Conform datelor Inspectoratului General al Politiei Romane, numarul accidentelor rutiere ggrave, al persoanelor decedate in urma accidentelor rutiere si al persoanelor ranite grav au avut, in 2022, cele mai mici valori inregistrate in ultimii 10 ani. Cu toate acestea, anul trecut s-a inregistrat, in continuare, o medie de peste 10 accidente rutiere grave pe zi.
Astfel, in anul 2022, la nivel national, au fost inregistrate 4.711 accidente, soldate cu decesul a 1.634 de persoane si ranirea grava a altor 3.685, arata datele IGPR, ceea ce inseamna o medie zilnica de 12,9 accidente rutiere grave.
Comparativ cu anul 2021, au fost inregistrate cu 205 mai putine accidente (-4,2%), cu 145 mai putine persoane decedate (-8,2%) si cu 106 mai putine persoane ranite grav (-2,8%).
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave, arata datele IGPR, au fost indisciplina pietonilor (19%), nerespectarea regimului legal de viteza (17,4%), indisciplina biciclistilor (10,9%), neacordarea prioritatii de trecere pietonilor (9,5%) si neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor (8%). Accidentele produse pe fondul acestor prime cinci cauze reprezinta 64,8% din totalul accidentelor rutiere grave.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, au fost desfasurate 53.761 de actiuni, aplicandu-se o serie de sanctiuni:
- pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 1.760.309 sanctiuni, 46.244 de sanctiuni aplicate fiind prevazute de alte acte normative;
- au fost constatate 53.312 infractiuni, dintre care 24.959 la regimul circulatiei;
- in domeniul sistematizarii rutiere au fost emise 29.572 de avize, au fost intocmite 6.679 de informari catre administratorul drumului public si au fost sanctionati contraventional 948 de factori de raspundere, iar in 57 de cazuri au fost intocmite dosare penale.
Totodata, in anul 2022, de la nivelul Politiei Romane, prin Directia Rutiera, au fost organizate 17 actiuni in sistem integrat pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica si cresterea gradului de disciplina rutiera.
Siguranta rutiera - o problema acuta in Romania
Chiar daca anul 2022 a fost cel mai sigur, pe sosele, din ultimii 10 ani, siguranta rutiera ramane o problema in Romania: conform datelor Comisiei Europene, tara noastra continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii in accidente rutiere din UE.
Tocmai de aceea, alaturi de actiunile directe de preventie, Politia Romana se implica si in campanii de siguranta rutiera. Astfel, la nivelul Politiei Romane se afla in derulare proiectul ,,Educatie rutiera - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participantilor la trafic pentru cresterea gradului de siguranta rutiera" finantat din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 - Programul Operational Infrastructura Mare, demarat la data de 01.07.2020, avand un buget de 26.390.805 lei fara TVA. Mai mult, prin Directia Rutiera, Politia Romana a fost implicata in campanii/proiecte desfasurate la nivel national, de educatie rutiera: Ora de educatie rutiera, Soferi de nota 10!, Nu accelera spre vacanta! (Vedere din spital), Fara alcool la volan!, Romania in siguranta, precum si campania nationala de siguranta si preventie rutriera FII TREAZ LA VOLAN!
Proiectul "FII TREAZ LA VOLAN!", este desfasurat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, inca din anul 2016, cu sprijinul Politiei Romane si a industriei de asigurari.
Demersul are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere si a gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie si indisciplina. Mai mult decat atat, campania FII TREAZ LA VOLAN!, prin intermediul comunitatilor sale online, ramane activa tot timpul anului.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.