetatii, care au ajuns sa fie unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din tara noastra.

Cum s-au schimbat marile orase in ultimii 30 de ani?

Brasov: Daca intre anii 1950 si 1960, Brasovul sau Hermanstadt a primit denumirea de Stalin pentru a celebra comunismul, in ultimii 30 de ani, orasul a cunoscut o transformare uimitoare. De la statutul de oras industrial, cu fabrici in centrul orasului, la atractie turistica pentru cele peste 1,36 de milioane de persoane in 2018. Marile platforme industriale au fost inlocuite de mall-uri si hypermarketuri, iar terenurile de la marginea orasului au fost populate prin constructii noi de vile si blocuri. Unele dintre punctele de atractie ale Brasovului sunt centrul vechi cu Piata Sfatului, Biserica Neagra sau Strada Sforii.

Cum s-au schimbat marile orase in ultimii 30 de ani?

Sibiu: De la valutisti si consignatii la marile hypermarketuri, de la vechile fabrici comuniste la Zona Industriala Vest si de la vechiul centru istoric la bijuteria care atrage milioane de turisti, Sibiul a cunoscut schimbari substantiale in ultimii 30 de ani. Cele mai vizibile schimbari, pentru vizitatorii care au ajuns la Sibiu si in perioada comunista, dar si acum, sunt cele din centrul istoric ale orasului.

Cum s-au schimbat marile orase in ultimii 30 de ani?

Cluj Napoca: Daca in perioada Epocii de Aur, Cluj Napoca era un oras recunoscut pentru fabrici precum Clujana, cea mai mare unitate de pielarie si incaltaminte din regiune in anii 1980, sau fabrica de bere Ursus, - in ultimii ani, orasul de pe malul Somesului a cunoscut o transformare uimitoare. In 2015 a fost numita Capitala Europeana a Tineretului si denumita "Silicon Valley al Europei", datorita ultimelor investitii in IT. De asemenea, Cluj este gazda unor evenimente internationale precum Untold sau Electric Castle sau Jazz in the Park.

Top 5 cladiri din Bucuresti construite in perioada comunista: Palatul Parlamentului (Casa Poporului) inceput in 1980 si finalizat in 1997, despre care putini stiu ca este cea mai mare cladire din Europa si a doua cea mai mare cladire administrativa din lume dupa Pentagonul din SUA; Sala Palatului, construita intre anii 1959-1960, realizata in cinstea celui de-al III-lea Congres al Partidului; Hotel Intercontinental Bucuresti, realizat in 1968-1971, una dintre cele mai inalte cladiri din Capitala si Casa Scanteii, in prezent Casa Presei Libere, ansamblu ridicat intre anii 1950-1957, care intre anii 1956-2007 detinea recordul de cea mai inalta structura din oras.

In 1976 Nadia Comaneci primea prima nota zece intr-un concurs olimpic de gimnastica. In 1986 Helmut Duckadam apara toate cele patru lovituri de la 11 metri pentru a aduce trofeul echipei sale, Steaua Bucuresti, iar Gheorghe Hagi este considerat unul dintre cei mai buni mijlocasi ofensivi din Europa anilor '80 si '90. Ei, impreuna cu Ilie Nastase, cel mai mare jucator de tenis ai anilor 1970, numarul unu mondial de doua ori, sunt cei mai importanti romani din sport care au pus Romania pe harta lumii in perioada comunista. In 2020, Romania va gazdui 4 meciuri de la Campionatul European de Fotbal, Euro 2020, cea de-a 16 editie.

Daca in perioada comunista Mos Nicolae le aducea in ghetute copiilor cuminti nuci, fructe sau dulciuri, in prezent, Mos Nicolae devine tot mai darnic, astfel ca, potrivit unui studiu, bugetul mediu alocat de parinti pentru acest an a fost de 350 de lei. Printre cadourile preferate raman insa dulciurile, fructele, jucariile si articolele de imbracaminte/incaltaminte.

Baile Olanesti, Sovata, Caciulata, Sinaia sau statiunile de pe litoralul Marii Negre - acestea sunt locurile unde isi petreceau romanii din perioada comunista concediile, iar cele mai multe drumuri se faceau cu masina proprie, trenuri sau autocare. Astazi, romanii calatoresc in mare parte cu avionul si masinile personale, iar preferintele lor in materie de destinatii de vacanta s-au schimbat, astfel ca, cei mai multi prefera tari precum Grecia, Bulgaria, Spania, Italia sau Turcia.

Va mai amintiti de Moda - singura revista de moda din perioada comunista, care aparea de doua ori pe an? Daca in acea perioada, tinerii romani se inspirau din reviste si deveneau tot mai inventivi, din cauza lipsei de variante vestimentare, astazi, retele de socializare precum Instagram si Pinterest sunt cele care seteaza trendul in materie de fashion.

Stiati ca...

In zilele de 2 si 3 decembrie 1989, la scurt timp dupa caderea Zidului Berlinului, se intalnesc in Malta, Presedintele SUA George Bush si Secretarul General al URSS Mihail Gorbaciov, unde cei doi ar fi anuntat sfarsitul oficial al Razboiului Rece, eveniment care a setat cadrul pentru transformarile politice, economice si sociale din Romania. "Intalnirea de la Malta din 1989 a fost asa de importanta ca daca nu ar fi avut loc, lumea ar fi fost de nerecunoscut", Mihail Gorbaciov.

Agricultori, angajati in fabrici si uzine sau mineri, sunt doar cateva dintre meseriile reprezentative pentru perioada comunismului. Acum, societatea romaneasca a evoluat, astfel ca, au aparut job-uri precum bloggeri/vloggeri, social media strategist sau user experience analyst, considerate meseriile viitorului.

Data de 1 decembrie a fost adoptata ca Zi nationala in 1990 si reprezinta evenimentul principal din istoria Romaniei, atunci cand Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Un secol mai tarziu, Ziua Nationala ramane un moment de mandrie pentru orice roman, eveniment marcat prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane la monumentele eroilor, sau concerte de muzica populata in aer liber. Hai sa dam mana cu mana, cei cu inima romana! La multi ani, dragi romani!
PROMO